De mens gebruikt hout al meer dan 1.5 miljoen jaar om vuur te maken en wanneer we gaan kamperen, is het nog steeds de belangrijkste bron van brandstof die ons warm houdt op die kille avonden en waarmee we onze favoriete kampfeesten kunnen bereiden. Na verloop van tijd ontdekte de mens dat sommige bossen beter verbrandden dan andere en in dit artikel gaan we de beste houtsoorten bekijken die je op je kampvuur kunt gebruiken.
In de loop der jaren was de keuze van de beste bomen om te kappen voor brandhout afhankelijk van een aantal factoren. Deze omvatten, het grondtype en waar de bomen groeiden, zuurgraad en vochtgehalte, de topografie van het land en het heersende micro-klimaat (windrichting, zon en schaduw). Na verloop van tijd ontdekte de mens al snel dat bepaalde houtsoorten van nature gewoon beter verbrandden dan andere.

Deze redenering kwam neer op de dichtheid van het hout, waarbij hardhout meestal de beste optie was om te branden, maar ook sommige zachtere houtsoorten konden ook een hout naar keuze zijn, omdat ze vaak sneller begonnen en ook een relatief goede brandduur hadden. Andere factoren die in de loop van de tijd een rol hebben gespeeld, was het belang van het 'uitdrogen' van hout voordat het op het vuur wordt gebruikt, we weten allemaal dat vers gekapt hout niet hetzelfde effect heeft als goed gekruid hout.

Waarom is het zo belangrijk om je hout te kruiden?

Hout dat goed is opgedroogd, brandt bijna altijd heter dan hout dat nog vocht bevat, vooral omdat veel van de warmte-energie wordt gebruikt om het resterende water te verdampen.
Allereerst zal ongekruid hout rokerig zijn en smeulend, de experts zullen u ook vertellen dat hout in de lente moet worden gezaagd en vervolgens maximaal 12 maanden in een beschutte ruimte moet worden gestapeld, waarbij sommige houtsoorten zoals eik iets tot 24 maanden duren tot volledig uitdrogen.

U mag alleen open vuur hebben op toegestane locaties ...

Het is belangrijk op te merken dat hout in het algemeen het meest efficiënt brandt wanneer het vochtgehalte 20% of minder is. Vochtig hout brandt op een koelere temperatuur, wat resulteert in onvolledige verbranding en meer rook afgeeft die niet gezond of aangenaam is wanneer u rond een vuur zit.

Gebruik indien mogelijk altijd droog hout op uw kampvuur

Hoe weet u of uw hout goed gekruid is?

Het eerste teken dat uw hout goed gekruid is, is dat het lichter aanvoelt en zichtbare radiale scheuren zal hebben aan elk uiteinde van de stammen. Droog hout "belt" ook bij impact, terwijl nat hout een ploffend geluid maakt wanneer houtblokken van elkaar worden geraakt. U hoort ook een sissend geluid van ongekruid hout wanneer het brandt.

Dus wat zijn de beste houtsoorten om op je kampvuur te branden?

Het wordt algemeen erkend dat hardhout het beste hout is om op een vuur te verbranden.

- Eik is een uitstekend kampvuurhout dat veel warmte afgeeft als het goed gekruid is, het kan tot twee jaar duren voordat Oak goed gekruid is. Eik brandt ook langzaam en vonkt niet. Het is het perfecte hout om je warm te houden op die koudere nachten.

Esdoorn

- Esdoorn vergelijkbaar met eiken is een dicht hout dat weinig rook genereert en ook veel warmte afgeeft en lang zal branden. Er zijn verschillende soorten esdoornhout, bijvoorbeeld Sugar, Manitoba, Silver, en Red Maple is een van de beste die je op je kampvuur kunt gebruiken.

Dennen

- Apple onderscheidt zich als een goed hout om te gebruiken bij het kamperen, het brandt langzaam en geeft goede warmte, maar vonkt ook niet veel.
- Kers is, wanneer goed gekruid, ook een langzaam brandend hout dat goede warmte produceert.

Maple Tree

Woods voor onmiddellijke, geweldige opwarmende hitte zijn onder meer:

- Ash is waarschijnlijk het beste groene hout voor gebruik op een kampvuur, voornamelijk vanwege het lage vochtgehalte. Het geeft ook goede warmte af.
- Berk brandt sneller dan het hardere hout, maar ondanks dit geeft het ook goede warmte af, het heeft een aangenaam aroma bij het branden. Berk geeft heel weinig vonken, wat altijd een bonus is en het heeft ook een interessante blauwe vlam. Net als andere soorten zijn er een aantal soorten Berk met Zwarte Berk die vaak worden beschreven als de beste soort Berk die bij een kampvuur kan worden gebruikt.
- Ceder zoals Ash is een goed hout om mee te koken, het geeft goede warmte af en heeft een kleine vlam.
- Beuken produceert grote hoeveelheden warmte en laat weinig vonken af. Het is ook gemakkelijk te splitsen en brandt met een felle vlam.
- Eucalyptus is een snel brandend hout dat een kenmerkende geur heeft, het moet goed gekruid zijn omdat het is samengesteld uit oliën en sap.

Je kunt gewoon een open kampvuur niet verslaan ...

naaldbomen

Naaldhoutbomen zijn niet goed om te verbranden, ze zijn niet dicht en produceren niet veel warmte. Naaldbomen veroorzaken ook vonken en kunnen erg rokerig zijn en moeten echt worden vermeden voor gebruik in uw kampvuur. Een van de slechtste naaldbomen is hemlock en je moet hem absoluut niet op je kampvuur plaatsen.
Loofbomen

Sommige loofbomen maken ook geen geweldig brandhout. Esp, basswood en wilgen hebben allemaal zeer zacht hout en zijn over het algemeen van een slechte kwaliteit voor het verbranden en produceren van warmte. Dat gezegd hebbende, dit hout is een beetje beter dan de meeste naaldbomen vooral omdat het niet zoveel vonkt.

Pijnboom kan worden gebruikt om je vuur te starten, maar mag niet worden gebruikt als je belangrijkste brandstof omdat het geen grote hitte afgeeft en het ook snel brandt.

Dus, samengevat, kies uw kampvuurhout verstandig en zorg er ook voor dat uw hout goed gekruid is, er is niets ergers dan rond een rokerig vuur zitten dat niet veel warmte afgeeft. Gelukkig kamperen!