De geschiedenis van tenten. Wie heeft de tent uitgevonden?

Tenten zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van elk soort lichtgewicht continu reizen, of het nu gaat om wandelen, kamperen of overlanding. Tenten worden over de hele wereld gebruikt om legers te beschermen, recreatieve kampeerders te beschermen, bergbeklimmers warm te houden en over het algemeen om comfort en overleving te helpen.

Prospectors tent in 19th Century America. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sutlers_tent_petersburg_01730v.jpg

In de loop van de tijd is het idee van een tent synoniem geworden aan het idee van 'het buitenleven' en met 'de natuur', maar de eerste tenten dienden als huizen voor de mensen die hen oprichtten, en de lichtgewicht en op componenten gebaseerde structuur van tenten past nomadische levensstijl van vroege mensen.

Reconstructie van een ijzertijdstent.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asparn_Zaya_Altsteinzeit_Jurte.JPG

Tenten zijn een voortzetting en een evolutie van eerdere structuren die oorspronkelijk werden gebouwd met dierenhuid, dierenbotten en boomtakken. Botten van massieve Woolly Mammoths werden gebruikt als ondersteunend materiaal om schuilplaatsen te bouwen, door zowel Neanderthalers als vroege mensen tijdens de ijstijd. Het oudste bekende exemplaar van dit soort onderdak werd gevonden in Moldavië en dateert rond 40,000 BC. Meer dan zeventig voorbeelden van deze schuilplaatsen zijn ontdekt, voornamelijk op het Russische vlak. Deze hutten waren allemaal cirkelvormig en varieerden in grootte van 8 tot 24 vierkante meters. Sommige van deze woningen lagen dicht bij elkaar, en waar dit het geval was, waren ze afhankelijk van het terrein op een afstand van 1 meter tot 20 meter van elkaar verwijderd.

Reconstructie van een lederen Romeinse legertent.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lederzelt492.JPG

Grote mammoetbeenderen werden gebruikt om te ondersteunen en te dienen als fundament en de gebogen slagtanden werden gebruikt om een ​​ingangsplooi te ondersteunen, zowel beenderen als slagtanden werden waarschijnlijk gebruikt om de daken van dierenhuid te ondersteunen. Er is bewijs dat sommige van deze hutten een ruimte hadden om een ​​vuur aan te steken, en dat die botten als voedsel werden gebruikt (in een tijd dat hout erg schaars was). Archeologen geloven dat sommige van deze botten misschien afkomstig zijn van dieren die zijn gedood door mensen of neanderthalers, maar dat botten in sommige van de schuilplaatsen verschillen in leeftijd van enkele duizenden jaren hadden, wat suggereert dat de bouwmaterialen eerder de verzamelde overblijfselen waren van dieren die veel waren gestorven honderden jaren eerder. Deze botten werden niet alleen gebruikt om te schuilen, maar dienden ook als een materiaal waaruit gereedschappen, decoratie, meubels en zelfs muziekinstrumenten werden gehouwen.

Tipi's worden al duizenden jaren door nomadenstammen gebruikt.
Foto: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Tenten die veel meer lijken op onze moderne idee van een tent zijn al minstens zo ver terug gebruikt als de vroege IJzertijd en waarschijnlijk nog veel langer. Tenten worden ook genoemd in de Bijbel, met name in Genesis 4: 20 Jabal wordt beschreven als 'de eerste die in tenten leeft en schapen en geiten fokt'. En in Jesaja 54: 2 geeft aan hoe belangrijk de tent was in vroege samenlevingen: "Vergroot de plaats van uw tent, en laat ze de gordijnen van uw woonplaatsen uitstrekken: spaart niet, verlengt uw koorden en versterkt uw staken."

Yurts worden al meer dan 3,000 jaren als woningen in Azië gebruikt. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyrgyzsk%C3%A1_jurta,_Song-k%C3%B6l.jpg

Alle vroege tenten werden gemaakt van dierenhuid of leer, met behulp van houten steunen, touwen en ondersteuning van houten stokken, en deze basisontwerp- en constructiemethode veranderde niet significant voor 40 of 50 duizend jaar.

De tenten die door het Romeinse leger werden gebruikt, waren ook meestal van leer, en er is genoeg bekend over de ontwerpen dat sommige goede voorbeelden van dit type tent in de moderne tijd zijn gebouwd, meestal door moderne re-enactors. Het Romeinse leger gebruikte een breed scala aan tentstijlen en -maten van het 'Contubernium', een 8-groepstent voor mannen, een 3M-vierkantentent die ongeveer 1.5M groot was en 8-soldaten sliep.

Een moderne tunneltent. Foto: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Elk contubernium kreeg meestal een packmule toegewezen om de tent en andere zware uitrusting te dragen, tenminste vanaf de tijd van Marius. Een dienaar leidde de ezel op mars en leverde andere diensten aan het Contubernium. De muilezel droeg de twee tentstokken, een gevouwen tent, staken, touwen, twee manden die ook gebruikt werden bij het uitgraven van de sloot, de graafwerktuigen, een kleine stenen tarwegrinder en extra voedsel.

Tekening van een oud Romeins tentkamp. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:History_of_Nero_(1881)_(14772631552).jpg

Een centurio had een grotere tent en had het voor zichzelf, omdat als officieren, Centurions ook vergaderingen in hun tent hadden, gaven de hogere muren en bijkomende palen (twee middelste polen en 4 hoekpalen) meer hoofdruimte en interne ruimte.
De generaal en misschien andere hoge officieren hadden veel grotere tenten.

Een gereconstrueerd mammoethok en een schuilplaats voor botten, vergelijkbaar met de oudste bekende menselijke schuilplaats die 40,000 jaren geleden bouwde. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mammoth_House_(Replica).JPG

Over de hele wereld hebben nomadische mensen voortdurend verschillende ontwerpen van tentstructuren ontwikkeld. Deze nomaden, zoals inheemse Amerikanen, Mongoolse stammen en Bedoeïenen hebben tenten gebruikt en blijven gebruiken als huizen bij het volgen van hun vee.

Een moderne high-tech tipi van www.Nordisk. I

Een tipi, tipi of tipi is een ander soort tent die historisch wordt gebruikt door nomaden. Deze kegelvormige tenten verschillen van andere kegelvormige tenten doordat ze aan de bovenkant allemaal een rookflap hebben zodat branden in de tent kunnen worden verbrand. Tipi's werden gebruikt door inheemse Amerikanen en door inheemse volkeren in Noord-Europa en Azië.

Tepees worden tegenwoordig nog steeds gebruikt door sommige van deze inheemse mensen, voornamelijk voor ceremoniële doeleinden, en er zijn een aantal bedrijven die nu moderne tipi's van hightech materialen maken, zoals het brede assortiment aan tenten van het Deense bedrijf Nordisk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt

Een traditionele Kirgizische yurt in 1860 in de Syr Darya Oblast. https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt#/media/File:Syr_Darya_Oblast._Kyrgyz_Yurt_WDL10968.png

Een ander type traditioneel nomadisch onderkomen is de yurt. Een yurt is een draagbare, ronde tent die traditioneel is bedekt met huiden of vilt en werd en wordt nog steeds gebruikt als een woning door nomadische mensen in de steppen van Centraal-Azië. Yurts zijn gemaakt met hout en bamboesteunen en spanten en hebben een groot dak dat soms zelfdragend is en soms wordt ondersteund door een centrale binnenpost (of meerdere). Yurts worden al meer dan 3,000 jaren als woningen in Azië gebruikt. Yurts zijn ontworpen om relatief eenvoudig te ontmantelen en in een pakket te pakken dat op de rug van een kameel of yak kan worden gedragen.

Een moderne roof top tent uit Darche

In recentere tijden begonnen fabrikanten, zoals het Eureka-tentbedrijf, recreatieve tenten te produceren die aan de groei van de camping- en outdoorindustrie aan het begin van de 20TH eeuw hielpen, en hielpen kamperen tot een zeer populaire en wijdverspreide recreatieve activiteit in Amerika. aan het begin van de 20e eeuw.
Tentontwerp en -materialen werden tijdens de 20e eeuw radicaal bijgewerkt. De zware houten steunpalen werden vervangen door metaal en vervolgens plastic palen, flexibele palen werden meer algemeen en de vorm van tenten begon te veranderen en starre lineaire tenten met veel scheerlijnen werden minder gebruikelijk.

Een moderne Hard Shell-tent van James Baroud

Tenten van tegenwoordig kunnen vaak extreem snel worden opgesteld en gemaakt van lichtgewicht materiaal zoals nylon zijn gemakkelijk te dragen en zeer bestand tegen de elementen. Tegenwoordig is het assortiment vormen en materialen van tenten enorm, we hebben tunneltenten, opblaasbare tenten, pop-uptenten, geodetische tenten, daktenttenten, trailertenten en meer.

Een moderne daktent van www.tembo4x4.com

Maar hoeveel tenten er ook zijn verbeterd in de loop van duizenden jaren, één ding is nog steeds waar, tenten vullen die zeer belangrijke eis om ons warm en droog te houden wanneer we in de natuur zijn, en misschien stellen we ons ook in staat continuïteit te voelen met onze voorouders die hun leven door de vlakten zwerven en in de geschiedenis onder hun eigen schuilplaatsen slapen.

 

Tembo 4 × 4 Daktent van FD 4 × 4 Center

De geschiedenis en oorsprong van Overlanding