In deze rubriek over touren door Polen neemt Tomek Maj ons mee op een rondreis door Polen en beveelt enkele bezienswaardigheden en routes aan om te rijden. Tomek deelt enkele tips voor toeren in Polen en deelt ook twee autoroutes die genoeg te zien en te doen bieden.

Tekst en afbeeldingen: Tomasz Maj - Land4Travel

De geschiedenis van Polen omvat meer dan duizend jaar, van middeleeuwse stammen, kerstening en monarchie; door de Gouden Eeuw van Polen, expansionisme en een van de grootste Europese mogendheden worden; tot zijn ineenstorting en verdelingen, twee wereldoorlogen, het communisme en het herstel van de democratie.

In Polen hebben we ook ons ​​eigen Palestina.

De wortels van de Poolse geschiedenis kunnen worden teruggevoerd tot de ijzertijd, toen het grondgebied van het huidige Polen werd bewoond door verschillende stammen, waaronder Kelten, Scythen, Germaanse clans, Sarmaten, Slaven en Balten. Het waren echter de West-Slavische Lechieten, de naaste voorouders van etnische Polen, die tijdens de vroege middeleeuwen permanente nederzettingen vestigden in de Poolse landen. De Lechitische West-Polanen, een stam wiens naam betekent "mensen die in open velden leven", domineerden de regio en gaven Polen - dat in de Noord-Centraal-Europese vlakte ligt - zijn naam.

Fantastisch avontuur voor "volwassenen". Smalspoorlijn, Białowieza.

In de 18e eeuw begon Polen, dat aan anarchie leed, in een sterke afhankelijkheid van Rusland te vervallen en verdween vervolgens van de kaarten van Europa als gevolg van drie partities. Een onafhankelijk land van Polen bestond pas in de 20e eeuw, hoewel er regelmatig rudimentaire vormen verschenen, zoals het hertogdom Warschau, het Koninkrijk Polen en het Groothertogdom Poznan. De volledige wedergeboorte van Polen vond pas plaats na de Eerste Wereldoorlog, toen de Tweede Poolse Republiek werd opgericht na de ineenstorting van de verdeelde naties. Het bestond tot 1939 toen het Derde Rijk en de USSR Poolse landen binnenvielen en bezetten. Pas in 1944 veroverden het Poolse Volksleger en de Sovjet-troepen het land geleidelijk terug.

Na het einde van de oorlog bevond Polen zich achter het zogenaamde IJzeren Gordijn en namen de communisten de macht over. In 1952 werd de natie omgedoopt tot de Poolse Volksrepubliek. Tot 1989 werd het bestuurd door een partijsysteem waarin de leidende rol werd gespeeld door de Poolse Verenigde Arbeiderspartij. Afgezien van die partij waren er ook satellietgroepen - ZSL en SD. Het stortte uiteindelijk in als resultaat van een proces dat later de Herfst der Naties werd genoemd. De parlementsverkiezingen van 1989 brachten het proces van democratisering en economische hervormingen in gang waardoor de Derde Republiek Polen in 1999 lid werd van de NAVO en vervolgens in 2004 tot de Europese Unie.

In Polen heeft elke regio iets interessants te bieden. Podlasie - Tataarse dorpen en het oerbos van Bialowieza, Mazurië - grote meren, kilometers onverharde wegen en Duitse bunkerresten, West-Pommeren - een regio waar het sovjetleger zijn basis had, waar nucleaire wapens werden opgeslagen en zich daar tegenwoordig bevinden - het grootste legerbereik in Europa. Bieszczady is de wildste en minst bevolkte regio van Polen. Het is een regio met een turbulente geschiedenis en tot op de dag van vandaag zijn er verwoeste dorpen en uitgewiste sporen van menselijke aanwezigheid terug te vinden in de natuur. Bieszczady was, en is in zekere zin nog steeds een Pools "wilde westen" (ook al ligt het in het oosten). In het zuiden ligt Krakau - voorheen de Poolse hoofdstad, met twee interessante zoutmijnen - Wieliczka en Bochnia en ook de hoogste Poolse bergen - het Tatra-gebergte.

4 × 4 Rijden in Polen.

4 × 4 rijden in Polen is alleen toegestaan ​​op privéterreinen of op aangewezen offroad-cursussen. U kunt niet rijden in de bossen, nationale parken of bergen. Het is mogelijk om een ​​terreinwagen te gebruiken op gemeente- en boswegen -die ter beschikking worden gesteld voor het autoverkeer. Het is ook verboden om te kamperen buiten de aangewezen gebieden - campings of boscampings. Dit komt voornamelijk doordat er bij een overnachting “in het wild” over het algemeen geen informatie beschikbaar is over wie de woning bezit. En kamperen zonder toestemming stelt reizigers bloot aan een boete / mandaat van de boswachters, of aan de ontevredenheid van de boer of de landeigenaar.

Heb je ooit 250 meter onder de grond geslapen? Dit is je kans! Zoutmijn in Bochnia

Dit alles gezegd hebbende, er zijn niet veel plaatsen in Polen waar 4 × 4 rijden eigenlijk vereist is en je kunt bijna overal komen met een gewone personenauto. Toch is het mogelijk om interessante routes, onverharde wegen en vergeten gemeentelijke wegen te vinden. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een bedrijf in te huren dat 4 × 4 reizen door Polen organiseert of door een gids te zoeken uit de regio die je wilt bezoeken. De tracks zijn niet algemeen bekend, maar je kunt er wel gebruik van maken https://www.wikiloc.com/ or https://www.traseo.pl/ . Er zijn ook de West-Pommeren off-road routes, waar verschillende routes zijn gedocumenteerd en beschikbaar zijn in de vorm van gpx-bestanden. Het is belangrijk op te merken dat er ook beperkingen zijn op deze routes - groepen van maximaal 4 auto's kunnen er bijvoorbeeld alleen overheen rijden.

Vanwege deze beperkingen is 4 × 4-toerisme in het algemeen niet erg populair in Polen. In de tijd van Covid-19 veranderden de dingen een beetje, en meer mensen kamperen, maar als je gaat kamperen, zijn personenauto's meestal voldoende om je daar te krijgen.

Veel reizigers gebruiken OsmAND en het Open Street Map-project. Als je legaal met 4 × 4 door Polen wilt reizen, moet je jezelf wapenen met een telefoon met internettoegang, de mBDL-app (database over bossen), google maps satellietweergave en een grote dosis lokale kennis en ervaring.

Noordoost-Polen

Voor een langere reis van 12-14 dagen zou ik het noordoostelijke deel van Polen - Mazurië en Podlasie - aanraden. Voor een korte reis van een week zijn de gebieden rond Borne Sulinowo, Drawsko Pomorskie of de versterkte regio Międzyrzecki ideaal. En het weekend - op de plek waar ik ben opgegroeid - Kasjoebië.

De eerste stop is Gierloz, waar je gids je rondleidt in de Wolf's Lair, zodat je een paar uur terug in de tijd kunt gaan en samen het verloop van de moordaanslag van Hitler kunt reconstrueren. De gids neemt je mee naar plekken waar gewone toeristen niet komen. Als je met de gids praat, kun je de nacht doorbrengen aan de oevers van Lake Moj.

Dan kun je langs de Russische grens rijden en waar de landen Rusland, Litouwen en Polen elkaar ontmoeten. Trojsk - in de buurt van Wisztyniec wordt de 'Poolse koude pool' genoemd.

Als u later landelijke wegen kiest, kunt u door Athene rijden en het prachtige post-Camaldolese klooster aan het Wigry-meer zien. De toren biedt een prachtig uitzicht over het meer en zijn omgeving. Een interessant feit voor vissers is dat het Wigry-meer een van de twee Poolse meren is waar witvis paait. Bovendien kun je in het Wigry National Park een charmante smalspoorbaan rijden.

De volgende dag kun je in het Biebrza National Park een vlot huren op de rivier de Biebrza en een abarbecue feest erop. Het vlot kan bijvoorbeeld in Kopytkowo worden gehuurd.

Na een intense dag op het vlot, raad ik aan om langs de pittoreske route door het Biebrza National Park te gaan, van waaruit je uitkijkpunten en loopbruggen kunt bereiken. De naam komt van de weg die de voormalige Russische (tsaristische) forten - verdedigingssteden - met elkaar verbond. Het begint in Osowiec en loopt naar het zuiden. Tegenwoordig wordt de "Tsarenweg" ook wel "Łosiostrada" (elandensnelweg) genoemd - u zult zonder twijfel ontdekken waarom.

Onze meisjes kunnen hun eigen obstakels aan

Ga dan naar het oosten, door Tykocin (het kasteel en Joodse synagogen) en Czeremchowa Tryba, en je bereikt Kruszyniany, een dorp gelegen aan de Tataarse route. Kruszyniany wordt gekenmerkt door een grote culturele en religieuze diversiteit van haar inwoners. Bij een bezoek aan een moskee of een mizar - de Tataarse begraafplaats, heb je even het gevoel alsof je in ons favoriete Centraal-Azië bent.

Erwtensoep, zuurkool en varkensschnitzel zijn slechts enkele van de traditionele maaltijden die u onderweg moet proberen.

Na een bezoek aan Kruszyniany en het proeven van de Tataarse keuken, ga je naar het zuiden. Via legale, boswegen bereikt u de magische plaats Białowieża. Het is een regio die zijn eigen unieke charme heeft. Hier kun je je batterijen opladen door de Place of Power te bezoeken. Volg het educatieve pad Żebra Żubra (bizonsribben) - het eerste bosnatuurpad in Polen, aangelegd in de jaren 70. Het pad is vrij lang, ongeveer 4 km lang, en eindigt bij het Bison Show Reserve. De dieren in het reservaat bevinden zich in semi-natuurlijke omstandigheden, op grote boerderijen bedekt met natuurlijke vegetatie.

Het Bison Show Reserve is de laatste plaats op onze route, van daaruit ga je over asfaltwegen naar de plaats waar je je expeditie begon - Gierłoż. Onderweg zie je ook loopbruggen over de Narew en de monding van de Biebrza naar de Narew. Als je even de tijd hebt en er zin in hebt, organiseer dan een korte geschiedenisles. Je gaat door Wizna - "Poolse Thermopylae", waar op 7-10 september 1939 een veldslag werd uitgevochten, waarbij 700 Poolse verdedigers onder het bevel van de KOP-kapitein Władysław Raginis tegenover de Duitse troepen van generaal Heinz Guderian stonden (42,000

Borne Sulinowo-route

De kortste van de voorstellen - Borne Sulinowo - Drawsko Pomorskie is een reis door de bossen waar de overblijfselen van Sovjet-troepen verborgen zijn - bunkers, nucleaire silo's, verlaten steden en het grootste militaire oefenterrein van Europa. We beginnen de expeditie in Borny Sulinowo - een stad die pas sinds de jaren 90 op de kaart staat. Als je de meest interessante plaatsen wilt zien, raden we je aan een lokale gids te gebruiken die het gebied het beste kent en in staat zal zijn om alle benodigde vergunningen te krijgen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een van de kant-en-klare 4 × 4 routes die op internet beschikbaar zijn. Er wachten ook een paar attracties op je in Borny Sulinowo - je kunt daar met een T-72-tank rijden, rijden / zwemmen in een amfibievoertuig of met je eigen auto een echt tankveld oprijden.

Hoofdkwartier van het Rode Leger tot 1992. Gigantische zandbak voor 4x4-tankvelden in Borne Sulinowo

De routes rond Borne Sulinowo zijn ongeveer 400 km lang, sommige zijn moeilijk. Een lokale gids kan je meenemen op een zeer moeilijke route. Je moet 4-5 dagen reserveren om elk van de routes te rijden.

Verlaten officiersvilla in Borne Sulinowo.

"Wild" kamperen in Polen is niet legaal. Slapen in het bos is alleen mogelijk op aangewezen plaatsen. Met toestemming van de openbare bosbeheerders slaapt u op een afgesproken plek. Als het forest privé is, is de toestemming van de bosbeheerder niet nodig, maar de toestemming van de boseigenaar. Evenzo - het bos in rijden - is ook niet mogelijk. De algemene regel is dat u de bossen niet in mag. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel - bijvoorbeeld toegang tot een dorp midden in een bos of een weg gemarkeerd met een bord - "udostępniona do ruchu kołowego".
Veel regio's in Polen hebben campings voorbereid en er zijn er veel. Elk van hen heeft zijn eigen regels die aangeven wat wel en niet mag. Meestal is er een avondklok en zijn vreugdevuren niet toegestaan, tenzij ze zich in een aangewezen gebied bevinden. Nogmaals, deze regel is niet van toepassing op wildcampings - beheerd door particulieren. Qua 4 × 4-cultuur zijn we dichter bij West-Europa dan Oost-Europa of Centraal-Azië 🙂

Over Land4Travel

Wij zijn een groep vrienden die gefascineerd zijn door reizen. Met onze reizen willen we het verlangen opwekken om nieuwe plaatsen en nieuwsgierigheid naar de wereld te zien. We rijden weg van de gebruikelijke toeristische routes. Onze passie is avontuurlijk reizen en we willen deze passie delen met mensen die met ons reizen. We nemen je niet mee naar de stranden van Hurghada, maar bij ons zie je het Kaukasusgebergte, scheepswrakken in de Aralmeer of pinguïns aan de oevers van Patagonië. Land4travel is geen VVV-kantoor. Het is een project voor diegenen die in contact willen komen met de natuur, de lokale cultuur en de sfeer van de Camel Trophy willen voelen tijdens het reizen in legendarische Land Rover Discovery SUV's. Ga met ons mee en ervaar de charme van Aziatische hotels en hoe het einde van de wereld eruit ziet bij Kaap Hoorn.

Een traditioneel gebouw in Podlasie.

Het bedrijf is opgericht uit een passie voor reizen - ik was meer dan 20 jaar verbonden aan het bedrijf en werkte voor een aantal van de grootste Poolse internetportalen. Na enige tijd kwam de ontmoediging van het bedrijf en de behoefte om iets te creëren dat grote voldoening zou geven. Dus ik heb twee fantastische mensen uitgenodigd om met mij samen te werken en zo is het begonnen. We hebben momenteel 6 met expedities uitgeruste Land Rovers - met daktenten, koelkasten, kachels, douches met warm water en volledige kampeeruitrusting.

We houden van Land Rovers, na een beetje maatwerk hebben we auto's die we kunnen vertrouwen.

We verhuren deze auto's op vaste routes en rijden zelf als gidsen en monteurs. Tot nu toe hebben we voornamelijk naar Georgië, Armenië, Kirgizië, Oezbekistan en Rusland gereisd. Dit jaar (2020) verbleven we in Polen vanwege COVID. We reisden voornamelijk in Mazurië en Podlasie, Kasjoebië en Żuławy. Volgend jaar breiden we ons aanbod uit met Borne Sulinowo en de omgeving van Drawsko Pomorskie, evenals Jura Krakowsko - Częstochowska en Bieszczady. Als de pandemie het toelaat, plannen we reizen naar Algerije, Namibië, Georgië, Armenië, Turkije en de Baltische landen - Litouwen, Letland en Estland. Anders blijven we in Polen en organiseren we reizen door ons prachtige land.
Als je echt in een 4 × 4 wilt rijden en het gevoel hebt dat je op een reis bent die echt een 4 × 4 nodig heeft, raad ik je aan om met ons mee te gaan, bijvoorbeeld naar Georgië of Armenië, waar je wat echte off- wegavontuur, ontmoet fantastische mensen, drink wodka en word verliefd op deze plaatsen.