Omdat we allemaal rond de tafel zaten en de TURAS Land Rover bouwde vorig jaar, een van de belangrijkste componenten van de bouw die altijd naar voren kwam, was de ophanging, we waren vastbesloten om dit goed te doen. Voor degenen onder ons die van deze levensstijl houden, hebben we vaak meer spullen tussen daktenten. luifels, bumpers, lieren etc. en hiermee dient u rekening te houden bij het kiezen van een vering voor uw voertuig. De TURAS De Land Rover 90 brengt veel tijd op de weg door, dus comfort is belangrijk, maar hij brengt ook een groot deel van zijn tijd door buiten de gebaande paden op zoek naar die perfecte afgelegen camping. We hadden een vering nodig die comfort op de weg biedt, maar ook in staat is om op moeilijk terrein te rijden wanneer dat nodig is.

Onze eerste aanloophaven was om contact op te nemen met Nick en Francoise euro4x4parts, om advies te vragen over wat ze zouden voorstellen dat de beste oplossing zou zijn die aan onze behoeften zou voldoen. De jongens waren meteen aan boord en we waren er meteen in, Francoise is zo dicht mogelijk bij een professionele offroad-racer get en Nick heeft jarenlange ervaring in de 4WD-industrie, dus we waren in zeer veilige handen. Degenen onder u die het tijdschrift lezen, zullen dat weten euro4x4parts zijn Europa's experts als het gaat om onderdelen voor 4WD-voertuigen.

Tijdens onze eerste gesprekken wilden Nick en Francosie graag zoveel mogelijk informatie krijgen over wat we met het voertuig zouden doen. Een van de eerste dingen die we Nick en Francoise vroegen, was hoe hoog we het voertuig konden optillen, we dachten aanvankelijk misschien 2 centimeter, maar nadat we dit verder met Nick hadden besproken, werd dit uitgesloten. Nick stelde een lift van 5 cm voor, en dit was om een ​​aantal redenen, waaronder het niet hoeven veranderen van de propellers, andere dingen werden in overweging genomen, waaronder de kruiskoppelingen en als we moesten gaan voor een dubbele cardan of groothoeksteun bij de voorkant enzovoort.

Na talloze chats en e-mails met Nick en Francoise waarin ze uitlegden wat we zouden vervoeren, bijvoorbeeld een daktent, luifel, ladesystemen en waarvoor we het voertuig zouden gebruiken, kwamen ze onmiddellijk bij ons terug met een aanbevolen ophangset waarvan we denken dat ze
vinkt echt alle vakjes aan. We besloten om voor de eersteklas en in de industrie bewezen combinatie van de Australian King Springs en de Tough Dog-schuimcelschokken te gaan. Gezien de permanente extra belasting aan de voorkant van de Land Rover, die een nieuwe lierbumper zou krijgen, stelde Nick voor om de URH1068 Kings-spoelen voor zwaar gebruik te gebruiken. Hij raadde ook de Kings medium coils URH1027 naar achteren aan, omdat deze laatste behoorlijk ongemakkelijk kan zijn als ze niet permanent volledig geladen is.

Om het hoofd te bieden aan de extra lading aan de achterkant van het voertuig, stelde Nick voor om een ​​pneumatische veringset toe te voegen, zoals de American Airlift 1000, waarmee we het laadvermogen kunnen aanpassen aan onze behoeften.

Voor de schokken zouden we de Australische Tough Dog-schuimcellen van topkwaliteit aanbrengen, omdat ze heel goed werken met de King Spring-spoelen. Het mooie van de schokken van de schuimcel, met name bij het rijden van lange afstanden op slopende tracks, is dat het ontwerp van de schuimcel de vervaging vermindert die kan optreden terwijl standaardschokken opwarmen.

Dus wat is shock fade? Shock fade treedt op wanneer u over ruwe oppervlakken reist en de olie in de shock wordt verhit. De beweging van de zuiger begint dan bellen in de olie te veroorzaken, wat leidt tot een slechte schokdempercontrole, ook wel bekend als shock fade.Het Foam Cell-ontwerp bestrijdt deze faalpunten met een enorme interne boring van 41 mm voor maximale warmteafvoer en belangrijker nog de toevoeging van de schuimcel die de vorming van bellen in de buis stopt, wat leidt tot betere offroad-prestaties en een langere levensduur.Om deze opstelling te voltooien, zouden we een Tough Dog 'terugkeer naar het midden'-stuurdemper toevoegen die het algehele rijgedrag verbetert en zou helpen om te verminderen het standaard vage gevoel van het Defender-ontwerp

Er werd ook afgesproken dat de standaard Panhard-hengel in orde zou zijn met deze opstelling, aangezien we niet voor een grote lift gingen. Nick benadrukte dat de Defender een lastig beest kan zijn als het gaat om het omgaan met de stuurgeometrie na een lift en daarom werd voorgesteld om off-set Bearmach-poly-bussen aan de radiusarmen toe te voegen om de zwenkwielhoek te corrigeren. UKA1006

 

De laatste hand zou zijn het toevoegen van de hoogwaardige flexibele slangenset in Aviation-stijl, dit zou meer zijn voor uw gemoedsrust. Al met al zijn we erg blij met deze opstelling en nadat we het voertuig onlangs een paar korte ritten hebben gemaakt, is dat echt zo zoals het besturen van een nieuwe auto die vrijwel overal kan komen. De eerste reactie is hoe zelfverzekerd je voelt als je buiten de gebaande paden rijdt en als hij zich op de weg ongelooflijk goed gedraagt. In de komende weken gaan we het op wat uitdagender terrein aan en zullen we in uitgave 19 rapporteren over hoe we verder zijn gekomen. We moeten ook de Airlift 1000 nog installeren, die een geheel nieuwe dimensie aan het voertuig zal toevoegen wanneer geladen met de daktent, luifel enzovoort. We zullen dit ook behandelen in nummer 19.

Heel erg bedankt aan Nick en Francoise voor al jullie advies bij dit zeer belangrijke onderdeel van de build. We zijn erg blij met hoe het is afgelopen….

Productkoppelingen

Stoere schokdempers voor hondenschuimcellen
http://www.euro4x4parts.com/parts/utf1008_shock_absorber_tough_dog_foam_cell_41_mm_FC41002.html
Stoere hond Stuurdemper terug naar midden
http://www.euro4x4parts.com/parts/utd1025_steering_damper_tough_dog_rtc_SS5009-P-S.html
Radius / draagarmas - buskit
http://m.euro4x4parts.com/parts/uka1006_radius_trailing_arm_axle_bush_kit_BSC-206PC.html
King Spring Suspension Schroefveer
http://www.euro4x4parts.com/parts/urh1068_suspension_coil_spring_king_springs_KRFR-03HD.html