Als we denken aan de geschiedenis van Australië, met name in de periode tussen de aankomst van het schip van Captain Cook - de HMS Endeavour - langs de zuidoostkust in 1770 tot het midden van de late jaren 1800, stellen we ons vaak veroordeelde schepen voor en mensen die gedwongen worden zich te vestigen in dit harde en droge land. Natuurlijk was dit het geval voor veel ongelukkigen die aan boord van deze gevangenisschepen gingen en velen eindigden de rest van hun leven met dwangarbeid. Voor anderen was Australië, vooral vanaf de jaren 1840, een plek om opnieuw te beginnen en bood het een aantal echte werkgelegenheidskansen, vooral in de lucratieve mijnbouwhausse en later de goudkoorts. Deze kansen zouden Engelsen, Ieren, Amerikanen, Chinezen en vele andere nationaliteiten met zich meebrengen. Maar in tegenstelling tot een aantal van deze immigranten die op zoek waren naar werk, was er één groep die zich onderscheidde van de rest en dit waren bekwame mijnwerkers uit Cornwall die actief werden gezocht, uitgenodigd en gerekruteerd door de Australische autoriteiten om te komen werken in de relatief relatief nieuwe mijnbouw in Australië.

Dus waarom werden de mijnwerkers uit Cornwall uitgekozen door de Australische autoriteiten en waren ze zo gewilde arbeiders? De mijnbouw in Cornwall en Devon in het zuidwesten van Engeland is vrijwel sinds de bronstijd aan de gang; mijnbouw zat de Cornish in het bloed. Door de eeuwen heen waren enkele van de belangrijkste metalen die in de regio werden gedolven tin, koper, zilver en zink om er maar een paar te noemen, en ze hadden door de eeuwen heen enkele van de beste mijnbouwapparatuur en -technieken ontwikkeld. Maar net als elke andere industrie maakte de mijnindustrie van Cornwall een boom en een mislukking door nadat ze het VK ooit van de meeste van zijn metalen had voorzien voor de uiteindelijke ineenstorting van de industrie, in combinatie met een hongersnood in de jaren 1840. Deze ooit lucratieve mijnbouwindustrie dwong duizenden mijnwerkers in Cornwall en hun families om de kansen te grijpen die op het zuidelijk halfrond werden geboden en met de Australische mijnboom en de goudkoorts die net begon, waren de mijnwerkers en mijnbouwbedrijven in Cornwall erg in trek en als gevolg daarvan maakten hun weg over met de nieuwste mijnbouwapparatuur.

Tijdens dit avontuur verkenden we het mijnverleden van deze regio en het doolhof van vierwielaangedreven sporen die oorspronkelijk waren uitgesneden door de mijnwerkers en eerste kolonisten die halverwege de achttienhonderd van de Britse eilanden arriveerden. We zouden in de voetsporen treden van de eerste Cornish-kolonisten en uit de eerste hand zien wat ze meer dan honderdvijftig jaar geleden in het middenwesten van NSW zouden hebben meegemaakt. Het plan was om een ​​van de meest historische mijnsteden in NSW te bezoeken, waar talloze mijnwerkers en hun families zich vestigden en om enkele van de beste mijnroutes aan te pakken, te kamperen en onderweg enkele interessante historische koloniale/mijnbouwmusea en erfgoedsites te bezoeken.

De Australische geschiedenis is zowel fascinerend als uniek voor waar ook ter wereld en het bezoeken van deze mijnnederzettingen was een uitstekende manier om te begrijpen hoe het was voor de eerste pioniers en kolonisten die dit uitgestrekte land ontgonnen en bewerkten. In Sydney pakten we de Land Rover in en namen de M4 door Katoomba en verder naar Lithgow, vanaf hier reden we door Lithgow richting Capertee, Glen Davis en vervolgens naar de historische steden Sofala, Hill End, Mudgee en Gulgong. Als je ooit in Australië komt of de kans krijgt om dit gebied in een 4WD te verkennen, zul je een aantal geweldige vierwielaangedreven tracks rond Carpertee te zien krijgen. Sommige daarvan omvatten het Gardens of Stone National Park, dat leidt tot een geweldig panoramisch uitzicht op de Capertee Valley/Glen Davis en Pearson's uitkijkpunt. Dit is 's werelds op een na grootste kloof en is het best te bereiken vanuit Capertee. Capertee is een klein stadje aan de rand van de grootste omsloten vallei van het zuidelijk halfrond.

Niet ver hiervandaan werd goud gevonden bij Sunny Corner, ten westen van Lithgow en vervolgens in 1881 een zilverrif. Hier liepen de Cornish voorop in de mijnbouw en velen bleven in de regio om te boeren toen de mijnen opdroogden.
We vervolgden onze weg naar Sofala en passeerden Glen Davis. Bij aankomst in Sofala duurde het niet lang voordat we het erfgoed en de recente geschiedenis die u omringt in deze rustige nederzetting ervaren. In zijn tijd was Sofala een van de beste goudmijnsteden in de hele regio en dit duurde tot het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Het parcours van Sofala naar Hill End is een behoorlijk stoffig parcours van ongeveer 38 km. Wanneer je in Hill End aankomt, voelt het alsof je bent teruggevoerd naar het midden van de 1800e eeuw, de geschiedenis van deze stad is zeer goed bewaard gebleven. Het erfgoedstadje Hill End was een populair goudmijnstadje in New South Wales, beroemd om zijn grote goudvondsten. Het had ooit een bevolking van naar schatting 9,000-10,000 inwoners, waarvan een groot deel uit Cornish en Ieren. Vroeger bruiste deze stad van de bedrijvigheid door de economische rijkdom die de goudkoorts in de jaren 1870 naar het gebied bracht. Door deze groei kon de stad bijna dertig pubs, een paar banken en niet één maar twee kranten ondersteunen.

Hill End is een van de weinige erfgoedsteden die kan bogen op een uitgebreide verzameling foto's die zijn gemaakt toen de stad bloeide tijdens de mijn- en goudkoortsdagen. Deze unieke verzameling foto's is het resultaat van een rijke inwoner die vooruitstrevend genoeg was om een ​​fotograaf in dienst te nemen om talloze foto's te maken die vastlegden hoe het leven in Hill End in de jaren 1870 was. Deze afbeeldingen helpen nu de Nationale Parken door bezoekers visueel te informeren over hoe het leven in de stad vroeger was. Deze afbeeldingen zijn strategisch geplaatst door de stad, vergezeld van informatie die bezoekers een duidelijk beeld geeft van wat en waar de oorspronkelijke gebouwen stonden. De Australian National Parks and Wildlife Service heeft ook een museum vlak bij de hoofdweg, dat veel extra foto's en uitrustingsstukken bevat die relevant zijn voor de goudkoorts. Als je het terrein van het museum betreedt, zie je tal van oude transportvoorwerpen, waaronder een zeer goed bewaard gebleven Wild West-achtige Cobb en Co paardenkoets vergezeld van andere vervoermiddelen uit die tijd.

In het museum zie je een levensgrote foto van 's werelds grootste klomp goud die in de regio is ontdekt; deze enorme goudklomp heeft Hill End uiteindelijk op de wereldkaart gezet. Een andere must als u in de stad bent, is een bezoek aan het Royal Hotel, dit monumentale gebouw is het enige overgebleven café in de stad. De pub is gebouwd in 1872 en kijkt uit over de stad vanaf de top van de heuvel. Het is ook een hotel dat accommodatie in koloniale stijl biedt waar u kunt verblijven in de kamers die bewaard zijn gebleven zoals ze vroeger waren, en een drukke bar en restaurant. Aan de overkant van het hotel is een kleine bakkerij die eruitziet als het wilde westen en die vandaag de dag nog steeds Cornish-pasteitjes serveert. Ondanks de achteruitgang van de mijnbouw aan het eind van de 1800e eeuw, beleefde Hill End een soort opleving vanaf 1908, toen de Reward Company tot in de jaren 1920 van de vorige eeuw zijn activiteiten begon. In 1945 telde Hill End ongeveer 700 inwoners, maar al snel nam het aantal drastisch af. Hernieuwde mijnbouw door Cornish immigranten in de vroege jaren vijftig was van korte duur en als gevolg daarvan nam de bevolking van de stad snel af. Met nu iets meer dan honderdvijftig inwoners is deze ooit bruisende nederzetting nu erg populair bij bezoekers die meer willen weten over de mijnindustrie waar hun voorouders meer dan honderdvijftig jaar geleden woonden en werkten.

De volgende ochtend waren we helder en vroeg op en nadat we ons kamp hadden ingepakt en wat hadden ontbeten, besloten we om een ​​paar van de vele uitkijkposten te bekijken die zich op slechts een paar kilometer van de stad bevinden. Je bent binnen een minuut rijden van de camping vrijwel in de bush met veel dieren in het wild, waaronder kangoeroes, om te zien terwijl je de bezienswaardigheden verkent.
Toen we in de buurt waren, wilden we ook graag wat fossiel doen en dus besloten we ons geluk te wagen op de toegestane fossiellocatie net ten noorden van Hill End. Na het kopen van een gouden pan in een van de plaatselijke camping / cadeauwinkels gingen we op zoek naar ons nog te ontdekken fortuin. Tot onze verbazing ontmoetten we een man die daar een paar dagen met zijn gezin aan het foppen was en erin was geslaagd wat goud te vinden in de ondiepe kreek; dit was een echte traktatie om te zien.
Na twee geweldige dagen de stad te hebben verkend, de omliggende schilderachtige uitzichten, het fossiel en het ervaren van de overvloed aan geschiedenis die dit gebied te bieden heeft, sloten we ons bezoek af met een rit langs het smalle en onverharde hoofdstelspoor dat werd gebouwd door mijnwerkers voordat we vertrokken op naar onze eindbestemming, Mudgee.

Toegang tot de hoofdstelbaaningang met alleen 4WD is zeer dicht bij de stad Hill End. Het pad loopt helemaal tot aan Duramana (ten noorden van Bathurst). Over het algemeen kan de baan worden geclassificeerd als een gemakkelijke baan; maar wees voorzichtig, want het is bekend dat het wegdek verandert afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. De gehele Bridle track-route is momenteel afgesloten vanwege een rotsglijbaan bij Monahan's Bluff; het goede nieuws is dat 17 km van dit parcours nog steeds toegankelijk is vanaf de kant van Hill End.

Gevonden in Hill End in 1871, een van de grootste goudklompjes die ooit uit de aarde zijn gegraven. Het was 1.5 meter lang, woog 286 kg en was samengesteld uit een mengsel van kwarts en goud.

Na het bezoeken van het naburige Gulgong en het beroemde Pioneers Museum was het tijd om het kompas in te stellen voor de terugreis naar Sydney. Deze reis bood een verfrissende avontuurlijke 4WD-reis gecombineerd met een leerrijk bezoek aan enkele unieke locaties in het middenwesten van NSW. Op slechts een paar uur rijden van Sydney kun je gemakkelijk alle attracties bezoeken en deze reis in een lang weekend voltooien. Deze weekender is als een reis terug in de tijd en geeft je een uitstekend beeld van hoe het leven was voor de eerste pioniers en mijnwerkers in de regio. Dus, als je een 4WD-liefhebber bent en in de nabije toekomst een reis naar Australië plant, vergeet dan de stranden, huur een 4WD en verken het middenwesten van NSW en ervaar uit de eerste hand hoe het leven was voor de duizenden mijnwerkers en hun families die meer dan honderdvijftig jaar geleden de Britse eilanden verlieten. De "Holtermann Nugget" werd in 1872 bij Hill End gevonden door Bernhardt Holtermann. Het was 1.5 meter lang, woog 286 kg en was samengesteld uit een mengsel van kwarts en goud. Maar laat je niet misleiden door mijn openingsverklaring, er zat nog 93 kg goud in! Holtermann werd geboren in Duitsland in 1838 en kwam naar Sydney in 1858. Holtermann werd geboren in Duitsland in 1838 en kwam naar Sydney in 1858. Hij verhuisde naar de goudvelden in 1861 waar het 10 jaar zwaar was voor deze grote ontdekking. mijnbouwactiviteiten, keerde Holtermann terug naar Sydney en bouwde een herenhuis in St Leonards (nu onderdeel van Shore Gramma) met een toren en een glas-in-loodraam van hemzelf en de "nugget". Zijn echte passie was echter fotografie en zijn werk op dit gebied is van belang voor de geschiedenis van Sydney.

In 1874 bouwde de pas rijke goudzoeker Bernard Otto Holtermann een buitengewoon huis boven Lavender Bay, dat bekend werd vanwege zijn meest voor de hand liggende functie als 'The Towers'. Holtermann was een van de rijkste mannen in de kolonie geworden toen de Star of Hope-goudmijn, waarin hij aandelen had, in 1871 een van de grootste goudklompjes opgaf die ooit uit de aarde waren gegraven.