Rusland - Doel Murmansk 4WD Touring op het Russische Kola-schiereiland

Welke bestemmingen komen in je op als je denkt aan reizen naar het noorden? Scandinavië, Karelië, Lapland? En zelfs meer naar het noordoosten? Het Russische Kola-schiereiland, gelegen tussen de Witte Zee en de Barentsz-zee. En in Kola vind je de grootste stad ten noorden van de poolcirkel: Moermansk.

Moermansk staat bekend om zijn haven die het hele jaar door ijsvrij is en ook voor het hosten van de Russische militaire vloot en zijn onderzeeërs. Maar Kola is veel meer dan alleen Moermansk. Wat is er nog meer te ontdekken op dit raadselachtige schiereiland in het noorden van Rusland, dat toegankelijk is voor 4 × 4-ontdekkingsreizigers uit heel Europa?

Om enkele antwoorden op deze vraag te vinden, zijn we begin september vertrokken om deel te nemen aan de 'Arctic Tour', een unieke 4 × 4 expeditie georganiseerd door de Zwitserse organisatie GekoExpeditions (Geko staat ook bekend om hun begeleide expedities over het land in IJsland, het oversteken van de Namib woestijn en andere exotische bestemmingen zoals Madagascar, Algerije en Mongolië).


Deze reis heeft een brede aantrekkingskracht en is zowel bedoeld voor mensen die de afgelegen noordelijke plaatsen boven Europa willen verkennen als voor mensen die meer gewend zijn aan het verkennen van Afrika. Deze reis is een echt avontuur en is ook een diepe onderdompeling in een uitgestrekte en indrukwekkende natuurlijke wildernis.

De reis vindt plaats op de ideale tijd van het jaar (begin september) wanneer er een overvloed aan kleuren in de natuur is, het noorderlicht begint met hun kosmische lichtshows en er zijn minder muggen dan in de zomer, en toch is het nog steeds aangenaam warm.

Terwijl ons avontuur begint, aankomst op een overvolle kade in het kleine stadje Travemünde, in Noord-Duitsland, ontmoeten we Nicolas Genoud, van Geko Expeditions. Nicolas en enkele andere deelnemers aan de aanstaande reis hebben zich verzameld voor een maaltijd op een terras. De sfeer is geweldig en iedereen is enthousiast om aan de slag te gaan. Na de maaltijd, voegen enkele extra deelnemers zich bij het feest op het rendez-vous-punt in de haven van inscheping van de veerboot naar Finland.

Na een zeer aangename oversteek gaat de reis verder terwijl de groep Finland doorkruist. Een mooie rechte weg doorkruist bossen en meren voor bijna 900 km.
De volgende morgen vroeg komen we aan bij de Russische grens. Het is hier dat het bewijs van het voordeel van reizen met Geko Expeditions heel duidelijk begint te worden.


Omdat het bureau al had
voorzag ons van alle benodigde documenten voor het verkrijgen van het visum (inclusief speciale zone-autorisaties), het enige wat nog te doen was om te zwaaien naar de douaniers. Onze route (eerder goedgekeurd) is dus volledig onder controle. Geko biedt ook alle noodzakelijke verzekeringsdekking voor het betreden van voertuigen.


De recente verharding van de Russisch-Europese betrekkingen doet ons geen goed, en tot onze grote wanhoop komen onze worsten en heerlijke speciale kazen niet voorbij de grens. We zijn treurig omdat deze niet kunnen worden vervangen in Rusland.

Positief is dat Rusland snel evolueert, zelfs in de meest afgelegen regio's en we zullen geen probleem hebben om onze voorraden aan te vullen met kwaliteitsalternatieven in de drie steden die we tijdens onze reis zullen passeren. We gaan aan het einde van deze dag de eerste van deze steden, Kandalaksha, binnen. En dit is het echte startpunt van onze avonturen.
WIJ HEBBEN NIET OP DE F **** RONDE STENEN TELLEN
Het is met veel enthousiasme en wat ongeduld dat we de volgende dag beginnen. Het eerste deel van deze tour omvat de verkenning van de zuidkust van het schiereiland Kola. We reizen twee dagen langs de Witte Zee. Tot onze verbazing is het weer aangenaam ondanks het feit dat we al ten noorden van de poolcirkel zijn. Het licht aan de kust is zacht, het is bijna onwerkelijk.


We doorkruisen bospaden, openen sporen over stranden en steken bij eb kustwateren over. Normaal zou geen van deze problemen een probleem moeten zijn, met waterniveaus van 40 tot 50 cm, maar we rekenden niet op de ogenschijnlijk alomtegenwoordige ronde kiezels. De eerste voertuigen komen vast te zitten en vanaf de eerste dag zijn onze vissen steltlopers ons goed van dienst.
Die nacht kamperen we in een majestueuze en kalme baai, omringd door een dennenbos waar patrouilles worden gehouden (we zien veel verse mest op het toegangspad.) Aan de horizon van de baai zien we de Russen hun nieuwe militaire onderzeeërs kalibreren. Voor het diner, Nicolas, bereidt een zalm voor ons, die hij in de loop van de dag eerder bij enkele lokale vissers heeft gekocht. Hij bereidt het in papillote bereid met sintels. Verrukkelijk. De avond gaat verder met veel gelach rond een welkomstkampvuur waar iedereen verhalen uitwisselt over hun eerdere 4 × 4-tours en -avonturen.

OP WEG NAAR HET KONINKRIJK VAN DE BEREN EN WOLVEN

De volgende dag hebben we de mogelijkheid om te stoppen en een kleine verlaten amethistmijn te verkennen. Het was een open mijn. De Chinezen zijn gekomen om de solide stalen machines te verwijderen om ze te herschikken, de Russen zijn geen voorstanders van ontmanteling en recycling. Het is niet zo moeilijk om prachtige stenen van amethist en fluoriet te vinden die rondslingeren. Iedereen zoekt naar de stenen met hun neus op de grond voor ongeveer 30 minuten. Later stoppen we bij een kapel, waar lokale vissers samenkomen om te bidden voor wonderbaarlijke vangsten.

We maken dan gebruik van het eb en rijden langs de vlakke en toegankelijke stranden, waardoor we snel vooruitgang kunnen boeken (een magisch moment). Aan het eind van de dag, als we een dennenbos verlaten, komen we plotseling in een mini arctische woestijn. Kleine zandduinen worden onthuld aan onze verbaasde ogen. Wat een contrast. Het duurt niet lang voordat we allemaal genieten van een geweldige rit met het zand. Na het spelen als kinderen, zetten we het kamp op tussen het dennenbos en de duinen. Het ontbreekt ons niet aan brandhout voor het prachtige vuur dat ons in het donker warm houdt.
Inmiddels hebben we het meest oostelijke punt bereikt dat een voertuig kan bereiken op het Kola-schiereiland. De oostelijke helft van het schiereiland blijft een bijna ontvolkt gebied dat alleen per boot bereikbaar is. 'Het koninkrijk van beren en wolven'.

DIEP IN HET BOS WAAR DE MAN GEEN DOMEIN HEEFT.

Na deze 'voorgerechten' beginnen we nu aan een van de voorzichtiger porties tijdens de reis. Het plan is om vanuit de Witte Zee naar de centrale regio van het schiereiland te klimmen, waarbij je de taiga over heuvels en meren over ongeveer 250 km oversteekt. Trails waren gemaakt in de tijd van de goelags door enkele ongelukkige gedetineerden ... Maar sindsdien heeft de vegetatie zijn rechten hervat en opnieuw overgenomen en de logboekbruggen zijn slechts de schaduw van hun vroegere zelf. Het is vaak verstandiger om ze over te slaan en de rivieren in plaats daarvan te doorwaden. Nicolas roept de groep bijeen en raadpleegt ons. Er is geen sprake van deze route te beginnen zonder de volledige instemming van de groep. Dit zal moeilijk zijn en wederzijdse hulp is noodzakelijk. Behalve dat het wordt belemmerd door de vegetatie, is de baan ook extreem nat. Er zijn veel overstroomde gebieden. Het ontdooien van juni transformeert de noordelijke bodem volledig in een modderpoel. Sommige gebieden zijn uitgebreid met grote boomstammen in lengterichting geplaatst om te helpen bij het passeren van vorige voertuigen door deze gloop. Dit blijken een valstrik te zijn, deze "krokodillen". Ze gaan rechtop staan ​​zodra ze naar binnen worden gereden. Deze gebieden worden heel langzaam ingenomen en onze lieren worden vaak gebruikt. Op bepaalde punten loopt een pathfinder voor het voertuig, met een zaag in zijn hand. De grootste takken zijn verdeeld of in plakjes. Wanneer een stam 1m in diameter de baan kruist, breken we de kettingzagen uit.

Op de 2nd-dag is het moeilijkste gedeelte van deze sectie voorbij. We komen terug op een gemarkeerd pad vanuit het noorden. Dit geeft ons eindelijk de kans om de weelderige omgeving die we passeren beter te waarderen. De geel-rode velden concurreren met witte korstmossen en andere veelkleurige mossen, terwijl de myrtilliers het bos met felrode vlekken beslaan. Dit is echt een betoverd bos, waar de mens niet langer regeert, we observeren veel kleine woeste ptarmigans. Op de grond dragen ze nog steeds hun zomerkleutje, maar zodra ze op de vlucht zijn, kunnen we zien dat de onderkant van hun vleugels de witte winterkleertjes al inneemt.
Dit pad kronkelt zich naar het hart van het bos, wanneer het plotseling leidt naar een lang lint van vlak asfalt 4 km bij 40m breed. Een oude, verlaten militaire luchtvaartbaan. We maken van de gelegenheid gebruik om sneller te gaan dan 100km / h, wat goed is voor het moreel.
We bereiken Kirovsk, een mijnstadje aan de voet van het Khibiny-gebergte, waar kamers ons opwachten in het beste hotel in de regio, meestal genoten door oligarchen en politici (tenzij ze hetzelfde zijn) ... Terzijde, de twee belangrijkste mijnen in de regio zijn eigendom van een zekere Mr. Poetin en een andere acoliet genaamd Medvedev.

STERKE EMOTIES, DANTESQUES EN SURREALISTEN !!!

We vertrekken goed uitgerust voor het volgende, meest technische deel van deze reis. De zuidwestelijke doorgang van de centrale bergen. Deze bergen zijn niet hoog, alleen 1100m hoogte. Maar de totale afwezigheid van infrastructuur maakt ze erg moeilijk toegankelijk. Hen oversteken is ook om toegang te krijgen tot de heilige meren van de saami's (die naar verluidt zijn belast met bovennatuurlijke kracht), echte kleine juwelen die zijn verankerd in het hart van de bergen.


De eerste dag is perfect. Als we de eerste serieuze fords naderen, kunnen we zien dat het waterpeil vrij laag is op deze helling, een teken dat het de afgelopen dagen niet geregend heeft. Zodra de fronten zijn uitgecheckt, laat een deel van het feest los en wordt "de voorruit schoongemaakt". We kamperen aan de rand van een majestueus eerste meer. Het contrast van de blauwe wateren en de geel-rode bossen is echt opvallend. In 10 minuten zetten we onze grote groepsschuilplaats op omdat het weer regenachtig en erg koud is geworden.

Als Nicholas er niet was en de vorige ervaring niet had gehad, zou niemand geloven dat het mogelijk was om zo in een voertuig over te steken. Over het algemeen passeren er amper een dozijn 4x4s deze bergen per jaar.


De klim is aan het testen, we moeten grote rotsblokken beklimmen die nat zijn met motregen. De Hilux pick-up is niet op het feest vanwege zijn lage bodemvrijheid. Maar dankzij het uitstekende lezen van het veld, stuurt Patrick, de chauffeur, met een meesterlijke hand iedereen verrassen. Het is echter verre van de ervaring van grote stukken zand waarin hij gewend is om te rijden.

Af en toe barst de wolkenluier en de zon komt de kleuren doen herleven. Spectaculair! Emoties zijn sterk, we genieten van de dantesque en surrealistische inrichting. We stoppen voor de lunch in een pas, omsloten door verticale rotswanden van 450m. We voelen ons alsof we de Everest hebben veroverd ... en dit is nog maar het begin.
Voordat we afdalen, moeten we door dit bergdal, dat geen zichtbaar spoor lijkt te hebben. Nicolas vertelt ons echter vol vertrouwen: "Het is daar" ... Gelukkig is hij degene die de weg wijst, wat iedereen geruststelt. Vervolgens moeten we twee bergmeren oversteken. En de hellingen rond de meren zijn steil! Soms schrapen we er met centimeters overheen. Hoog op emotie. Het afdalingsgedeelte houdt gedeeltelijk in rijden in de bedding van een rivier in die tenminste een stevige bodem biedt.

HEL VAN HET NOORDEN

De volgende dag dalen we weer af en bereiken de rand van de bomen. Het terrein verandert. En opnieuw gaan we een moeras in dat typerend is voor deze noordelijke bossen. Gelukkig zijn de stenen nooit ver weg, wat helpt om te voorkomen dat de voertuigen volledig in de modder zakken. Maar deze stenen worden ook snel een bron van problemen voor de laagste voertuigen. Nauwelijks zichtbaar in de modder, verrassen ze de chauffeurs. De voertuigen blijven de een na de ander hangen.Axen, veren, onderste bedieningsarmen ... Alles dat niet 30cm boven de grond is, hangt waarschijnlijk op een rotsachtig uitsteeksel.

Het Geko Patrol-voertuig is uitgerust met BFGoodrich Mud 37-inch-banden en wordt de echte St. Bernard van de groep. Het is echter de wederzijdse hulp die heerst. Een lier mislukt, dan een 2nd. Het maakt niet uit, we weten allemaal dat we deelnemen aan een ware en zware expeditie, in een fantastische omgeving, die maar heel weinig westerlingen hebben kunnen bewonderen.
Door geduld en inspanning komt eindelijk de beloning, een meer, onwerkelijk uit, begrensd door een zandstrand. Een beetje magie aan het einde van de wereld ... maar het is alleen de westelijke oever. We moeten er nog steeds om heen. Nog twee dagen rijden zal nodig zijn, tussen modderpoelen, spectaculaire hoogtesporen en prachtige oever van het meer. Het is op dit deel van de reis dat we de diepste fords oversteken. Alle voertuigen steken zonder problemen de voorsteden over naar 1m30 van water. De patrouille passeert als eerste met een 60m-veiligheidstouw aan de achterkant. De voertuigen zullen veilig kunnen passeren. Indrukwekkend voor reizigers die gewend zijn aan Afrika ...

Als we een van de laatste rivierovergangen naderen, geeft een vervallen brug ons het moeilijk. Onze route wordt voortdurend geblokkeerd door de modder (alle voertuigen zonder uitzondering zijn vastgelopen). Dan bereiken we eindelijk de oever van deze 80 m brede rivier met een laag water ... en ook, je raadt het al, ronde en gladde kiezels. Eindelijk met behulp van een dubbele lier maakte iedereen het over. Het duurde 5 uur om deze passage te overwinnen, maar gelukkig in een goede zomerstemming. Geweldige blauwe lucht, zon, 20-graden, gekke kleuren en overvloedig water ...


Vanavond sluiten we ons aan bij de beschaving en brengen we de nacht door onder een lavvu, of een tipi van de nomadische fokkers, met een brullend houtvuur in het midden. Een spectaculaire aurora borealis danst in de lucht die van de ene horizon naar de andere rolt, alsof we onze aankomst op het heilige land van saamis willen begroeten. Paul en Monica passeren een fles rum die door het douanenet is geglipt. Een goede avond.

DE HEILIGE BERGEN

Na het passeren van de bergen, suggereert Nicolas dat we naar de top van de enorme naburige berg klimmen. Nu dat we hier zijn, na alles ...
Een goed, oud goudzoekerspoor leidt ons daar helemaal heen. We stoppen even aan de rand van een circus, dat de hele toendra domineert die naar de Barentszee loopt. Het weer is prima. Het licht dat hier heerst, is eenvoudig uniek. Geen behoefte aan filters op Photoshop of Instagram. Alles ziet er diep en "verzadigd" uit en vermengt zachtheid en vreemdheid. Tenslotte, schrijven de saami's geen vreemde krachten toe aan deze bergen? Aan de bovenkant is er een opeenvolging van rotsachtige hoogvlakten. De wind trekt door dit veld van gigantische kiezels. Na een korte wandeling bereiken we uiteindelijk een klif met uitzicht op een ontoegankelijk en volledig bewaard gebleven meer. We poseren en bewonderen het uitzicht zonder een woord te zeggen.

GEVOEL VOELEN, GEDULD EN RESPECT

Het pad dat teruggaat naar het noordoosten van Moermansk is prachtig. Over 200km vanuit de hoofdstad van het noorden komen we eerst een oud vissersdorp tegen dat in vergetelheid is geraakt. Bevat wrakken van roestige of rotte boten, vervallen houten kazernes en paden die door vegetatie worden ingenomen ... Een vreemde plaats, die toch nog steeds bewoond is. Onze gevoelens schommelen tussen verbazing, verdriet en respect. Er is schoonheid in deze overblijfselen van een bloeiend verleden. En het leven klampt zich altijd aan deze onwaarschijnlijke plaatsen vast. Gasvoorraad offshore ontdektarbIk zou de deal binnenkort kunnen veranderen.


We gaan over verloren sporen naar de zee. Siderische schoonheid. Altijd de kiezelstenen, maar deze keer in aantal afgenomen. Maar nu zien we gigantische kiezels, tot 2 meters in diameter, gepolijst, parelmoer en rond of ovaal. Een gigantisch kiezelstrand, het strand van een Arctisch Jurassic Park. Sommige van deze rotsen zijn meer dan 15 meters hoog boven het strand, waardoor je je gemakkelijk het geweld van de elementen kunt voorstellen waarin de zee deze gigantische rotsen op het strand kan voortbewegen. We voelen ons klein, erg klein aan het einde van de wereld.

Moermansk komt niet overeen met de smerige en industriële reputatie, maar ontdekt een moderne en aangename stad. Een omweg door het café van het station, een overblijfsel van de oude Sovjetkantines, herinnert ons waar we zijn. We bezoeken de eerste Russische nucleaire ijsbreker, de Lenin en ontdekken een hele sectie van Russische poolonderzoeken. Erg opwindend.

Na een welverdiende rust vertrokken we vanuit Moermansk naar Rusland via de noordwestelijke route naar Noorwegen. Het is nu half september en overal is er een explosie van kleur. Onze afslag uit Rusland via de Noorse haven van Kirkenes lijkt een beetje op het einde van een hectische reis, hoewel we nog niet thuis zijn.

We zijn ons allemaal bewust van het hebben geleefd en ervaren van een buitengewone en echt bevoorrechte expeditie. Door gezamenlijke tegenspoed en samen te trekken als een team om het feest door te komen, werden sterke banden tussen de deelnemers gelegd. Wat de organisatie betreft, waren zowel de administratieve voorbereiding als de begeleiding en supervisie van Geko Expeditions van een zeer hoge standaard, een dwingende vereiste voor het succes van een dergelijk avontuur. Gefeliciteerd en met dank aan Nicolas, Olivier en Gerard.

Nu we het hebben geproefd, hebben we een sterk verlangen om terug te keren naar Rusland.

Rusland - Doel Murmansk 4WD Touring op het Russische Kola-schiereiland