Dit is een schattenjacht, maar voor de geschiedenis, niet voor goud”

De VS wordt doorkruist door meer dan 164,000 mijl snelweg - onderdeel van de 4 miljoen mijl van het openbare wegennet. Dit is fantastisch als je naar elke locatie wilt rijden, maar het heeft de oorspronkelijke 'wegen' of routes van het Wilde Westen gedegradeerd tot weinig meer dan verhalen, die je het beste kunt ervaren via Hollywood-films. De meeste paden zijn verloren gegaan, overwoekerd of gewoon vervaagd in uitgestrekte, afgelegen stukken land door het hele land.

Roger Mercier is de man achter @Scoutoverland op Instagram, een account dat het bekijken waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in de originele Overlanders van Noord-Amerika. Met 'originele Overlanders' bedoelen we de pioniers die te paard, met wagens of zelfs te voet door het land trokken. Geen Landrovers, geen Jeeps, zelfs geen Model-T Fords – dit waren de mensen die Amerika doorkruisten in de 1800e eeuw.

Rogers interesse begon een paar decennia geleden, toen hij voor zaken naar Las Vegas zou reizen, waar hij zijn eigen Jeep Wrangler hield voor weekendtochten (soms een week lang) naar de open gebieden van Nevada, Idaho en Montana. Dit zijn staten met enorme hoeveelheden onbelemmerd land, waar het volkomen legaal is om van de snelweg af te gaan en over onverharde wegen te rijden in welke richting je ook kiest - er is gewoon heel weinig privéland dat je in de weg staat. “Ik vond het leuk om oude, verlaten gebouwen te vinden en te verkennen en vroeg me af wat hun geschiedenis was. Als je alleen reist, stop je waar je wilt, wanneer je wilt en krijg je echt veel meer te zien ”, verklaarde Roger tijdens ons interview.

Naarmate hij meer vergeten oriëntatiepunten, gebouwen en locaties ontdekte, begon Roger te onderzoeken waar oude toneelwegen zich hadden kunnen bevinden, routes die de Pony Express had genomen en andere beroemde routes zoals de Oregon Trail en de California Trail. Hij gebruikte historische Pony Express-kaarten, gecombineerd met andere informatie die de paden van oude mijnen naar de spooksteden in kaart bracht, die verspreid liggen over de westelijke staten.

Met een aanzienlijke hoeveelheid informatie, verzameld door jaren van onderzoek en onderzoek, stippelde Roger een offroad-route uit van Canada naar Mexico - dat is 4,500 mijl, voornamelijk over onverharde wegen (ongeveer 73% van de route). Hij besloot zijn pensioen te vieren door alle vooraf gescoute segmenten in één doorlopende reis af te reizen. Deze reis was niet alleen om over onverharde wegen te rijden, het was om de geschiedenis van deze verbazingwekkende routes te vinden en te volgen - een poging om de worstelingen, ontberingen en prestaties van de oorspronkelijke reizigers opnieuw te beleven, zij het in een jeep in plaats van op de rug van een paard.
Roger heeft zoveel informatie verzameld over deze route, zoveel geweldige foto's (die hij heeft gespiegeld met oude foto's voor vergelijkingen van 'nu versus toen'), we raden je absoluut aan om zijn site www.overlandfrontier.com te bezoeken.

We vroegen hem om zijn favoriete bezienswaardigheden van zijn reis te delen (we hebben niet genoeg ruimte om alle 4,500 mijlen af ​​te leggen...). Zijn eerste aanbeveling voor iedereen die overweegt deze route te proberen: de Skyline Tram en Ghost Mine in Idaho. Gebouwd in 1883, staat een groot deel van de tram en de omliggende molenstructuren nog steeds overeind. Met de spookstad Bayhorse nearby, het is een lonende plek om te bezoeken. De stad is nu beschermd en open voor het publiek.

Nog een favoriet? De Owyhee-woestijn - een achterdeur naar Black Rock Desert, de California Trail, Applegate Trail, de Overland Mail Trail en Pony Express. De diepte van historische informatie op Roger's Instagram-feed over de Owyhee-woestijn is ongelooflijk. Er zijn details van inheemse Amerikaanse stammen die in de regio woonden, hun aanvaringen met blanke mannen en die deze paden gebruikten, die werden gedood op de paden… uren en uren lezen.

We stelden de vraag die vrijwel iedereen Roger stelt - kunnen we een kaart krijgen van de hele route? Het antwoord? Nee. Maar als hij uitlegt waarom, is dat heel logisch.

Allereerst zijn veel van de historische bezienswaardigheden en ruïnes nu kwetsbaar, wat betekent dat als grote aantallen bezoekers er doorheen zouden bulldozeren, sommige van deze relikwieën zouden kunnen worden vernietigd.

Een andere reden is dat de informatie al beschikbaar is, het is de uitdaging om de puzzel in elkaar te zetten en dat maakt deze route van 4,500 mijl zo lonend, als je erachter kunt komen. USGS-kaarten bieden details van de originele Pony Express-routes, waarbij sommige routes zelfs fysieke markeringen hebben langs de weg, om overlanders gerust te stellen dat ze op de goede weg zijn. Roger's website en Instagram-feed bieden ook voldoende informatie voor ervaren overlanders om de route gemakkelijk te vinden en te volgen.

De afgelopen negen jaar is Roger Mercier op zoek geweest; het ontdekken van een bijna-all-onvervuilde route door Amerika. Geen vuil om het vuil. Hij zette zijn zinnen op opwindende en legendarische paden die door het hart van Amerika's Oude Westen lopen.

Dit brengt ons bij de belangrijkste reden waarom hij het niet al te gemakkelijk wil maken: iedereen die deze route probeert, heeft serieuze ervaring nodig in afgelegen, offroad-reizen. Tijdens elk deel van de route kan een reiziger honderden kilometers verwijderd zijn van een beschaving, of van hulp in het geval van een incident of panne. In veel van deze afgelegen gebieden is er geen sleepwagendienst, geen ambulance en geen water. Bovendien zal het simpelweg kunnen volgen van een kaart een onervaren overlander niet helpen om van de route te genieten, aangezien secties onbegaanbaar kunnen worden door rotsverschuivingen of overstromingen - iedereen die deze route probeert, moet de mogelijkheid hebben om door de wildernis te navigeren en vervolgens de weg terug te vinden. naar het gekozen pad, hoe ver een onverwachte omweg hen ook brengt.

 

Positief is dat er in de loop van de tijd ervaring kan worden opgedaan, vooral als iemand die bereid is, wat offroad-rijvaardigheidstraining volgt. Het is raadzaam om in groepen van 2 of meer voertuigen te reizen en als u van plan bent een paar dagen of langer off-grid te zijn, bereken dan hoeveel water u denkt nodig te hebben en vermenigvuldig dit dan met 10. Roger raadt aan om op elk moment een overlanders die zijn route volgen, moeten het equivalent van een maand aan voedsel en water in hun voertuig hebben.

Als je binnenkort een overlandreis in de VS plant, kijk dan eens @scoutoverland op Instagram, of bezoek Overlandfrontier.com …. Het zal je op zijn minst inspireren om op onderzoek uit te gaan, een geweldig parcours te vinden, de geschiedenis ervan te kennen en te genieten van je 4×4 op het terrein waarvoor het is ontworpen.