Een paar dagen voor een grote reis die we onlangs maakten, merkten we een plas brandstof op de oprit onder de Land Rover 90. Nu zal iedereen die een Land Rover Defender bezit of durf ik te zeggen welk type Land Rover dan ook goed gewend zijn om vloeistoffen die verschijnen onder je trots en vreugde.

We wisten niet zeker waar de brandstof vandaan kwam, maar het probleem moest worden opgelost, aangezien de 20-jarige Defender in slechts een paar dagen een rondreis van 3000 km zou moeten afleggen. Na wat verder onderzoek en na wat advies te hebben gevraagd aan onze Land Rover Guru, Martin, ontdekten we dat het probleem met de brandstofdrukregelaar zat. Dit is niet ongebruikelijk, het kan zelfs heel gewoon zijn in TD5 Defenders. Draag in principe een scheur en verouderende afdichtingen kunnen normaal gesproken het probleem veroorzaken. Een defecte brandstofdrukregelaar kan meer dan één probleem veroorzaken als het niet wordt aangepakt, waaronder lekken en een verlies van brandstofdruk, maar het kan ook de prestaties beïnvloeden.

Grappig genoeg verloor het voertuig een paar maanden geleden vermogen en konden we niet achterhalen wat het probleem was, omdat er niets aan de hand was met de diagnostische machine. Het zou het probleem kunnen zijn met de brandstofdrukregelaar, waarschijnlijk was dat het geval. Andere problemen kunnen ook ruw lopen zijn bij inactiviteit, overslaan en afslaan. In principe ontstaan ​​er problemen wanneer de injectoren niet correct worden gevoed, met andere woorden, een brandstofinjector injecteert brandstof onder hoge druk in de verbrandingskamer en dit is een essentieel aspect voor een gezonde motorfunctie.

Td5 brandstoftoevoersysteem

Het verwijderen van enkele bouten kan lastig zijn.

Bearmach Brandstofpomp

 

Een brandstofsysteem bestaat meestal uit een brandstoftank, een brandstoffilter, een niveausensor, een pomp, een brandstofinjectiepomp, een drukregelaar, injectoren en bijbehorende componenten. De TD5-motor is niet uitgerust met een brandstofinjectiepomp. In plaats daarvan wordt de brandstof van de op de tank gemonteerde pomp naar de injectoren gevoerd via kanalen in de cilinderkop, waar deze tot een zeer hoge druk wordt gecomprimeerd. Er is geen gaskabel gemonteerd op TD5-modellen, maar een positiesensor is bevestigd aan het gaspedaal.

Het vervangen van een nieuwe brandstofdrukregelaar kan een lastige klus zijn, neem de tijd wanneer u dit voor de eerste keer doet en raadpleeg de handleiding van uw voertuig voor advies. Een brandstofsysteem bestaat meestal uit een brandstoftank, een brandstoffilter, een niveauzendereenheid, een pomp, een brandstofinjectiepomp, een drukregelaar, injectoren en bijbehorende componenten.