Als onderdeel van het Land Rover-bouwproject was het doel altijd om te proberen te redden wat we konden en onderdelen en items binnen redelijke grenzen te hergebruiken. Door dit te doen, kunnen we een paar bob besparen en ook meer controle hebben over het beheer van het project.

Bij het beoordelen van de Land Rover wisten we dat we wat oppervlakteroest op onderdelen hadden en we dachten dat we ze weer tot leven konden brengen door ze met bepaalde oplossingen te behandelen, natuurlijk waren er andere onderdelen die te ver weg waren en niet konden worden gered. Een van de producten die we in het verleden niet hadden gebruikt maar wel heel positieve recensies over hadden gekregen, was Evapo-Rust. We kwamen bij Colin van Big Branding in het VK en legden uit wat het plan was met de bouw en hij was meteen aan boord. Afgesproken werd dat we Evapo-Rust zouden gebruiken om het roestprobleem aan te pakken en daarna DINITROL cavity en underbody wax zouden aanbrengen.

De eerste was om de onderdelen te verwijderen die we wilden terugwinnen en behandelen met de Evapo-Rust. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van de Evapo-Rust was het feit dat het een veilige en niet-giftige roestverwijderaar was die vrijwel alle onderdelen weer tot leven kon brengen. Er is ook geen menging nodig, het is eenvoudig te gebruiken en doet het werk in relatief korte tijd. Het is ook interessant om op te merken dat je de oplossing kunt blijven gebruiken voor andere roestige items die je om je heen hebt geslagen, keer op keer totdat de oplossing zwart wordt. Geschat wordt dat een gallon 1/2 pond droge roest zal verwijderen, dat is indrukwekkend. Dus hoe werkt het eigenlijk, het is een proces waarbij een groot synthetisch molecuul een binding vormt met metalen en ze in oplossing houdt. De meeste chelaatvormers binden veel verschillende metalen.

Het actieve ingrediënt in EVAPO-RUST bindt uitsluitend aan ijzer. Het kan ijzer uit ijzeroxide verwijderen, maar is te zwak om ijzer uit staal te verwijderen, waar het ijzer veel sterker wordt vastgehouden. Zodra het chelaatvormer het ijzer heeft verwijderd, trekt een zwavelhoudend organisch molecuul het ijzer weg van de chelator en vormt het een ijzersulfaatcomplex dat in water oplosbaar blijft. Dit maakt het chelaatvormer vrij om meer ijzer uit roest te verwijderen en geeft daardoor geweldige resultaten. We hebben niet alles kunnen terugwinnen wat we wilden, maar moesten zeker een aantal items terugbrengen die anders weggegooid zouden zijn. Voorbeelden zijn de spatlappen, frames, metalen ringen die de koplampen op hun plaats houden, de lichtkappen, de grille, de houder voor de reservewielkap, de houder voor de brandstofdrager, enzovoort. We hebben ook veel oud gereedschap, gietijzeren pannen en andere snuisterijen teruggewonnen. Dit spul was heel gemakkelijk om mee te werken en de resultaten zijn erg indrukwekkend.

 

STAPPEN
Giet in een bak voldoende EVAPO-RUST® om het verroeste voorwerp volledig te bedekken. Overtollig vuil en olie kunt u het beste voor gebruik verwijderen.
SOAK
Dompel het roestige object onder in de oplossing en laat het 30 minuten staan ​​voor lichte roest of tot een nacht voor extreem zware roest.
SPOELEN
Spoel het item af met water als u klaar bent. Als er diepe roest in putten blijft, dompel het item dan opnieuw onder totdat alle roest verdwenen is. Ongeroest metaal wordt niet aangetast. OPMERKING: deze fase is ZEER belangrijk om de beste resultaten te krijgen
DAT IS HET!
Om vliegroest te voorkomen, dompelt u het item terug in schone Evapo-Rust®. Laat het item vervolgens aan de lucht drogen. Dit voorkomt roest tot wel twee weken.

Dinitrol-voertuigroestpreventie

Elimineer Rust met hoogwaardige Defender-scharnieren van Offroad Monkeys