De geschiedenis en oorsprong van overlanding. Men is het er algemeen over eens dat de term overlanding in Australië is ontstaan ​​als een woord om het hoeden van vee over grote afstanden te beschrijven, ofwel om nieuwe weidegronden te openen of om het vee te vervoeren.

Foto: David Holt

In Australië tussen 1906 en 1910 onderzocht Alfred Canning een stockroute om vee 1500 km over land van het Kimberley-district naar de goudvelden te brengen. Hij keerde het jaar erna terug om te beginnen met de bouw van 51-bronnen die één dag maart (20 km) uit elkaar lagen om het reizende vee te voeden.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LittleSandyDesert_CanningStockRoute.jpg

De route werd voltooid in 1910 en loopt van Halls Creek naar Wiluna.

Een andere opmerkelijke Australiër, Len Beadell heeft vaak ook zijn naam geassocieerd met overlanding, Beadell was ook landmeter, wegenbouwer, bosjesman, kunstenaar en auteur, en was verantwoordelijk voor het beheer van de aanleg van meer dan 6000 km aan wegen en het openen van geïsoleerde woestijngebieden ( sommige 2.5 miljoen vierkante kilometer) van centraal Australië van 1947 naar 1963.

Overlanding begon geassocieerd te worden met zijn meer moderne gebruik, zoals reizen en onderzoek in voertuigen, meestal 4WD maar ook motorfietsen in het midden van de 20TH eeuw. De beschikbaarheid van geschikte voertuigen met vierwielaandrijving door een groot aantal voertuigfabrikanten heeft geleid tot een toename van het aantal mensen dat deze routes verkent.

Foto: Aleksander Veljkovic www.rustikatravel.com

Overlanding is waarschijnlijk het meest prominente moment van publiek bewustzijn in de laatste decennia van de 20th Century geworden als gevolg van spraakmakende evenementen zoals de Camel Trophy en de Land Rover G4 Challenge. De wereldwijde financiële crisis leende voor het besluit om de G4-uitdaging in 2008 te staken.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camel_Trophy_1991.jpg

Overlanding in het algemeen is echter nog nooit zo populair geweest en er zijn elk jaar talloze uitstekende overlandshows over de hele wereld, waaronder een van onze favoriete evenementen, de Abenteuer and Allrad show in Bad Kissingen, Duitsland.

Er is een hele industrie ontstaan ​​rond de activiteit en er is een zeer breed scala aan voertuigen, accessoires en maatwerkdiensten beschikbaar voor diegenen die lange reizen plannen in verre landen.

Vroege populaire overlandroutes buiten Australië waren Londen naar Kathmandu en trans Europa / Afrika routes zoals Londen naar Kaapstad of Caïro naar Kaapstad.

Foto: Nicolas Genoud gekoexpeditions.com

Reguliere overlanders van de 70s en 80s meldden dat deze routes relatief onveranderd bleven, zelfs toen ze steeds populairder werden, en in feite niet veel significante verandering zagen tot de late 90s toen politieke instabiliteit in verschillende Afrikaanse landen leidde tot een verhoogd risico en moeilijkheid bij het passeren van enkele van deze routes. Overlanding in Afrika is nog steeds erg populair, overal in Afrika, hoewel langdurende trans-Afrikaanse expedities tegenwoordig minder vaak voorkomen. Overlanding is natuurlijk niet beperkt tot Afrika, maar er zijn steeds meer bedrijven die uitgebreide overlandervaringen bieden in Europa en het noordelijk halfrond, zoals routes door Roemenië, IJsland, de Balkan en Rusland.

Foto: Aleksander Veljkovic - www.rustikatravel.com

Overlanding-voertuigen zijn er in alle soorten en maten, zoals gigantische 4WD-bussen die grote groepen vervoeren over Afrika (of IJsland), altijd betrouwbare Land Rover Defender, Toyota Land Cruisers, omgebouwde Bedford-vrachtwagens, de verscheidenheid aan voertuigtypen is enorm, zoals gemakkelijk kan worden onderscheiden door een bezoek de parkeerplaats van een belangrijke overlanding expo, zoals Abenteuer and Allrad.

Foto: Aleksander Veljkovic - www.rustikatravel.com

Een geschikt overlandvoertuig moet zeer betrouwbaar en betrouwbaar zijn, met de mogelijkheid om extreem oneffen terrein te doorkruisen en grote diepten diep te doorkruisen zonder uit te schakelen. Off-roadexpeditie-trailers kunnen ook worden gesleept om het scala aan apparatuur en middelen dat beschikbaar is voor de overlanding-groep uit te breiden. Daktenten zijn ook bijna synoniem geworden aan overactiviteit, want met daktenten kan een schuilplaats worden geplaatst op een groot aantal verschillende typen terreinen en kan ook een extra gevoel van veiligheid worden geboden bij het opzetten van een tent in een gebied waar gevaarlijke wilde dieren of insecten kunnen aanwezig zijn. Als je geïnteresseerd zou zijn in een van je overlandavonturen TURAS Tijdschrift, Neem gerust contact op! bij ons.

De geschiedenis en oorsprong van overlanding.

gerelateerde inhoud

Rusland - Doel Murmansk 4WD Touring op het Russische Kola-schiereiland

Voertuigvoorbereiding voor die grote reis met euro4x4parts