De materialen die worden gebruikt bij het maken van slaapzakken zijn in de loop der jaren geëvolueerd.

De vraag naar geïsoleerde slaapzakken kwam vrijwel geheel voort uit de exploratie- en bergsportgemeenschappen. De natuurlijke isolerende eigenschappen van kamelenhaar werden oorspronkelijk gebruikt in geweven dekens in de late 19 eeuw. In 1861 gebruikte Francis Tuckett, vice-president van de Engelse Alpine Society, een textiel met een aangebrachte rubber waterdichtmakende samenstelling en begon effectief met een reeks aanpassingen die leiden helemaal tot onze hedendaagse slaapzak. Tuckett testte zijn prototype Alpine slaapzak voortdurend en binnen een paar jaar had hij een tasontwerp geperfectioneerd dat bestond uit een dekenmateriaal met een rubberen coating aan de onderkant.

Francis Tuckett, vice-president van de Engelse Alpine Society

Er wordt aangenomen dat in 1890 een Noors bedrijf Ajungilak het eerste bedrijf was dat slaapzakken met een isolerende vulling commercieel produceerde. Iets meer dan veertig jaar later introduceerde de Franse alpinist Pierre Allain in 1933 de pied d'elephant (de olifantenvoet), een korte slaapzak die samengevoegd was met een donsjack, die beide bedekt waren door een waterdichte buitenzijde van de zak - de cagoule - die later werd het ingekort tot de lichtgewicht klimmer's regenparka.

De Euklisia-deken

Een innovatief tapijt dat is omschreven als 's werelds eerste slaapzak is opnieuw gemaakt en wordt tentoongesteld in het Newtown Textile Museum. Het Euklisia-tapijt - gepatenteerd door Newtown-ondernemer Pryce Jones in 1876 - werd de laatste 19 eeuw geëxporteerd over de hele wereld. Documenten laten zien dat hij 60,000 de kleden verkocht aan het Russische leger - en het Britse leger kocht ze ook.


Door de jaren heen zijn slaapzakken en het soort materiaal dat erin wordt gebruikt geëvolueerd en met de toevoeging van motorkappen, kragen, ritssluitingen en dubbele ritssluiting, treksluitingen, alternatieve verbijstering om de vulling op zijn plaats te houden, compressiezakken, trekkoorden en zo er zijn nu enkele producten van topkwaliteit op de markt voor alle soorten weersomstandigheden en activiteiten. De ontwikkeling van slaapzakken door de jaren heen concentreerde zich voornamelijk op het gewicht (omdat dit erg belangrijk was voor klimmers / wandelaars), ademend vermogen en het vermogen van de slaapzakken om water te weerstaan.