Voor velen van ons is een van de handigste aanpassingen die we aan onze offroad-voertuigen kunnen aanbrengen, de installatie van een systeem met twee accu's, zodat we twee accu's kunnen gebruiken en langer 'off grid' kunnen blijven tijdens het gebruik van koelkastvriezers en verlichtingssystemen enz. Tot nu toe hebben de meesten van ons gebruik gemaakt van een traditionele loodzuuraccu, naast de bestaande accu van onze voertuigen om zulke extra onderdelen te gebruiken, maar deze oude technische accu's zijn niet alleen erg zwaar, kunnen rommelig zijn als omvergeworpen en giftige dampen afgeven en na een paar jaar of een paar honderd oplaadcycli hun vermogen verliezen om de lading vast te houden en vervolgens moeten worden vervangen.

De nieuwe slimme CTEK dubbel batterijsysteem werkt nu ook met lithium

Gelukkig nieuwere technologie, (hoewel ze eigenlijk al in hun eerste incarnatie sinds de jaren tachtig zijn), komen er meer lithiumbatterijen op de markt, of om precies te zijn, lithiumfosfaatbatterijen of LiFePO1980 zoals ze algemeen bekend zijn. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit een veel populairdere keuze zou zijn als je de vergelijkingen tussen de twee technologieën nader bekijkt.
Met de LiFePO4-batterijen: u krijgt duizenden oplaadcycli vergeleken met een paar honderd met de loodzuurvariëteit. Hun snelheid van zelfontlading is erg laag, wat betekent dat ze enkele maanden onbeheerd kunnen blijven. Onderhoud is niet nodig. Ze zijn gemiddeld 50% lichter dan hun oude equivalenten en door hun vorm en grootte kunnen ze vaak in kleine ruimtes worden geplaatst waar de loodzuurbatterij niet zou passen.


Heb een veel hogere laadsnelheid, dus laad sneller op en kan snel worden opgeladen via de motor van het voertuig (zie hieronder).
De spanning blijft veel langer constant tijdens ontlading (bijv. Geen kans dat het tv-beeld plotseling op je verdwijnt terwijl je frustrerend genoeg nog steeds het geluid kunt horen) Kan ongeveer 95% worden ontladen zonder de batterij te beschadigen EN kan snel worden ontladen zonder de cellen te beschadigen en dus ideaal voor gebruik met omvormers.

Lithiumbatterijen worden nu een populaire optie

Ook is een veel voorkomende mythe die op dit moment de moeite waard is om te worden verwijderd, de verhalen over 'lithiumbatterijen' die de neiging hebben om zonder waarschuwing in brand te vliegen. Misschien geldt voor sommige vroege incarnaties van deze technologie, maar de LiFePO4-batterijen waar we het hier over hebben, zijn volkomen veilig bij normaal gebruik.

Het enige mogelijke nadeel van deze Lithium-technologie zijn de initiële kosten die aanzienlijk duurder zijn dan die van hun oude tech-loodzuur-neven, maar met Lithium-technologie die nooit de netaansluiting hoeft te gebruiken en met de mogelijkheid van duizenden laad- en ontlaadcycli gedurende voor velen zullen de kosten op lange termijn meer dan terugverdiend worden gedurende de levensduur van de eenheid. Dus als u, zoals een groeiend aantal van ons, besluit om de sprong te wagen en te investeren in een LiFePO4-batterij, zodat u de noodzaak van aansluiting en langer off-grid blijft, terwijl u toch kunt genieten van thuiscomfort zoals als een koelkast / vriezer, verlichting enz. dan is het andere belangrijke ding om te overwegen welk dubbel batterijlaadsysteem past. En als het gaat om het opladen en beheren van batterijen, hoeft u niet verder te zoeken CTEK. Hun gloednieuwe D250SE 20 Amp-batterijlader is een uitzonderlijk pakket dat is geoptimaliseerd voor AGM- en lithiumbatterijen en een 5-staps lading levert die uw batterij zal conditioneren en onderhouden.

Lithiumbatterijen zijn duur, maar pakken een serieuze klap uit

Dit marktleidende systeem kan ook rechtstreeks op zonnepanelen worden aangesloten en heeft een ingebouwde regelaar en Maximum Power Point Tracker om ervoor te zorgen dat het zonnepaneel maximaal vermogen genereert. Combineer dit voor de ultieme set-up met de CTEK Smartpass 120S. Dit ingebouwde energiebeheersysteem verdeelt, bestuurt en maximaliseert de beschikbare energie van uw dynamo om serviceaccu's en consumenten van stroom te voorzien en heeft de mogelijkheid om tot 350 A startvermogen van de serviceaccu te verdelen als de startaccu alleen de motor niet kan starten, dus je kunt zonder zorgen naar die magische plekken buiten de gebaande paden gaan waar we graag komen.