Wat is er met Land Rover Clubs over de hele wereld dat ze zo gastvrij en ongelooflijk goed georganiseerd maakt? De eerste club waar ik lid van werd, was in Sydney, Australië, en wat me versteld deed staan, was hoe goed de club gestructureerd was. Nadat ik een aantal van de leden had ontmoet, voelde ik me automatisch zeer welkom en het duurde niet lang voordat ik veel deskundige kennis kreeg over vierwielaandrijving door Australië, voorbereiding op de reis en de mogelijke gevaren van het naar afgelegen locaties in Australië gaan. Binnenland. En dankzij de leden van de Sydney Land Rover Owners Club heb ik veel geleerd en met vertrouwen een aantal geweldige reizen beleefd. Aan de andere kant van de wereld sprak ik onlangs met Wolfgang Stadie van de Deutscher Land Rover Club, die de recente Abenteuer & Allrad in Duitsland laten zien. Net als de Australian Land Rover Owners Club, meenden deze jongens zaken. Wolfgang en ik kregen de kans om te praten over hun geweldige club en wat meer te weten te komen over wat ze doen en waar ze op avontuur gaan.

Net als de in Sydney gevestigde Land Rover Owners Club bestaat de Deutscher Land Rover Club al een tijdje. ''Opgericht in 1975, zijn wij een onafhankelijke club die zich richt op outdoor evenementen/offroad-activiteiten/ en natuurlijk Land Rovers''. Met ongeveer 1,200 leden is de nationale Deutscher Land Rover Club regionaal georganiseerd en komt ze elkaar regelmatig tegen in hun respectievelijke regio's en op hun nationale evenementen. De club heeft ook hun eigen en zeer indrukwekkende tijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt, simpelweg de "ROVERBLATT" genoemd. Wolfgang vertelde me dat ze het populaire tijdschrift voor hun leden drukken en dat het landelijk wordt verspreid. De club heeft ook een zeer populair internetforum en website. Deze online forums zijn een geweldige manier voor clubleden om informatie, hun ervaringen en advies uit te wisselen.

Wolfgang benadrukte dat een belangrijke doelstelling van de club is om relaties op te bouwen met andere clubs in heel Europa en over de hele wereld. ''We verwelkomen altijd deelnemers uit het buitenland om deel te nemen aan DLRC-evenementen'', aldus Wolfgang, door dit te doen hebben we langdurige relaties opgebouwd met gelijkgestemden. ''Zonder
ongetwijfeld hebben de meeste van onze evenementen een sociaal aspect met kampvuren, barbecues en diners bijvoorbeeld maar het gaat niet alleen om eten en drinken, we zijn graag actief met onze voertuigen, organiseren trainingen en wedstrijden voor onze leden en natuurlijk inpakken en op pad gaan op clubavontuur.

Een van deze reizen omvatte een clubreis naar de Spaanse Land Rover Club (CLRTTE) in Rioja, Spanje. Een van de geweldige dingen van het vasteland van Europa is dat je landen kunt bezoeken en culturen kunt ervaren zonder op een veerboot of vliegtuig te hoeven stappen.

Wolfgang herinnert zich dat Rioja een geweldige bestemming was, het is een Spaanse provincie in het noorden van Spanje met Logroño als hoofdstad. De provincie staat bekend om de gelijknamige rode wijn. Er zijn meer dan 100 wijnmakerijen, waarvan sommige wereldberoemd zijn, zoals Marques de Riscal. De provincie wordt geografisch omringd door 2 lange bergketens in het noorden en het zuiden, wat leidt tot een uitzonderlijk microklimaat en bezoekers geweldige uitzichten biedt. Ze maakten een rondreis van twee weken die begon in Baskenland. In verband met de Covid-19 regelgeving waren de inschrijvingen beperkt en alleen voorbehouden aan clubleden.
Ze namen deel aan een geweldig evenement georganiseerd door hun Spaanse vrienden. Het evenement vond plaats in de Club Nautico in El Rasillo de Los Cameros. Het is een klein, prachtig gerestaureerd bergdorpje dat direct aan het meer ligt. In het dorp was een grote tent opgezet naast een restaurant, waar de maaltijden en andere evenementen plaatsvonden. Voor de tent was een klein maar uitdagend offroad parcours uitgezet. De hele bijeenkomst was zeer goed georganiseerd.

In totaal namen 85 voertuigen en 200 enthousiastelingen deel aan het evenement. Vanwege de strenge Covid-200-regels in Rioja was het aantal beperkt tot 19 personen. De club had drie offroad-routes uitgestippeld, maar vanwege de lengte was het onmogelijk om ze allemaal op één dag te doen. “Zaterdagochtend werden we verwend met het mooie milde Baskenland weer, maar we waren ook een beetje “verrast” door de 2 graden nachttemperatuur”, herinnert Wolfgang zich. Helaas mocht de vuurschaal niet gebruikt worden vanwege het gevaar van bosbranden. Wolfgang vertelt over enkele details van de reis “De tracks die we hebben afgelegd waren technisch niet veeleisend, waarvan 80% over onverharde wegen liep. We hadden een geweldige tijd om enkele van de tracks aan te pakken met onze Spaanse vrienden. Off-road rijden is in de hele Rioja-regio verboden, omdat het land in privébezit is of tot natuurreservaat is verklaard. Dit betekent dat u zich niet zo vrij kunt verplaatsen als in de Pyreneeën of de Westelijke Alpen. De Spaanse Land Rover Club heeft officieel vergunningen verkregen van de plaatselijke burgemeester van het dorp. De sporen worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat regels niet illegaal worden gebruikt, sterker nog, een groene verdediger van de Communidad La Rioja hield ons tegen en vroeg ons vriendelijk wat we daar aan het doen waren. Nadat we hadden uitgelegd dat we een vergunning hadden en een vriendelijke gedachtewisseling over onze reis vanuit Duitsland, vervolgden we ons avontuur. We doorkruisten de bergketens die Rioja omringen en kregen de kans om te genieten van het geweldige landschap in deze regio”

 

Het avondprogramma op zaterdag bestond uit een gezamenlijk diner voor alle deelnemers in de grote tent, gevolgd door een verloting van diverse gebruiksvoorwerpen van de sponsors – van een T-shirt tot een echte Pata Negra ham tot een lier, er was van alles een off- roader zou kunnen wensen. Een culinair hoogtepunt was de door de leden uit Gallicië bereide "Quemada", een sterk alcoholische drank vergelijkbaar met een "Feuerzangenbouwle" met fruit, koffiebonen en hoog-alcoholische Orujo, de Spaanse versie van grappa. De lokale bevolking zegt dat het kan worden gebruikt om boze geesten te verdrijven en communicatie met iemands overleden voorouders tot stand te brengen. tenminste, als teken van vriendschap werd de vlag van de Duitse Land Rover Club overhandigd aan de voorzitter van de Spaanse Club. Dit zorgde ervoor dat de zaal uitbarstte van gejuich en er was een staande ovatie die geweldig was.

De Deutscher Land Rover Club deed natuurlijk een officiële uitnodiging om terug te keren voor hun jaarlijkse bijeenkomst in juni 2022, waarop sommige deelnemers de volgende dag prompt reageerden, om meer details vroegen en hun bezoek verzekerden. Wolfgang herinnert zich een fantastische reis en kijkt er erg naar uit om hun Spaanse vrienden in Duitsland te verwelkomen.