Tegenwoordig zijn we bekend met voertuigsnorkels en hun gebruik om voertuigen met vierwielaandrijving door diep water te laten waden, de motor van het voertuig tegen stof te beschermen en ook om de motorprestaties te verbeteren. Maar wie heeft de voertuigsnorkel uitgevonden, hoe lang bestaat hij al, en wat was de oorsprong van de voertuigsnorkel?

De eerste voertuigsnorkels werden gebruikt op onderzeeërs. De uitvinding van de onderzeese snorkel wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak aan Duitsland toegeschreven. Maar al in 1916 werd in Schotland een vroege onderzeese snorkel ontwikkeld (door James Richardson, een assistent-manager bij Scotts Shipbuilding and Engineering Company).

Een tank waden met een snorkel

Hoewel deze snorkel nooit door een marine is gebruikt. In 1926 vond de Italiaanse kapitein Pericle Ferretti van het technische korps van de Italiaanse marine een succesvol ontwerp uit voor een snorkelsysteem dat ook nooit op marinevoertuigen kwam. In 1940, toen Duitsland Nederland versloeg, veroverde Duitsland de 0-25 en 0-26 onderzeeërs, die beide waren uitgerust met een apparaat genaamd een snuiver (sniffer), een eenvoudig snorkelsysteem dat dieselaandrijving op periscoopdiepte mogelijk maakte, en dat ook het gelijktijdig opladen van de batterijen mogelijk maakte.

Aanvankelijk zag de Duitse Kriegsmarine snorkels alleen als een middel om de boten van frisse lucht te voorzien, maar met toenemende onderzeeërverliezen besloten om snorkels op hun U-boten te installeren, dit werd in 1943 getest op de U-58 en in 1944 ongeveer de helft van de U- boten gestationeerd in Frankrijk hadden snorkels gemonteerd.

Tegelijkertijd begonnen ook snorkels te worden gemonteerd op andere soorten militaire voertuigen, waaronder tanks, troependragers en vrachtwagens en jeeps. Diep wadende Britse Churchill-tanks gebruikten snorkels tijdens geallieerde aanvallen op het door Duitsland bezette Frankrijk in 1942. Tanks hadden over het algemeen waterdichte bemanningscompartimenten en dus kon het voertuig volledig ondergedompeld worden waarbij de maximale diepte voor een tank werd bepaald door de hoogte van de snorkel. In het geval van amfibische jeeps uit de Tweede Wereldoorlog waren alle motoropeningen en elektrische onderdelen afgedicht en werd de diepte van het voertuig bepaald door de hoogte van de hoofden van de inzittenden boven het water, aangezien de bemanningsruimtes niet waterdicht waren.

Foto: Nicolas Genoud -Geko Expeditions

Tegenwoordig gebruiken veel militaire voertuigen snorkels of zijn ze ontworpen om snorkels te monteren boven de luchtinlaat, zodat de voertuigen door diep water kunnen waden, beperkt door de hoogte van de snorkel (en voor voertuigen met onverzegelde bemanningscompartimenten, de hoogte van de inzittenden).
Als er water in de snorkel wordt gezogen, wordt dit water ook in de motor gezogen, waardoor deze uitschakelt.

Een modern voertuig dat in diep water waadt met een snorkelfoto: Nicolas Genoud -Geko Expeditions

Het ontwerp van voertuigsnorkels is in de loop van de tijd blijven evolueren en als liefhebbers van het land zijn we allemaal erg bekend met het zien van voertuigsnorkels die aan landvoertuigen zijn bevestigd. Afgezien van het vermogen om voertuigen te laten waden, bieden moderne snorkelsystemen ook andere voordelen, zoals het weghouden van stof en zand uit het motorfilter, waardoor de duurzaamheid van de motor wordt verbeterd en ook de luchtstroom en luchtinlaat naar de motor worden verhoogd en daardoor de motorprestaties worden verbeterd. .

Lees hieronder meer over enkele moderne voertuigsnorkels van topkwaliteit van Bravo Snorkel: