Hopelijk kun je, terwijl je dit leest, terugdenken aan enkele memorabele tijden die je deze zomer hebt doorgebracht met wild kamperen, weg van alles en ontspannen in de warme zon en figuurlijk gesproken; 'opnieuw opladen van uw batterijen'.

Sinds het begin der tijden is de kracht van de zon de ultieme energiebron hier op aarde, maar het opladen van je batterijen begon van het metaforische naar het letterlijke te gaan toen mensen deze kracht begonnen te benutten en leerden hoe ze deze konden omzetten in andere vormen van energie en in het bijzonder elektriciteit met behulp van zonnepanelen. Deze technologie is de afgelopen 200 jaar enorm geëvolueerd sinds een 19-jarige natuurkundige, Edmond Becquerel genaamd, in 1839 besefte dat het coaten van platina-elektroden met zilverchloride leidde tot een stijging van de spanning zodra ze aan licht werden blootgesteld.

Edmond Becquerel (1820 – 1891) de Franse natuurkundige die zonnepanelen uitvond.

Maak een sprong vooruit naar het begin van de 20e eeuw en de bekendere Albert Einstein publiceerde een artikel over het foto-elektrische effect dat hem later de Nobelprijs opleverde. Het eerste zonnedaksysteem werd pas in 1884 in New York geïmplementeerd toen een heer genaamd Charles Fritts panelen van selenium gebruikte die slechts 1% efficiëntie gaven, niet erg veel in vergelijking met componenten die tegenwoordig worden gebruikt om zonnepanelen te maken die een goed rendement opleveren meer dan 20%.

In feite is de naam 'zonnepaneel' een beetje een verkeerde benaming omdat ze eigenlijk met elk type licht werken, maar het is alleen zonlicht dat de echte levensvatbare energie-invoer is, aangezien het over de hele planeet gratis wordt geleverd. Het is deze technologie waar onze Zweedse vrienden bij zijn CTEK onlangs goed gebruikt om ons leven als ontdekkingsreizigers in de wildernis nog comfortabeler en plezieriger te maken.

Als je abonnee en regelmatige lezer bent van TURAS Tijdschrift waarvan je weet dat we het in ontvangst hebben genomen CTEK's nieuwe revolutionaire CS FREE, ('s werelds eerste multifunctionele, echt draagbare batterijlader en slimme beheerder met Adaptive Boost-technologie waarmee u elke 12v-loodzuur- of lithiumbatterij kunt opladen en onderhouden, waar u ook bent). Inderdaad, je hebt misschien de korte film gezien die we destijds maakten (CONTROLEER HET HIERONDER) waarin we zien hoe we hem gebruiken om mijn Land Rover Defender te herstarten in minder dan 15 minuten nadat ik naar buiten kwam om hem te vinden met een volledig lege batterij op mijn oprit tijdens de lockdown.

Het was indrukwekkend spul (de CS GRATIS, niet ik in de film!) heb je ooit in dezelfde hachelijke situatie bevonden, maar in het midden van nergens op een wild kamp in plaats van buiten je huis te zitten. Omdat de CS FREE echter een multifunctionele draagbare oplader is met zowel USB-C- als USB-A-poorten, Ik heb het deze zomer veel gebruikt als stroombron om mijn telefoon, iPad, camerabatterijen enz. op te laden terwijl ik niet wilde kamperen en ver van alle oplaadpunten voor stopcontacten. Hoewel de CS FREE, eenmaal opgeladen, zijn lading maximaal een jaar vasthoudt, onvermijdelijk wanneer hij enkele dagen weg is en hij wordt gebruikt om verschillende randapparatuur op te laden, moet hij zichzelf uiteindelijk opnieuw opladen, en dit is wanneer het zonnepaneel Charge Kit-accessoire komt echt tot zijn recht en geeft je de ultieme vrijheid en eindeloze stroombron, weg van het lichtnet.

De panelen zijn gemaakt van echt stevig glasvezel dat eenvoudig wordt uitgevouwen wanneer ze uit de draagtas worden verwijderd, die handig dienst doet als standaard om de panelen op hun plaats te houden wanneer ze worden gebruikt.

De zonnepanelen zijn voorzien van intelligente en uiterst efficiënte siliciumcellen met een speciaal ontwikkelde veiligheidsbox om ervoor te zorgen dat de kit precies de juiste hoeveelheid stroom levert om uw batterij en apparaten te beschermen tegen overspanning. Ze zijn waterdicht (altijd handig in een zomer in het VK), weerbestendig en zeer duurzaam en zijn echt de perfecte partner voor de CS FREE, omdat deze binnen enkele seconden op elkaar is aangesloten met slechts twee duidelijk gemarkeerde connectoren. Dan plaats je de panelen gewoon in de richting van het zonlicht en binnen een uur kan je CS Free-eenheid weer volledig worden opgeladen. Om eerlijk te zijn, ben ik zelf geen Albert Einstein na wat gelezen te hebben over zonne-energie, hoewel ik het een beetje kan begrijpen de theorie hoe het allemaal echt werkt ontgaat me nog steeds - maar uiteindelijk hoef ik alleen maar te weten dat deze dingen je niet alleen kracht geven waar je ook bent, maar en echte vrijheid gemoedsrust om te gaan waar u maar wilt, veilig in de wetenschap dat wat er ook gebeurt, u altijd licht zult hebben... en
power!