Dus wat is een Crossmember? goed volgens Wikipedia is het een structureel gedeelte dat dwars op de hoofdstructuur staat. In de auto-industrie verwijst de term meestal naar een onderdeel, meestal van staal, meestal in een doos, dat aan de onderkant van een monocoque / unibody-motorvoertuig is vastgeschroefd om de verbrandingsmotor en / of transmissie te ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat de ophanging van een auto naar behoren werkt, voor een goede handling en om de carrosseriepanelen op één lijn te houden, moet het frame sterk genoeg zijn om de belastingen aan te kunnen die erop worden uitgeoefend. Het mag niet doorbuigen en het moet voldoende torsiekracht hebben om torsie te weerstaan.

Op de 90 hebben we de laatste zes jaar de originele fabrieksdwarsbalk opgeknapt, dus we hebben ongeveer 15 jaar uit de originele gehaald, wat niet echt geweldig is, maar ik denk dat de 90 een behoorlijk deel van zijn leven heeft doorgebracht met rijden en langs stranden, modderige paden aanpakken doet waarvoor het is gebouwd, dus al deze gecombineerd hebben hun tol geëist aan de achterkant. Dus waarom is bekend dat ze verslechteren op Defenders, goed veronderstellend dat het ontwerp ervan leent voor de ophoping van modder, zand en water met een slechte afvoer enz. En door de jaren heen is het een recept voor verslechtering. Het was op onze 90 op het podium gekomen dat we de dwarsbalk niet langer konden oplappen en het was gewoon niet veilig voor slepen en bergingen enz. En dus was het tijd om het te vervangen door het Bearmach-aanbod. We gingen met de Bearmach Crossmember die de korte verlengingen heeft, omdat de rest van het chassis gelukkig in redelijk goede staat was.

Het vervangen van de Crossmember is een behoorlijk grote klus en moet worden gedaan door iemand die weet wat hij doet. Het laatste dat u wilt, is een lasfout maken en uw chassis op de verkeerde plaats snijden, idealiter heeft u een competente lasser nodig die over de juiste apparatuur beschikt en bij voorkeur ervaring heeft met soortgelijke klussen.

Dus wat is het proces?
Zorg er allereerst voor dat het voertuig stilstaat met de handrem vastgezet enz. en draag altijd beschermende kleding en een veiligheidsbril, zelfs als u alleen assisteert bij het werk. Zorg er ook voor dat uw voertuig niet veel brandstof bevat, aangezien u die nodig heeft om de brandstoftank te verwijderen. Wees ook voorbereid op het afbreken van enkele van de oudere bouten. Bewaar de tank op een veilige plaats wanneer de brandstoftank leeg is. Vergeet ook niet om de kabelboom los te koppelen. Markeer heel goed waar u het chassis gaat snijden, u moet ervoor zorgen dat de nieuwe dwarsbalk goed past om te lassen, ze rekken niet uit!!! Controleer dubbelcheck en dubbelcheck, maar raak niet in paniek, want de tabbladen op de nieuwe Bearmach-dwarsbalk zullen elkaar voldoende overlappen om u gemoedsrust te geven.

Nadat je je oude crossmember hebt verwijderd, zul je versteld staan ​​van de hoeveelheid rotzooi die ze in de loop der jaren hebben verzameld, die van ons was eigenlijk veel erger dan we hadden verwacht. De Bearmach Crossmembers zijn ontworpen om netjes op hun plaats te passen, je hebt de mogelijkheid om de randen een beetje uit te hameren als het te strak is, maar het zou goed moeten zijn. Neem de tijd bij het uitlijnen van de dwarsbalk, het kan zijn dat u hem op zijn plaats moet slaan om hem goed te krijgen. Wel strak lassen en klaar!!!! Wat een genot om een ​​nieuwe achterkant te zien. Voor meer informatie over het assortiment Bearmach Crossmenbers klik hier.

Bekijk aflevering 3 van de Land Rover Build hieronder

Lierbumper voor Land Rover Defender van Bearmach

Gearbox koppeling en vliegwiel - Bearmach - The TURAS Landrover bouwen

LED-verlichting Upgrade voor Land Rover Defender van Bearmach

Bearmach brengt u heen en terug - onderdelen die geschikt zijn voor Land Rover-voertuigen