Nu iedereen op de planeet nu effectief verschillende lange lockdowns heeft meegemaakt als gevolg van de Covid-19-pandemie, waarbij kinderen hun lessen moeten volgen met Zoom, ervaren veel mensen een gevoel van isolement van hun vrienden en van hun normale leven. Sommige mensen hebben ook niet de kans gehad om naar buiten te gaan en te genieten van een gevoel van vrijheid van deze beperkingen, deze tijd heeft zijn tol geëist van de emotionele en mentale gezondheid van zowel kinderen als volwassenen.

Nu de zaken weer open gaan en een gevoel van normaliteit en veiligheid over de hele wereld weer de kop opsteken, beginnen veel gezinnen opnieuw plannen te maken voor een terugkeer naar die activiteiten die lang niet beschikbaar waren. Avondjes uit plannen, vakanties weg en terugkeren naar die activiteiten die zo lang niet mogelijk waren. Na een paar jaar effectief binnenshuis opgesloten te zijn geweest, is er mogelijk niets beters dat u kunt doen voor uw geestelijke gezondheid of die van uw gezin dan op kamp gaan.

Tijdens het kamperen kunnen kinderen direct weer worden verbonden met de natuurlijke wereld om hen heen. Het is al lang bekend dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving een zeer breed scala aan voordelen biedt voor onze geestelijke gezondheid. Tijd doorbrengen in de open lucht, in bossen, in de buurt van stromend water en mogelijk het zien van wilde dieren hebben allemaal een gunstig effect op en invloed op onze mentale gezondheid. Studies hebben zelfs aangetoond dat kinderen die in hun jongere jaren minder contact hebben met de natuur, vatbaarder kunnen zijn voor psychologische stress en minder kans hebben op het soort mentale verjonging en het opladen van de 'mentale batterij' die kinderen die wel kunnen besteden veel buiten zijn van jongs af aan profiteren.

Kamperen biedt kinderen een zeer belangrijke behoefte die tot uiting komt in hun jonge leven, namelijk een gevoel van autonomie. Wakker worden in een tent of een hut in een ruige omgeving is heel anders dan wakker worden in je slaapkamer in een huis waar de noodzaak om een ​​modern stadsleven te leiden op de meeste dagen een zeer gereguleerde en repetitieve ervaring voor kinderen betekent. Kamperen biedt kinderen de vrijheid om bij zonsopgang wakker te worden en elke dag nieuwe avonturen te beleven. Zelfs een vakantie aan het zwembad, in een appartement of hotel, hoewel ongetwijfeld ontspannend, geeft niet het gevoel van vrijheid dat kamperen geeft.

Buiten slapen, de geluiden van de natuur horen, de wind, insecten, verre roep van dieren, omhoog kijken naar een hemel vol sterren helpt om een ​​verfrissend soort 'mentale reset' te geven en breekt ons echt uit alle normale routines die we hebben. hebben de neiging om in te vallen wanneer we in onze huizen wonen of in hotels of appartementen verblijven tijdens een vakantie. Jezelf onderdompelen in de natuur biedt een echt tegengif voor de gereguleerde stress van het stadsleven. Het helpt mensen om een ​​veel hogere alfa-hersengolfactiviteit te ervaren en leidt ook tot een verhoogde productie van serotonine in de hersenen. Serotonine is een chemische stof in de hersenen die sterk wordt geassocieerd met geluk. Heb je je ooit afgevraagd waar de term 'Happy Camper' vandaan komt?