Levensduur van banden verbeteren

De staat van uw banden is belangrijk voor de rijveiligheid. Door deze vijf gouden regels te volgen, kunt u een topkilometerstand, veilige prestaties en een langere levensduur van uw banden garanderen.
1. Controleer regelmatig uw bandenspanning. Een ongelijkmatige spanning tussen banden beïnvloedt de rijeigenschappen van uw voertuig en zorgt ervoor dat de banden ongelijkmatig slijten.
2. Draai de posities van uw banden tussen de voor- en achteras om de 5,000 tot 10,000 kilometer (3,000 tot 6,000 mijl), aangezien de banden in verschillende posities verschillend slijten. Denk eraan om de bandenspanning te controleren bij het wisselen van banden.
3. Controleer of u uw banden monteert volgens de rolrichtingmarkering op de zijkant van de band. Als de banden tegen de aangegeven rolrichting in worden gemonteerd, zullen hun rijeigenschappen niet onder alle omstandigheden optimaal zijn.
4. Rijd soepel. Paniekremmen en zijslippen verkorten de levensduur van banden en dit geldt met name voor spijkerbanden.
5. Controleer uw oude banden op ongelijkmatige slijtage bij het wisselen van banden. Correct gemonteerde en zorgvuldig aangedreven banden slijten gelijkmatig. Als uw banden ongelijkmatige slijtage vertonen, laat dan de rijhoeken van uw auto opmeten en laat uw banden monteren en balanceren bij een professionele reparatiewerkplaats.

Controleer op bandenslijtage

U kunt de staat van uw banden eenvoudig testen met behulp van gereedschap dat u in uw huis vindt. De lucifer- en munttests zijn bijzonder geschikt om de staat van non-studded banden te beoordelen. Alle nieuwste producten van Nokian Tyres zijn uitgerust met rijveiligheidsindicatoren. De bestuurder kan de indicatoren gebruiken om de staat en veiligheid van de banden te controleren. De indicator bevindt zich op het middenoppervlak van de band en geeft de diepte van de hoofdgroef van de band in millimeters aan; met andere woorden, het laat zien hoeveel loopvlak er nog is. U kunt een munt van twee euro gebruiken om de conditie te testen. De zilveren ring aan de rand van de munt is nog geen vier millimeter breed. Als het zelfs maar iets boven het loopvlakblok uitkomt wanneer de munt in de groef wordt geplaatst, moet u overwegen uw banden te vervangen.

Bandenopslag

1. Temperatuur De temperatuur in de opslagruimte dient lager dan +25 ºC te zijn, bij voorkeur donker en lager dan +15 ºC. De eigenschappen van rubber kunnen veranderen, wat invloed heeft op de uiteindelijke levensduur van de band, als de temperatuur hoger is dan 25 ºC of lager dan 0 ºC. Koel bewaren heeft geen nadelig effect op rubberproducten.
2. Vochtigheid Extreem vochtige omstandigheden moeten worden vermeden. De luchtvochtigheid in de opslagruimte mag niet zo hoog zijn dat er condens op de banden ontstaat. Banden mogen niet worden opgeslagen in omstandigheden waarin ze worden blootgesteld aan regen, spatten, enz.
3. Lichtbanden moeten worden beschermd tegen licht, in het bijzonder tegen direct zonlicht en intens kunstlicht met een hoog gehalte aan ultraviolette straling.
4. Zuurstof en ozon Ozon heeft een zeer sterk verslechterend effect op banden. De opslagruimte mag geen ozonproducerende apparatuur bevatten, zoals fluorescentielampen of kwikdamplampen, elektrische hoogspanningsapparatuur, elektromotoren of andere elektrische apparatuur die vonken of stille elektrische ontladingen kan genereren.
5. Vervorming Banden moeten zo mogelijk vrij in hun natuurlijke vorm worden opgeslagen, zodat ze niet onder spanning, druk of torsie komen te staan. Sterke misvormingen die ontstaan ​​tijdens langdurige opslag kunnen breken wanneer ze onder druk staan.
6. Oplosmiddelen, oliën, vetten, hitte Banden moeten in het bijzonder worden beschermd tegen elk contact met oplosmiddelen, oliën of vetten, hoe kortstondig ook. Banden moeten ook worden beschermd tegen krachtige lichtstralen en spatten van elektrisch lassen.
7. Bandenhantering Laat banden nooit hoger dan 1,5 m laten vallen bij het hanteren van banden in magazijnen. Banden kunnen beschadigd raken bij het vallen van de hiel. Typisch gevolg zou een geknikte kraal kunnen zijn. Als u een band met een geknikte hiel aantreft, raden wij u aan om zo'n band niet op een velg te monteren.

Zijwandmarkeringen

De bandenmaat is de belangrijkste informatie op de band. De maataanduiding wordt aangegeven in een reeks cijfers en letters, bijvoorbeeld voor een bandenmaat van , 205/55 R 16 94 V XL De eerste twee cijfers geven de breedte van de band en het profiel aan. In dit geval accepteert de auto een band van 205 millimeter breed. Het bandenprofiel verwijst naar de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band. In dit geval is de hoogte van de band 55 procent van de sectiebreedte. Het nummer 16 dat volgt, vertelt ons de velgdiameter in inches. Het laatste cijfer is de belastingsindex. In dit voorbeeld is de belastingsindex 94, wat betekent dat één band een belasting van 670 kg kan dragen. Voor belastingsindex 91 is de belasting per band 615 kg. U moet de juiste belastingsindex voor uw auto kiezen, omdat de banden anders sneller dan normaal verslijten en tijdens het rijden beschadigd kunnen raken. De voorlaatste letter V geeft ons de snelheidsclassificatie, of de hoogst toegestane snelheid voor de band, in dit voorbeeld betekent V dat er niet meer dan 240 kilometer per uur met de band kan worden gereden. De laatste lettercombinatie "XL" komt niet in alle bandenmarkeringen voor, hoe komt dat? XL betekent dat de auto geschikt is voor een Extra Load index band. In ons voorbeeld is de belastingsindex 94. Als de index 91 was, zou de XL-markering niet vereist zijn. De DOT-markering maakt het gemakkelijk om de plaats van fabricage en de leeftijd van de band te controleren. De twee eerste markeringen geven de fabriek aan waar de band is gemaakt. De vier laatste cijfers geven de week en het jaar van fabricage aan. Als de code bijvoorbeeld 1314 is, dan is de band geproduceerd in week 13 van 2014.

Bekijk onze nieuwe Nokian Tyres Rotiiva Video