1. Autorijden - Enkele tips om veilig te blijven.

Rijden buiten de ringwegen of de belangrijkste verharde wegen in IJsland kan een uitdaging zijn. Het weer kan heel snel veranderen en het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van en op de hoogte te blijven van wind- en weerswaarschuwingen in IJsland. Veel van de wegen in het binnenland worden niet overspannen door bruggen en het doorkruisen van een rivier in uw voertuig kan erg gevaarlijk zijn als u zich niet bewust bent van de veranderende weersomstandigheden, waar uw voertuig (en u) mogelijk kunnen worden meegenomen bij overstroming
wateren. Probeer niet te veel te doen in de tijd die u heeft toegewezen, er is zoveel te zien in IJsland, maar als u te veel probeert te zien, kunt u merken dat u het grootste deel van uw tijd hebt besteed aan autorijden. Als je deze ervaring niet wilt en niet lang genoeg kunt blijven om te zien wat je op je gemak wilt zien, moet je misschien een terugreis plannen.

IJsland is te mooi en interessant voor jou om de hele dag in een auto te zitten, alleen een korte glimp van zijn bezienswaardigheden op te vangen voordat je verder moet om in een 'te ambitieuze' route te passen.


Het is belangrijk om nooit midden op de baan te stoppen, dit is blijkbaar een al te gewoon gezicht in IJsland, en het lijkt misschien veilig, omdat je vaak vele uren zult rijden en geen andere voertuigen zult zien. Maar andere voertuigen zijn er, en ze verwachten niet dat stilstaand verkeer of mensen in het midden van een spoor geparkeerd worden, mensen zijn gestorven terwijl ze foto's namen vanaf het midden van de weg.

Het is volledig illegaal om van de gemarkeerde sporen in IJsland te rijden en de boetes voor off-road rijden zijn aanzienlijk. Er zijn veel benzinestations in Reykjavik en aan de zuidkust van IJsland, maar ze worden zeldzamer als je de Westfjorden, Noord-IJsland of de Oost-fjorden bezoekt.

Als je in het binnenland reist, is het ook een goed advies om extra blikken brandstof mee te nemen of anders nooit een garage te passeren zonder je tank bij te vullen, omdat benzinestations schaars zijn en de afstanden groot. Alle F-wegen in het binnenland vereisen een 4 × 4 om over te steken. De maximumsnelheid op de onverharde onverharde wegen is 80 kmh | 50 mph. De meeste bergwegen zijn afgesloten tot eind juni, of zelfs langer, vanwege sneeuw en modderige omstandigheden, waardoor ze onbegaanbaar zijn.

Wanneer deze wegen zijn opengesteld voor verkeer, kunnen veel van hen alleen worden genavigeerd door voertuigen met vierwielaandrijving. Het wordt ten zeerste aangeraden dat twee of meer auto's samen reizen. Verzamel ook voordat u aan een reis naar het binnenland begint zoveel mogelijk informatie over de wegomstandigheden bij een reisbureau, een VVV-kantoor of de Icelandic Road Administration (ICERA)
www.vegWagerdin.is/english/

2.Camping - Ken de wet en respecteer de natuur.

Sinds 2015 is wildkamperen meestal verboden in IJsland. Bezoekers worden aangemoedigd om op geregistreerde campings te kamperen. De Icelandic Camping Card is een smartcard die twee volwassenen en maximaal vier kinderen toegang geeft tot ongeveer 40 campings in IJsland. De Camping Card is een enorm succes geweest bij toeristen en IJslanders sinds het voor het eerst uitkwam in 2007.

Als u niet op een camping kampeert en geen camper bent die met uw grondtent op uw rug naar uw camping is gewandeld, moet u de schriftelijke toestemming vragen van de landeigenaar op wiens land u wilt kamperen. Dus om dit punt te benadrukken, als je kampeert in een 4x4 voertuig met een dak of camper, caravan, tenttrailer of iets dergelijks, moet je elke nacht kamperen op een camping, ongeacht waar je bent in IJsland, tenzij je de 'schriftelijke' toestemming van de grondeigenaar.


Hoe goed kamperen ook is, het is ook belangrijk om, net zoals bij het rijden, weer op de hoogte te zijn van het voorspelde weer. Zelfs tijdens de zomermaanden bestaat er potentieel voor harde wind, zware regenval en overstromingen. Kampvuren zijn nergens in IJsland toegestaan, tenzij een aangewezen camping een bestaande faciliteit heeft om er een te hebben. In ieder geval zijn bomen, en daarom hout, een zeldzaamheid in IJsland en brandhout is niet beschikbaar in het land.


De meeste campings hebben drinkwater, toiletten, afvalvoorzieningen en douches, en sommige hebben ook keukens en wasfaciliteiten.
Een andere optie voor accommodatie tijdens het reizen is om in een berghut te verblijven, wat een betere optie kan zijn op zeer koude nachten of tijdens zeer slechte weersomstandigheden. Ferðafélag Íslands, de Iceland Touring Association (FÍ) heeft 40 berghutten in heel IJsland.

De hutten op Landmannalaugar

De hutten zijn meestal erg in trek en daarom is het van essentieel belang om er vooraf plaatsen in te boeken. Wanneer u in een IJslandse hut verblijft, moet u uw eigen slaapzak meenemen omdat er geen slaapzakken of dekens aanwezig zijn. De hutten zijn warm, dus de slaapzak hoeft niet van arctische kwaliteit te zijn. De meeste hutten zijn open en bemand met bewakers in de zomer maar gesloten tijdens de wintermaanden wanneer de wegen zijn afgesloten.

3.Dingen om te zien- enkele suggesties

Er is zoveel te zien in IJsland, en we adviseren je om niet te veel te zien in één reis tenzij je voldoende tijd hebt, en in plaats daarvan een andere reis te plannen. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele aanbevelingen van dingen om te zien tijdens een bezoek aan dit geweldige land. Jökulsárlón gletsjerlagune in het zuidoosten van IJsland, aan de rand van het nationale park Vatnajökull. Gelegen aan de kop van de Breiðamerkurjökull-gletsjer, ontwikkelde het zich tot een meer nadat de gletsjer begon terug te trekken van de rand van de Atlantische Oceaan. Het meer is sindsdien met verschillende snelheden gegroeid vanwege het smelten van de gletsjers. Het is nu 1.5 km verwijderd van de rand van de oceaan en heeft een oppervlakte van ongeveer 18 km2. In 2009 werd gemeld dat het het diepste meer van IJsland was, op meer dan 248 m, toen gletsjerretraites zijn grenzen verlegden. De omvang van het meer is sinds de jaren zeventig verviervoudigd. Fjadrargljufur-kloof is een 2 km lange kloof in de zuidoostelijke regio van IJsland. De kloof is ongeveer 100 meter diep en loopt erdoorheen een kleine zoetwaterstroom. Het staat bekend als een van de meest pittoreske plaatsen in IJsland en is verschenen in films en muziekvideo's.


Nationaal Park Þingvellir is een belangrijke locatie in de IJslandse geschiedenis, omdat het oudste bestaande parlement ter wereld daar in 930 voor het eerst bijeenkwam. Þingvellir heeft het aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Binnen Þingvellir is Silfra, een spleet tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De kloof werd gevormd in 1789 door de aardbevingen die gepaard gingen met de uiteenlopende beweging van de twee tektonische platen. Bij Silfra is het mogelijk om te duiken of snorkelen precies waar de twee continenten elkaar ontmoeten en ongeveer 2 cm per jaar uit elkaar drijven. Silfra is de enige plaats ter wereld waar u kunt duiken of snorkelen in een kier tussen twee tektonische platen. Geysir is een geiser in het zuidwesten van IJsland. Het was de eerste geiser beschreven in een gedrukte bron en de eerste bekende bij moderne Europeanen. Het Engelse woord geyser (een periodiek spuitende hete lente) is afgeleid van Geysir. Het is meestal inactief vandaag, maar zijn 'kleine broertje' Strokkur is nearby en barst om de paar minuten los. Het is eigenlijk Strokkur die je in de meeste foto's van Geysir ziet. Gullfoss is een van de beroemdste watervallen van IJsland, te vinden in de Hvítá-rivierkloof in het zuidwesten van IJsland.


De brede Hvítá-rivier stroomt naar het zuiden, en ongeveer een kilometer boven de watervallen draait hij scherp naar rechts en stroomt naar beneden in een brede gebogen driestaps "trap" en stort zich vervolgens abrupt in twee fasen (11 meter en 21 meter) in een spleet 32 ​​meter diep. De spleet, ongeveer 20 meter breed en 2.5 kilometer lang, loopt loodrecht op de stroom van de rivier.

De gemiddelde hoeveelheid water die langs de waterval stroomt, is 140 kubieke meter (4,900 cu ft) per seconde in de zomer en 80 kubieke meter per seconde in de winter. Askja is een actieve vulkaan in een afgelegen deel van de centrale hooglanden van IJsland. De regio is slechts enkele maanden per jaar toegankelijk. Omdat het in de regenschaduw ten noordoosten van de Vatnajökull-gletsjer ligt, ontvangt het gebied jaarlijks slechts ongeveer 450 mm regenval. Het gebied werd gebruikt tijdens de training voor het Apollo-programma om astronauten voor te bereiden op de maanmissies. Askja was vrijwel onbekend tot de enorme uitbarsting die op 29 maart 1875 begon. Vooral in de oostelijke fjorden van IJsland was de asval zwaar genoeg om het land te vergiftigen en vee te doden. As of tephra van deze uitbarsting werd door de wind geblazen naar Noorwegen, Zweden, Duitsland en Polen.

4. Omgeving - Respecteer de natuur, wees veilig en laat geen sporen na.

In IJsland baart het behoud van zijn kwetsbare omgeving steeds meer zorgen. IJsland is een van de weinige overgebleven grote wildernisgebieden in Europa en heeft veel natuurlijke kenmerken die uniek zijn. In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingsdruk zowel door toerisme als door energieproductie (geothermische en hydro-elektrische) in toenemende mate druk uitgeoefend op natuurgebieden.

IJsland is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid en ongerepte vergezichten en het land stimuleert het toerisme en de verkenning van zijn uitgestrekte en meestal onaangetaste binnenland. Er zijn echter een aantal belangrijke problemen die het moet bestrijden. Een daarvan is bodemerosie en de IJslandse regering vecht dit probleem sinds 1907.


IJsland is ook internationaal een sterke stem in de strijd tegen de vervuiling van de oceanen. IJslandse wateren behoren tot de schoonste ter wereld. IJsland heeft een actieve rol gespeeld in internationale fora over de kwestie van peristante organische verontreinigende stoffen.

Vanuit het oogpunt van bezoekers van IJsland en van onze lezers is een zeer belangrijk ding om op te merken dat alle off-road rijden illegaal is in IJsland. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel. Kamperen in campers Campers of voertuigen met daken zijn alleen toegestaan ​​op aangewezen kampeerplekken. Er is een nultolerantiebeleid voor deze wet en als iemand je illegaal ziet rijden of kamperen, zul je gedwongen worden om je reizen te stoppen en je aan te melden bij een politiebureau en een grote boete te betalen.

Bezoekers van IJsland die zijn gepakt tijdens het rijden op de weg, bevinden zich soms ook op de cover van de nationale IJslandse kranten. IJsland staat vol met fantastische tracks, waarvan de meeste goed zijn gemarkeerd met borden die je vertellen wat je kunt verwachten en welk voertuig je nodig hebt om verder te gaan. Als een baan niet begaanbaar is, mag u niet buiten de baan rijden om een ​​obstakel te omzeilen. In plaats daarvan moet je wachten tot de obstructie is verwijderd of je route opnieuw volgen en een andere route plannen over goedgekeurde en open sporen. Rijden over de uitgestrekte gebieden van IJsland en over deze bergpaden is een geweldige ervaring en het is niet nodig om buiten de gemarkeerde paden te reizen om te genieten van het binnenland van IJsland.

5. Voordat je gaat - enkele belangrijke dingen om te weten

REGELGEVING PASPOORT EN VISUM

IJsland is geassocieerd lid van het Schengen-akkoord, dat reizigers vrijstelt van persoonlijke grenscontroles tussen 26 EU-landen. Voor inwoners buiten het Schengen-gebied is een geldig paspoort vereist gedurende ten minste drie maanden na de datum van binnenkomst. Ga voor informatie over paspoort- en visumvereisten en de voorschriften van het Schengengebied naar de website van de IJslandse Directie Immigratie.

TAAL
IJslands is de nationale taal. Engels wordt veel gesproken en Deens is de derde taal die op scholen in IJsland wordt onderwezen.

MEDISCHE AANDACHT
Apotheken worden "Apótek" genoemd en zijn open tijdens de normale kantooruren. Slechts enkele zijn 's nachts geopend. Medische zorg kan worden verkregen door tijdens openingstijden een bezoek te brengen aan een gezondheidscentrum, genaamd "Heilsugæslustöð" in het IJslands.

Bel voor meer informatie + 354-585-1300 of bezoek de website over gezondheidszorg.

Medische hulp: er is een medisch centrum of ziekenhuis in alle grote steden en dorpen in IJsland. Het noodnummer (24 uur) in IJsland is 112.

Ziektekostenverzekering: Burgers van EER-landen moeten hun EHIC-kaart (Europese ziekteverzekeringskaart) meenemen, anders worden ze volledig in rekening gebracht. Niet-EER-burgers vallen niet onder de EER-regelgeving en worden volledig in rekening gebracht.

Met dank aan ..