Het verhaal van Nokian Tyres begon met banden die het hele jaar door werden gebruikt. Om de uitdagingen van de strenge Finse winter het hoofd te bieden, vond Nokian Tyres in 1934 's werelds eerste winterband uit. Sinds die begindagen is veiligheid de belangrijkste prioriteit van het bedrijf geweest. Ongeacht het seizoen, Nokian Tyres wil ervoor zorgen dat u erop kunt vertrouwen dat uw banden u thuis brengen, ongeacht de omstandigheden.

Geen enkele Nokian Tyres-band gaat de weg op zonder grondige tests, omdat het team van Nokian Tyres weet dat geen enkele computersimulatie de echte rijsituaties volledig kan weergeven. Door ervoor te zorgen dat zijn banden zijn voorbereid en getest voor elke situatie, elk rijscenario, hoeven klanten dat niet te doen en kunnen ze zich in plaats daarvan concentreren op het genieten van de rit.

Het bedrijf opende onlangs een nieuw, ultramodern testcentrum in Spanje, waar het hele jaar door de toekomstige legendes van zomer-, vierseizoenen- en winterbanden kunnen worden getest. Op het terrein van 300 hectare ligt de nadruk op zomer- en vierseizoenenbanden en banden met een hogesnelheidsclassificatie, maar ook winterbanden worden in de fabriek getest om hun veiligheid onder alle omstandigheden te garanderen. De locatie in Spanje maakt het mogelijk het hele jaar door zomer-, all-season- en winterbanden te testen. In het 300 hectare grote gebied zijn er verschillende testbanen voor droog en nat testen. Het idee achter al deze tests is om situaties te simuleren die bestuurders op de weg kunnen tegenkomen. Dankzij de veelzijdige circuits en moderne uitrusting van het testcentrum in Spanje kan het team van Nokian Tyres banden testen op nat en droog wegdek, zodat zware regenval of intense hitte de coureurs niet voor verrassingen zal stellen. Het kroonjuweel van het testcentrum is echter de 7 kilometer lange high-speed ovale baan die testen mogelijk maakt met snelheden tot 300 km/u of zelfs hoger.

Het testcentrum in Spanje, voltooid in 2021, is de derde testfaciliteit van het bedrijf. Het vormt een aanvulling op een bestaand bandentestnetwerk, dat bestaat uit een locatie van 700 hectare in Ivalo, Fins Lapland en een locatie in de buurt van het Finse hoofdkantoor in Nokia. Al deze testcentra zijn investeringen in een van de kernwaarden van het bedrijf: de wereld veiliger maken.

Het testcentrum in Ivalo staat ook bekend als 'White Hell' en dit is de faciliteit waar Nokian Tyres zijn winterbanden rigoureus test op sneeuw, ijs en smeltende sneeuw. Ervaren testrijders stellen de prestaties van de banden tot het uiterste in compromisloze tests om de beste banden uit de goede te vinden. Als een band onder de meest veeleisende omstandigheden ter wereld werkt, is hij klaar voor gebruik op de weg.

Als pionier op het gebied van winterbandentechnologie gebruikt Nokian Tyres meer dan de helft van zijn R&D-uitgaven voor producttesten. White Hell is de belangrijkste testlocatie.

Vanaf de vroege ontwikkelingsfasen testen ze een nieuwe band in authentieke omgevingen om vlekkeloze prestaties te garanderen onder moeilijke, veeleisende en wisselende omstandigheden. Authentieke tests op ijs en sneeuw vormen een essentieel onderdeel van R&D-werk, omdat de eigenschappen van een band niet alleen kunnen worden geoptimaliseerd door middel van computermodellering, legt manager van het testcentrum Matti Suuripää van Nokian Tyres uit.

Het ontwikkelen van een nieuwe band is een lang proces dat twee tot vier jaar duurt. Een belangrijke proef is praktijktesten, die verdere R&D-inspanningen sturen totdat alleen de best presterende band overblijft, afgestemd op specifieke winterse omstandigheden. Winterbanden hebben verschillende eigenschappen nodig, afhankelijk van of ze worden gebruikt in de ijzige omstandigheden in het noorden of in de warmere Midden-Europese winter.

Het doel van compromisloos testen en het trotseren van de griplimieten is om nog betere en betrouwbaardere winterbanden te creëren. Het kunnen garanderen van de veiligheid van de banden geeft chauffeurs gemoedsrust, zelfs op winterse wegen. Als een band in Ivalo onder de meest veeleisende omstandigheden ter wereld wordt getest, presteert hij overal goed, voegt Suuripää toe.

Op het Nokia Testing Center simuleert Nokian Tyres bijna alle rijsituaties op noordelijke wegen. De tests worden uitgevoerd bij Nokia van april tot november.

Het testcentrum, verspreid over een oppervlakte van 30 hectare, wordt voortdurend ontwikkeld om zowel de uitdagingen van moeilijke omstandigheden als de eisen van de toekomst het hoofd te bieden.

De geschiedenis van winterbanden met Nokian Tyres