Dus je hebt een 4×4 en bent van plan om deel te nemen aan een rally of om serieus off-road rijden onder de knie te krijgen. Of droom je misschien van avonturen over land met wild kamperen onder de sterren? In deze functie de experts van euro4x4parts Mecazine legt uit waarom het zo belangrijk is om uw voertuig te kennen. Wat uw plannen ook zijn, het is belangrijk om uw 4×4 te kennen en goed af te stellen, zodat het voertuig is aangepast aan uw eisen en de omstandigheden waarmee het in het veld te maken krijgt en zo het risico op pech of breuk vermindert.

Verschillende 4x4's en verschillende opstellingen kunnen bedoeld zijn voor zeer uiteenlopende toepassingen. Van green-laning in het weekend tot overlanding, rally-raid en extreme offroading, enz. Het is belangrijk om uw 4×4 te kennen, zijn specificaties en limieten. U bent dan klaar om de juiste onderdelen en accessoires voor uw opstelling te kiezen.

Als je een 4×4 hebt en van plan bent om te genieten van greenlaning, zijn all-terrain banden en een stevigere vering een must. Als je 4×4 gaat worden gebruikt voor lange reizen over land en misschien voor wildkamperen, heb je nodig: all-terrain banden, een verende lift, kampeeraccessoires en navigatieapparatuur. Voor rally-raid- of wedstrijdgebruik kan het, naast een standaard offroad-set-up, een volledige voertuigaanpassing vereisen, zoals een versterkte carrosserie, rolbeugel, enz. om aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Ten slotte, voor extreem offroad-rijden, kijk je naar oversized all-terrain banden, zogenaamde "extreme" vering, hydraulische besturing, een lier, rolbeugel, enz ... Hieruit wordt duidelijk dat een basis 4×4 met voorraad de set-up blijft zoals elk ander voertuig en gedraagt ​​​​zich mogelijk niet zoals verwacht als u het over de basislimieten duwt.

Dus hier zijn enkele van de basisprincipes die u moet weten bij het kiezen van uw 4×4 en opstelling, zodat ze samen overeenkomen met uw plannen en vereisten.

Een van de fundamentele begrippen die bepalen waartoe uw 4×4 in staat is, wordt beschreven in termen van "hoeken".

1 – Aanloophoek

De naderingshoek, ook wel aanvalshoek genoemd, verwijst naar de hoek tussen het contactpunt met de grond en het laagste carrosserie-element aan de voorkant van de 4×4. Dit is de hoek waaronder een obstakel mag worden benaderd voordat het voertuig het raakt.

2 – Vertrekhoek

De vertrekhoek verwijst op dezelfde manier naar de hoek tussen het contactpunt met de grond en het laagste carrosserieelement aan de achterkant van uw 4×4. Dit is de hoek waaronder je een obstakel kunt verlaten.

3 – Hellingshoek

De hellingshoek, ook wel de breakover-hoek genoemd, verwijst naar de hoek tussen de 2 contactpunten met de grond en het laagste element onder het midden van de 4×4. Deze hoek bepaalt het vermogen om een ​​obstakel zoals een richel te verwijderen. Dit is de hoek die het verschil maakt tussen ontwerpen met lange wielbasis (LWB) en ontwerpen met korte wielbasis (SWB). Deze laatste hebben een betere hellingshoek en dus een beter doorrijdvermogen.

Opruiming

Bodemvrijheid is de hoogte gemeten tussen de grond en het laagste element van het voertuig. Voor een 4×4 met een solide asontwerp is dit vaker wel dan niet het differentieel. Dit is een belangrijke waarde om rekening mee te houden wanneer u over rotsen rijdt of wanneer beide wielen door diepe sporen rijden.


Conclusie:

Deze hoeken en de bodemvrijheid kunnen worden aangepast en verbeterd om de offroad-prestaties van uw 4×4 te verbeteren, of u nu op expeditie bent of deelneemt aan een wedstrijd. Zoals we hierboven vermeldden, kunt u voor dit soort aanpassingen de ophanging en banden van uw 4×4 wijzigen.
Als het gaat om het verbeteren van het vermogen van uw 4×4, is een van de eerste stappen meestal het installeren van een verende liftkit.

Het onmiddellijke effect is verbeterde aanvals-, vertrek- en doorbraakhoeken.

Euro4x4parts supplies kits met verschillende liftopties die een breed scala van 4×4 merken en modellen bestrijken.