Onderhoud aan uw Land Rover

We hebben onlangs een rondreis van 3,000 km afgelegd in de 20-jarige Land Rover Defender en we zijn verheugd te kunnen melden dat dankzij een goede service voor vertrek de Landy zoemde als een vogel zonder enige problemen te melden.

Een paar weken geleden reden we naar de Abenteuer and Allrad show in Duitsland, onderweg verbleven we meestal op de Autobahn en op de snelwegen in Frankrijk. Lange reizen maken zoals deze in de 20-jarige TURAS Land Rover Defender brengt altijd een beetje angst met zich mee, vooral nu het voertuig jaren vooruit gaat. We moesten ervoor zorgen dat het voertuig goed onderhouden was voordat we vertrokken om mogelijke problemen die tot pech zouden kunnen leiden, te voorkomen, dus er werd geen middel onbeproefd gelaten om het een goede beurt te geven. Het onderhouden van een 4WD-voertuig is niet hetzelfde als het onderhouden van een gewoon 2WD-voertuig, omdat er meer componenten zijn die wat meer TLC vereisen. U moet echt de handleiding van uw voertuig raadplegen, die goed advies zal geven over hoe vaak en waar u op moet letten bij het onderhoud van uw voertuig.

De Defender 90 heeft de Td5-motor en we hebben hem door de jaren heen altijd goed onderhouden. De Defender krijgt normaal gesproken elke zes maanden of elke 6000-70000 km een ​​onderhoudsbeurt. Voorafgaand aan deze reis naar Duitsland hebben we wat meer aan het voertuig gedaan dan normaal bij het klaarmaken voor de reis, omdat we geen risico wilden nemen. Onze standaardservice omvatte de vervanging van de olie-, lucht- en brandstoffilters met behulp van de Bearmach-servicekit en een paar andere tweeks voor de zekerheid. Een paar dagen voor vertrek hadden we een kleine hoeveelheid diesel op de oprit en na enig onderzoek hebben we dit gekoppeld aan de brandstofdrukregelaar. Bij de Td5-motor kan dit een veelvoorkomende storing zijn, maar het is ook eenvoudig op te lossen. We kwamen bij Martin, onze Land Rover-goeroe, en gelukkig had hij een reserve Bearmach-brandstofregelaar bij de hand en had deze binnen een uur geïnstalleerd.

Andere klussen/tweaks die voorafgaand aan de reis zijn voltooid, waren onder meer de vervanging van alle oliën, inclusief de 2 diffs, gearbos en tussenbak. Het spreekt voor zich dat u ervoor moet zorgen dat u uw oliën altijd ververst volgens uw gebruikershandleiding, vooral voor voertuigen met vierwielaandrijving. Off-road voertuigen kunnen uw voertuig veel meer belasten in het lage bereik, wat meer slijtage aan de werking van het voertuig veroorzaakt, dus ervoor zorgen dat uw voertuig goed geolied is, is de sleutel tot het verlengen van de levensduur van uw trots en vreugde.

In de motor zijn ook de poelie en spanrol vervangen omdat deze er wat slechter uitzag voor slijtage. Ook hebben we de ring op het schot vervangen door een nieuwe. Bij het goed bekijken van het voertuig stelde Martin voor om ook het A-Frame kogelgewricht te vervangen. Dit was een belangrijke reparatie, aangezien degene die er was goed geschoten was. Het achterste "A"-frame op een Land Rover Defender verbindt het middelpunt van de as met het chassis om zijwaartse en torsiebewegingen te voorkomen.

En als laatste hebben we het voertuig een beetje geluiddicht gemaakt, het kan een beetje oorverdovend worden in de Landy op de openbare weg. Het geluid van de Td5-motor in combinatie met dat van de aandrijflijn, uitlaat en weggeluid, om nog maar te zwijgen van de hitte die vaak uit het onderstel komt, kan een beetje luidruchtig zijn, maar dit kan ook worden verholpen, het kan met alles worden verminderd tot 20% door simpelweg wat geluidsisolatie toe te voegen. Aangezien we een rondrit van 3000 km voor de boeg hadden, hebben we de Bearmach Sound-Proof Heat Mats aangebracht voordat we de weg op gingen en deze eenvoudige klus maakte een indrukwekkend verschil. Deze matten creëren de ultieme akoestische en thermische bescherming voor uw voertuig. Nadat we al deze taken hadden voltooid, waren we ervan overtuigd dat de 90- goed was om te gaan en dat zij dat ook was.