De TURAS Team houdt van kamperen in de winter, de kou is iets dat kan worden gecompenseerd met een knappend vuur, en kamperen in de winter voelt gewoon anders dan kamperen tijdens milder weer. Er zijn enkele redenen waarom we denken dat dit waar is. Kamperen in de winter kan erg sfeervol zijn, misschien is het kamp bedekt met sneeuw, of misschien is het gewoon zo koud dat je adem stinkt als je praat of ademt.

Wanneer u in de winter kampeert, is het erg belangrijk dat u goed bent voorbereid en uitgerust, anders zult u waarschijnlijk niet een zeer comfortabele ervaring hebben en in het slechtste geval dreigt u gevaar voor uw gezondheid of uw leven te riskeren. Het goede ding is dat het gemakkelijk is om goed voorbereid te zijn en hoewel dit geen volledig advies is over kamperen in de winter, zijn hier enkele algemene aanwijzingen over het genieten van het buitenleven tijdens de winter.

Draag lagen, veel lagen kleding en wacht niet tot je het koud hebt voordat je lagen toevoegt. Als je het te koud hebt, duurt het langer om op te warmen dan je zou denken.
Deze lagen moeten een zeer goed absorberende thermische basislaag bevatten, dit zal helpen om je warm te houden, dienen als een basis voor de andere lagen en zullen transpiratievocht afvoeren (transpiratie is ongemakkelijk bij koud weer en natte kleding zal je heel snel koelen). Zorg ervoor dat uw slaapzak geschikt is voor de temperaturen die u verwacht, bij zeer koud weer is een goed slaapzak met vier seizoenen essentieel. Zorg er ook voor dat u een matras van goede kwaliteit of een slaapmat gebruikt, die voorkomt dat uw lichaamswarmte uitstraalt in de grond. Een slaapzakvoering kan ook een goed idee zijn en zal dienen als een extra laag warmte en isolatie.

Neem veel extra dekens mee, wollen dekens van goede kwaliteit zijn geweldig, maar eventuele dekens zijn een hulp. Je kunt deze gebruiken om je benen en om je schouders bij een kampvuur en ze later over je slaapzak gooien als je met pensioen gaat naar je tent.

Ga nooit naar bed als je het koud hebt, het duurt langer dan je denkt om op te warmen als je in je tent ligt. Voordat je naar bed gaat, kan het handig zijn om een ​​warm drankje te nemen of wat warm eten te eten, of als dit niet mogelijk is, even snel rond te rennen op de camping of een stukje te rennen of ter plekke 'star jumping' om jezelf op te warmen zodat je naar bed gaat.

Als u een warmwaterkruik voor uw slaapzak kunt maken die u kan helpen om u warm te houden, is een normale warmwaterkruik het beste, maar u kunt ook een waterfles gebruiken die in een handdoek of t-shirt wordt verpakt als u niet hebt een warmwaterkruik, zorg er gewoon voor dat deze goed is afgesloten. Verwarm het water ervoor op een fornuis of boven je kampvuur.

Wanneer u in uw tent bent, vermijd dan de verleiding om uw hoofd te bedekken met uw slaapzak, omdat dit het vocht uit uw adem zal doen condenseren op de stof van de slaapzak en dan bevriest, wat niet goed is. Probeer in plaats daarvan een trechter voor je mond en neus te maken, zodat je adem geen vorst op je beddengoed veroorzaakt.

Pak meer kleding in dan je denkt dat je nodig hebt. Vooral als je kampeert vanuit een voertuig. Het hebben van frisse, droge kleding kan een redder in nood zijn, het is veel beter om te veel kleding mee te nemen en het niet nodig te hebben, dan bij vochtig weer vochtige sokken of een broek te moeten hebben.

Probeer tenslotte de juiste locatie voor uw wintercamping te kiezen. Kies een plek die beschermd is tegen de elementen, vermijd de bodem van heuvels of natuurlijke troggen in het landschap waar koude lucht de neiging heeft om te zwemmen, en ook de top van heuvels waar wind de luchttemperatuur verlaagt. Kies in het ideale geval een vlakke locatie, zet uw tenten en markiezen goed neer en steek tenten zodat de ingangen loodrecht staan ​​op de richting van elke heersende wind.

Het allerbelangrijkste is dat je geniet, er is niets zoiets als genieten van een mok warme chocolademelk of soep terwijl je aan het kletsen bent door een knetterend vuur omringd door de natuur in de winter.