Na een recente vistrip in het weekend op een strand dat ik in de loop der jaren vaak heb bezocht, kwam ik uiteindelijk behoorlijk vast te zitten. Ik heb dit strand de afgelopen jaren meerdere keren aangepakt en dit was de eerste keer dat ik in een situatie kwam die een ramp had kunnen zijn.

Nadat ik de bandenspanning had laten zakken voordat ik het strand op reed, besloot ik een iets andere route te nemen die dichter bij de vloedlijn was. Het tij was op weg naar binnen en ik moest hogerop komen voordat moeder natuur me liet zien wie de baas was. Ik had standaard herstelapparatuur bij me, inclusief een grijpriem, twee ARB Tred Pro herstelsporen en een schop. De rukriem is een redder in nood wanneer je in dit soort situaties wordt betrapt, maar als je niemand hebt om je eruit te trekken, is het behoorlijk nutteloos. De Tred Pro's hebben me echter geholpen om het voertuig na een paar uur boven de vloedlijn te krijgen om een ​​zeer langzame vooruitgang te boeken. Hoe dan ook, om een ​​lang verhaal kort te maken, dit had een ramp kunnen zijn en de ervaring heeft mijn aandacht opnieuw gevestigd op hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn bij het aanpakken van stranden. Daarom hier een paar tips.

1. Bandenspanning

Allereerst, voordat je het strand op gaat, zorg ervoor dat je je bandenspanning verlaagt, ja het is een beetje gedoe, maar je zult versteld staan ​​van het verschil dat het maakt. Door de voetafdruk van uw voertuig te vergroten, kunt u veel betere vooruitgang boeken door de tractie te verbeteren tijdens het rijden op het zand. Als je vast komt te zitten, heb je ook een veel betere kans om eruit te komen met een lagere bandenspanning. Dus hoe ver moet je ook je bandenspanning verlagen? je zult de situatie moeten beoordelen, afhankelijk van hoe vast je in het zand zit, wees altijd bedachtzaam als je te laag gaat, je zou het risico kunnen lopen dat je niet genoeg druk hebt om de hiel op het wiel te houden en als gevolg daarvan zou de hiel van het wiel kunnen springen Wiel.

2. Gebruik een schop

Verwijder het zand van onder uw voertuig
Gebruik altijd een schop om het zand van onder uw voertuig en voor uw banden te verwijderen voordat u probeert eruit te komen. Het laatste waar u mee te maken heeft, is dat uw chassis in het zand blijft steken en onnodige weerstand veroorzaakt. Het is al erg genoeg om vast te lopen zonder een lading zand met je mee te hoeven slepen als je probeert eruit te komen. Accelereer langzaam totdat u de rupsbanden vastgrijpt en verhoog indien nodig de acceleratie.

3. Herstelsporen

In het ideale geval zou u toegang moeten hebben tot vier sporen, vooral als u alleen reist, één voor elke band zal helpen voorkomen dat andere banden doordraaien en een slechte situatie verergeren. De tracks die we gebruiken zijn de ARB Tred Pro's. Als ik in deze situatie meer dan twee tracks aan boord had, zou het veel gemakkelijker zijn geweest om eruit te komen, niet iedereen wil 4 tracks meenemen, maar het maakt wel een enorm verschil als ze beschikbaar zijn.

4. Versnelling

Wanneer de rupsbanden op hun plaats zijn en u het zand van onder uw voertuig hebt verwijderd, moet u niet in de verleiding komen om te hard te accelereren, aangezien dit uw rupsbanden kan uitspuwen, uw wielen in het zand kan doen draaien en de zaken nog erger kan maken. Laat uw wielen ook niet te veel op uw rupsbanden draaien, omdat u de tanden op uw rupsbanden kunt beschadigen. Als je in beweging komt, moet je accelereren, wees niet bang om voldoende gas te geven, momentum is je vriend als je op het zand beweegt, je wilt niet opnieuw vast komen te zitten door te langzaam te rijden.

Soft Shackles zijn altijd handig om achter in je 4WD te hebben. Euro4x4parts hebben een uitgebreid assortiment zachte sluitingen in hun catalogus met een breukbelasting variërend van 5000 KG tot 26,000 KG

5. Geduld

Neem de tijd, het is altijd het beste om de situatie in te schatten en geen bochten te maken bij het opruimen van zand onder uw voertuig. Natuurlijk, als het tij komt, zal de tijd natuurlijk niet aan jouw kant zijn, maar wees je ervan bewust dat door jezelf niet de beste kans te geven om eruit te komen, je uiteindelijk ernstig vast kunt komen te zitten, en we hebben allemaal gezien wat er kan gebeuren.

1. LAAT UW BANDEN LOSLATEN
2.DRAAG EEN SCHOP
3.HERSTELSPOORTEN
4.MOMENTUM
5. GEDULD

MODDERTERREINEN VERSUS ALLE TERREIN

Welnu, het antwoord hierop is dat het echt afhangt van met wie je praat…. de waarheid is dat we voor ons meer problemen hebben gehad om vast te lopen op modderige terreinen dan op alle terreinen. Het is duidelijk dat hetzelfde geldt voor zowel modder- als terreinbanden bij het aanpakken van het strand, luchten is de sleutel omdat het je voetafdruk vergroot. Sommige experts zullen je vertellen dat de agressievere patronen van modderige terreinen het zand beter zullen vastgrijpen, maar aan de andere kant kunnen ze ook een sterke weerstand creëren waardoor dingen moeilijker worden. Als uw voertuig veel pk's heeft, wordt gezegd dat een modderig terrein beter werkt in het zand, terwijl een minder krachtig voertuig zoals een SUV beter alle terreinen zou kunnen gebruiken. De jury is eruit…..