Ik kan het comfort dat mijn James Baroud-daktent en de bijbehorende uitrusting, zoals mijn Petromax Atago-vuurplaats, KX50-koelbox en kampkeuken enz., Me bieden als ik normaal gesproken in mijn Landy kampeer, niet onderschatten. En er zijn niet veel plaatsen waar mijn vertrouwde Land Rover 110 me niet kan pakken. Maar lang voordat ik het geluk had mijn 4WD-voertuig te bezitten, werd mijn liefde voor kamperen geboren uit reizen met gelijkgestemde vrienden, rugzakken op onze rug slingeren met tenten en slaapzakken en het platteland in trekken, normaal gesproken naar bergen, en genieten van de uitdaging om naar het hoogste punt te trekken voor het uitzicht en te slapen onder de sterren, weg van omgevingslichtbronnen en het leven in het algemeen.

Gelukkig heb ik vele jaren later (meer dan ik zou willen tellen) nog steeds een hechte groep gelijkgestemde vrienden die graag nachten weg wild kamperen op plekken waar zelfs de vertrouwde 110 niet bij kan. En zo was het eind september dat ikzelf en twee vrienden op weg waren naar het prachtige landschap van het Lake District in NW-Engeland met de bedoeling om de hoogste berg van Engeland, Scafell Pike (3,210 ft), en een paar nachten wild kamperen mijlen van iemand anders te beklimmen. .

Deze reizen bieden echt het beste van twee werelden, met de mogelijkheid om niet alleen geweldige wegen te rijden door een adembenemend landschap (dit keer de beruchte Hard Knott Pass), maar ook om de voertuigen achter te laten voor een nacht of twee grondtenten kamperen diep in het landschap alleen te voet bereikbaar.

Tijdens de huidige pandemie klonk het idee om er even helemaal uit te zijn niet verrassend aantrekkelijk voor meer mensen dan ooit, en toen ze eenmaal vrij waren van de beslotenheid van de lockdown, trokken velen het platteland op met tenten en kampeerspullen naar 'wild kamp'. Helaas gingen velen er echter helemaal verkeerd mee om en waren niet echt 'wild kamperen', maar gewoon illegaal kamperen op een leeg veld dat ze maar konden vinden. Het is niet verwonderlijk lelijke papieren krantenkoppen, vergezeld van nog lelijkere foto's van de vreselijke puinhoop en het afval achtergelaten door deze ondoordachte individuen, zorgden voor pijnlijk kijken voor degenen onder ons die veel beter weten. Hun gedrag begon de term 'wildkamperen' te bezoedelen met oproepen van de lokale bevolking om elke vorm van wildkamperen illegaal te maken. Inderdaad, de wetten rond wildkamperen verschillen al sterk van gebied tot gebied. In een groot deel van Engeland is wild kamperen bijvoorbeeld illegaal zonder eerst toestemming van de grondeigenaar te vragen, terwijl je in Schotland dankzij de Land Reform Act 2003 vrij bent om te kamperen op bijna al het niet-omheinde land.


Om te wildkamperen, ongeacht waar je bent, zijn er een paar eenvoudige richtlijnen die iedereen zou moeten volgen, veel van het gezond verstand:

Laat geen spoor achter

Kampeer hoog op open heuvels, ver weg van paden en nederzettingen
Probeer 's avonds laat te pitchen en' s ochtends vroeg ingepakt en weg te zijn
Steek geen open vuur aan, maar gebruik een geschikt kooktoestel om te koken
Gebruik geen beken of rivieren om met zeep of wasmiddelen te wassen
Toiletbezoek moet ver verwijderd worden van waterbronnen of paden (50 m of meer)
Alle zwerfvuil, etensresten etc. inpakken en meenemen.
Blijf niet langer dan twee nachten op dezelfde plek
Als u door een landeigenaar wordt gevraagd om verder te gaan, doe dat dan beleefd en zonder argument
Behoud de rust waar u zelf naartoe bent gegaan door tijdens uw verblijf zo stil mogelijk te zijn
En voor de goede orde, nogmaals het vermelden waard ... LAAT GEEN SPOOR!
Als al diegenen die erop uit trekken gewoon deze eenvoudige richtlijnen zouden kunnen volgen, dan kunnen velen van deze geweldige activiteit zonder repercussie genieten, net als ik en mijn paar vrienden in september.

Voor degenen die erover denken om Scafell Pike te doen, kan ik een minder betreden route aanbevelen die we hebben genomen. Nadat we de 4WD op een parkeerplaats langs de weg tussen Boot en Cockley Beck hadden achtergelaten, ruilden we paardenkracht voor betrouwbare beenkracht en gingen we dieper en omhoog naar de meer afgelegen uithoeken van het nationale park, het pad langs de meanderende rivier de Esk volgend en uiteindelijk kamperen op een pittoreske en afgelegen plek aan de oevers van de rivier, op ongeveer 1,600 voet, tegenover Sampsons Stones.
Na een geweldig nachtkamp gingen we de vallei op en beklommen de steile hellingen naar de top van Scafell Pike in het meest verbluffende weer dat ik denk dat ik ooit ben tegengekomen in The Lakes. Daarna namen we een lusvormige route terug naar het andere uiteinde van de vallei waarin we hadden gekampeerd en trokken langs de meanderende rivier terug naar onze tenten. Toen we op tijd terugkwamen, realiseerden we ons dat we genoeg daglicht over hadden om de 3 uur durende wandeling terug naar ons voertuig te ondernemen. Enigszins komisch had de tent van mijn vriend Richard al besloten om zichzelf in te pakken in de harde wind terwijl we Scafell aan het opschalen waren, tot Rory en mijn vreugde, dus we pakten ons in, ruimden op en keerden onze route terug naar ons voertuig en reden een korte afstand om die avond te kamperen op de kleine en rustige Eskdale-camping die wordt gerund door The National Trust, handig dicht bij de uitstekende Brook House Inn, net op de weg, waar een paar lokale drankjes zeer welkom waren.

Het is duidelijk dat niemand van ons bijzonder onverschrokken tochten maakt en zeker niet van het soort waarnaar George Mallory verwees toen hij zijn beroemde woorden uitsprak en redeneerde waarom hij de Everest wilde beklimmen. Maar er zijn pieken en gebieden van natuurlijke schoonheid die dicht genoeg bij ons allemaal liggen, hoewel soms zelfs buiten het bereik van de beste 4 × 4's en het is goed voor de ziel om er tussen te komen, vooral in deze tijden van pandemie. Dus volg de richtlijnen en ga eropuit en geniet ervan ... 'Omdat het er is!'

En vergeet niet ons te taggen op Instagram
@turasavonturen met je foto's van je reizen, zodat we kunnen zien waar je aan toe bent.