Met zo veel landen in Europa die we nog niet in het tijdschrift moeten behandelen, is dit een juweeltje voor kamperen en 4WD-toeren waar we ons graag op wilden concentreren. Bulgarije is een Balkanland met een divers terrein dat de kustlijn van de Zwarte Zee, een bergachtig binnenland en rivieren omvat, waaronder de Donau. Een culturele smeltkroes met Griekse, Slavische, Ottomaanse en Perzische invloeden, het heeft een rijke erfenis van traditionele dans, muziek, kostuums en ambachten en is toevallig ook een geweldige bestemming voor het verkennen van afgelegen tracks in je 4WD. Zittend tussen 44 ° 13 'en 41 ° 14' noorderbreedte, 22 ° 22 'en 28 ° 37' oosterlengte, plaatst zijn geografische locatie het op het kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika.

Bulgarije krijgt veel zon en staat bekend om zijn zonnebloemen

De totale lengte van de Bulgaarse grens is 2,245 km. Van deze grenzen ligt 1,181 km aan land, 686 km aan rivieren en 378 km aan zee. Bulgarije grenst in het noorden aan Roemenië, in het oosten aan de Zwarte Zee, in het zuiden aan Turkije en Griekenland en in het westen aan Macedonië en Servië.


Weersgewijs valt het binnen het zuidelijke deel van de gematigde klimaatzone met een subtropische invloed. De geografische ligging van het land bepaalt ook de relatief brede hoek van het zonlicht dat op het land valt, waardoor het land overwegend zonnig is en perfect voor de touring levensstijl en natuurlijk voor het kweken van zonnebloemen waar het land om bekend staat. We hebben onlangs de Bulgaarse Kiril Lliev ingehaald, waar we de gelegenheid hadden om te bespreken wat Bulgarije de 4WD-toergemeenschap te bieden heeft.

Avontuurzoekers Kiril en zijn vrouw Doroteya zijn betrokken bij de plaatselijke Overlanding-gemeenschap, waar ze tochten organiseren en details delen over afgelegen paden en buiten de gebaande paden kampeerlocaties met medetoeristen. Ze produceren ook video's voor hun YouTube-kanaal, waar je uitrustingstests en GPS-coördinaten kunt vinden voor oriëntatiepunten met een beetje historische achtergrond.


"We zijn enthousiaste mountainbikers en bergbeklimmers en gezien onze liefde voor avontuurlijke activiteiten was het voor ons een natuurlijke ontwikkeling om deel te nemen aan offroad-tochten in Bulgarije ''. `` Onze geliefde Hilux neemt ons en onze drie kinderen veel verder de wildernis in en dit heeft ons in staat gesteld om afgelegen gebieden in Bulgarije te verkennen ''. Kiril en Doroteya zijn sindsdien een bedrijf begonnen dat simpelweg "4 × 4 Camping Bulgaria" heet en zijn begonnen met het importeren van kwaliteitsvolle 4WD-toerproducten die ze ook gebruiken en testen op de trails. Kiril zei dat de levensstijl van het 4WD-toeren relatief nieuw is in Bulgarije en daarom verspreiden we het nieuws over geweldige producten die beschikbaar zijn, zoals de DARCHE merk en de voordelen van deze avontuurlijke levensstijl.

Kiril vertelde ons dat hoewel de Balkan populair is onder 4WD-tourers, Bulgarije vaak over het hoofd wordt gezien als een reisbestemming ondanks het feit dat het ongelooflijke paden, veel geschiedenis en verbluffende landschappen bezit.

Camping

Bulgarije is gezegend met veel gratis kampeerplekken, de afgelopen jaren heeft de iOverlander-app een grote vlucht genomen door plaatsen te markeren om een ​​dag of twee te blijven voordat je je avontuur verder waagt. Over het algemeen kun je overal vrij kamperen, tenzij het expliciet verboden of niet is toegestaan ​​voor je eigen veiligheid, legde Kiril uit. In het Rila-gebergte leeft bijvoorbeeld een berenpopulatie, dus voorzichtigheid is geboden. Kiril vertelde ons ook dat het in de buurt van de Stara Planina niet ongebruikelijk is om het gehuil van inheemse wolven te horen terwijl je je neerlegt voor de nacht, hoe cool is dat.

Maar het gaat niet alleen om de geweldige kampeer- en 4WD-tracks, wanneer je door deze afgelegen gebieden reist, zul je waarschijnlijk hoge bergdorpen tegenkomen (1,000 meter boven zeeniveau) waarvan sommige toegankelijk zijn via uitdagende onverharde of rotsachtige wegen. Sommige van deze dorpen zijn nu gedeeltelijk verlaten met bomen die uit de daken van sommige woningen komen. Dicht bij de afgelegen Strandja-berg vindt u oude Thracische ruïnes die de moeite van het bekijken waard zijn. Kiril raadt aan om een ​​lokale gids te zoeken die de verbazingwekkende geschiedenis rond dit oude terrein zal onthullen.

Nationale Parken

Er zijn drie nationale parken en elf natuurparken in Bulgarije. Over het algemeen staan ​​de nationale parken geen voertuigtoegang toe, maar sommige paden worden geopend met speciale toestemming van de respectieve parkadministraties. Het is ook vermeldenswaard dat er ook een quotum kan zijn voor het aantal voertuigen dat de nationale parken verkent, voor sommige parken is dit is ongeveer twee voertuigen per weekend). Elk park heeft een website waar u vertrouwd kunt raken met de regels en voorschriften van elk gebied. Het Rila National Park heeft bijvoorbeeld een gedetailleerde kaart met de routes die openstaan ​​voor 4WD-voertuigen en de routes die dat niet zijn.

Er zijn drie nationale parken en elf natuurparken in Bulgarije

Kiril en zijn vrouw gaan naar 4 × 4 Camping in Bulgarije

https://www.pirin.bg/

https://rilanationalpark.bg/en/

Mapping

Als het erom gaat jezelf off-grid te navigeren in Bulgarije, wees Kiril ons op de vrije BG Mountains (https://bgmountains.org/en/) die regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe tracks. Kiril benadrukte echter dat deze kaarten geschikter zijn voor wandelen en mountainbiken. Een andere aanbeveling is onder meer Wildmaps (op Android / iOS gebaseerde app), dit zijn kaarten die speciaal zijn ontwikkeld en ondersteund voor offroad-gebruik. Ze hebben kenmerkende markeringen voor 4WD / 4 × 4 of ATV / crossmotor. Als je toevallig een goede GPS-eenheid hebt, kun je een levenslange licentie (per apparaat) voor die kaart kopen - OFRM (https://karta.bg/index.php?nobody=nobody?language_id=2).

Er zijn enkele discrepanties in alle digitale en papieren kaarten, maar je kunt er nog steeds vrijwel je route mee plannen. Er zijn nog steeds veel oude Romeinse rotsachtige wegen bewaard gebleven tot op de dag van vandaag en bruikbare, goede ophangingen worden aanbevolen voordat deze tracks worden aangepakt.

Zoek de Bulgaarse worst

Verken oude Romeinse rotswegen.

Bijna 1/3 van Bulgarije is bedekt met bossen

De lokale gemeenschap

Kirirl en Doroteya zijn ook lid van de plaatselijke Land Rover Club die veel initiatieven ontplooit om de sporen en bezienswaardigheden te behouden. bezoekers om te rusten. Ze hebben in de toekomst meer initiatieven met andere nationale parken gepland.

Alles bij elkaar zullen we de ontwikkelingen in Bulgarije nauwlettend in de gaten houden, één ding is zeker dat het de 4WD-tourer zeker genoeg te bieden heeft als het gaat om het verkennen van afgelegen tracks, genieten van geweldige vergezichten en het ervaren van een cultuur die rijk is aan geschiedenis. .