Woorden en beelden: Alek Veljokovic (Rustika reizen)

Sinds ik een kind was, heb ik er altijd van gehouden om door de bergen van Oost-Servië te zwerven. Deze uitgestrekte ruimte van grotendeels onbewoonde wildernis is een toevluchtsoord voor alle vrijheidsliefhebbers die alle connecties met de moderne beschaving en haar regels willen verliezen. Eigenlijk is dit een van de weinige plekken in Europa waar je nog grote stukken land hebt die volledig buiten mobiel bereik liggen, dus je hebt echt geen flauw idee wat er in de buitenwereld gebeurt.

Het is niet alleen desolaat, maar ook adembenemend mooi. Die schoonheid komt eigenlijk voort uit de diversiteit en uit de rijkdom aan verschillende vergezichten die je daar ervaart. Van de rivier de Donau en zijn IJzeren Poort-kloof, waar de eerste Europese beschaving ontstond, over de dichte bossen ten zuiden ervan, de grootste van Europa, die zich verbergen voor verbazingwekkende natuurlijke kunstwerken in de vorm van natuurstenen bogen in de rivierdalen, verbazingwekkende canyons zoals de Lazar's of die van de Temštica-rivier, tot de eindeloze hooglandruggen van Stara Planina, talloze bergrivieren en meren, je kunt gewoon verdwalen in al dit moois en alles vergeten over tijd en schema's. Servië is het meest mysterieuze en boeiende, waar het zuidelijkste puntje van het Karpatengebergte ligt, en legendes van de inheemse Vlach-bevolking die daar sinds heidense tijden woonde. Een andere reden is het feit dat de bevolkingsdichtheid in Oost-Servië bijna vier keer lager is dan in de rest van het land.

Dat brengt ons grote delen van volledig onbewoond land om rond te dwalen en te verkennen. Servië is zeker niet voor angsthazen, vooral voor die overlanders die vastbesloten zijn om hun nieuw verworven 4×4's daar te beschermen tegen vuil worden. Maar als je het leuk vindt om eindeloos te verkennen, proberen uit te vinden waar een vergeten weg je zou kunnen brengen, niet aarzelen om je lier te gebruiken, en ook (vaker) je kettingzaag, dagenlang rijden zonder de kans om te tanken of te tanken en slapen in sommige authentieke, desolate wilde kampeerplekken, dit is de plek die je een ervaring van je leven zal bieden!Dieper de wildernis in gaan.De Kucaj-bergen bieden het grootste onbewoonde gebied in Servië - 50×50 km, in feite 2.500 vierkante kilometer volledig onbewoond bergachtige wildernis. Geen steden, geen dorpen, niets! Slechts af en toe een jachthuis en hier en daar een herdershut.

Beljanica is het hoogste en koudste deel van Kucaj. De temperaturen onder nul blijven daar dag en nacht van december tot eind maart, en de sneeuwval die het ontvangt smelt gewoon niet voor de lente. Dat betekent dat Beljanica in de winter al heel snel onbegaanbaar wordt. Dwars door het hart van Kucaj Als je besluit om verder naar het zuiden te reizen, richting Stara of Suva Planina, of zelfs verder, naar de doorkruisende Kucaj-bergen van het uiterste noordwesten naar het zuidoosten, zul je niet teleurgesteld zijn, want dit biedt een aantal ongelooflijke vergezichten en 4WD-tracks .

Met een aantal toermogelijkheden kun je wat meer naar het westen gaan richting de Prskalo waterval en over het Valkaluci jachtgebied richting Velika Brezovica en de grootste weide op Kucaj ervaren. Als alternatief kunt u het minder bekende pad kiezen dat de prachtige Klocanica-riviervallei volgt en dan verder gaat door de dichtste bossen van Kucaj om de reis te beëindigen die afdaalt door de 25 km lange Radovanska-riviervallei.

Lazars canyon

Met een 10 km lange scheur in de aardkorst aan de meest oostelijke kant van de Kucaj-bergen, tussen de Malinik-rug en het Dubašnica-hoogland, is de Lazars-kloof een van mijn favoriete plekken in de Kucaj-bergen. Er zijn veel spectaculaire schilderachtige uitzichtpunten langs de randen van de kloof, maar voor mij springt er één uit de massa, en dat is Kovej, waar de familie Mustecic uit het dorp Zlot het geluk heeft het mooiste deel van dit betoverende land te bezitten. Dus ik hou er gewoon van om hun gast te zijn, te genieten van hun keuken en gastvrijheid, en gedenkwaardige foto's te maken vanuit hun vele schilderachtige uitzichtpunten. Een geweldig uitkijkpunt is vanaf de Malinik-rug.

Heilige Berg Rtanj

Rtanj, een dominante berg in het Servische deel van de Karpaten, is een opvallend gezicht vanaf welke kant je het ook bekijkt. Omgeven door diepe, brede valleien vanuit het noorden en zuiden, is het een ontzagwekkend gezicht met een bijna perfecte piramidevorm van de hoogste top, Šiljak. De belangrijkste ster van veel zonsondergangfoto's, deze berg is waarschijnlijk de meest controversiële plaats in Oost-Servië, beweerde bovennatuurlijke gebeurtenissen te organiseren en zelfs verbonden te zijn met buitenaardse wezens, het wordt ook beweerd door sommigen dat het eigenlijk de grootste man-meisjespiramide op de planeet is die is gebouwd in oude tijden.

Je kunt niet helemaal naar de top van Rtanj rijden, omdat het te riskant is, maar ook omdat het centrale deel van de Rtanj-rug een strikt beschermd gebied is. Rondrijden in het Rtanj-gebied, van welke kant je het ook nadert, is echt een opbeurende ervaring. Er zijn geweldige wildkampeerplekken met geweldige uitzichten, als je tijd hebt, kun je ook een aantal goed verborgen, diepe boskampen ontdekken.
Voorbereiding op de symfonie van Stara Planina

Terwijl ik me klaarmaak om Stara Planina binnen te gaan, zijn er nog twee plaatsen die een bezoek waard zijn voordat ik de stad Knjazevac bereik, de belangrijkste plaats voor bevoorrading en tanken op weg naar Stara Planina.

De berg Tupiznica is eigenlijk een kleine omweg naar het noorden, maar het is zeker de moeite waard om nog een spectaculaire zonsondergang te zien. De bergen zijn spectaculair, de meeste volledig begroeid met vegetatie. Zo veel begroeid dat het eigenlijk niet met succes kan worden overgestoken door een voertuig, en zelfs als je het te voet oversteekt, bereid je dan voor op een hevig gevecht met doornen en struiken.

Eigenlijk is de enige rationele manier om het te bereiken, de semi-geasfalteerde weg naar de hoogste top te nemen, waar verschillende telecomantennes zijn gebouwd. Net voor de antennes splitst een onverharde weg zich naar het noordwesten, die uiteindelijk verschillende weilanden bereikt en vlak langs de spectaculaire westelijke stenen muur loopt. Dit is de plek om uw voertuig te parkeren en te genieten van een onvergetelijke wandeling langs de stenige bergkam, ofwel naar het zuiden naar de top of naar het wilde noorden. Als je rond de weide zoekt, ontdek je ook een behoorlijk spectaculaire grot.

Maar pas op - het is gevaarlijk om naar beneden te klimmen als je geen klimuitrusting hebt!Als je niet besluit om een ​​nacht op Tupiznica door te brengen, kun je gewoon over een serene grindweg naar het dorp Stogazovac rollen, en net daarvoor je zult het dorp bereiken, het is de moeite waard hier te stoppen om een ​​unieke korte rotsachtige kloof te zien met de naam Zdrelo, die een kerk verbergt en een echt aantrekkelijk schilderachtig uitzichtpunt op de kliffen. Dus hoe zit het met Stara Planina? Nou, dat is een lang verhaal dat gewoon niet kan worden ingekort. Daarom laat ik het voor deel twee van de laatste oase van vrijheid!