IJSLAND Vergeten tracks - met Geko Expeditions. In dit artikel vergezellen we Peter, een deelnemer, in een recente Geko-expeditie in IJsland.

Geen enkel ander land biedt zulke diversiteit: zwarte, rode of grijze woestijnen, jonge vulkanen, uitbundige caldera's, magische meren, gigantische gletsjers, canyons, luchtruggen, lavavelden bedekt met 30 cm mos, gescheurde fjorden, zwarte stranden ...

GEEN UIT ROAD RIJDEN
Voordat u een reis naar IJsland plant, is het belangrijk om een ​​van de fundamentele regels te onthouden. De praktijk van off-road rijden op IJsland is ten strengste verboden en strikt onderdrukt. Zodra je de veerboot verlaat, zie je de politie folders verspreiden met informatie over deze regels. En er zijn veel bordpalen op het eiland om je hier voortdurend aan te herinneren. Niemand kan doen alsof hij het niet weet.
'Nieuw gemaakte' off-road tracks kunnen nog gedurende 20-jaren zichtbaar zijn, waar kwetsbare mossen het moeilijk hebben om te overleven en waar de grond zelfs droog is aan de oppervlakte, vol water zit. De duurzaamheid van fragiele ecosystemen en de schoonheid van deze ongerepte landschappen gaat ten koste van deze eenvoudige regel: geen off-road rijden. Hoe dan ook, offroad rijden is niet nodig om van het toeren door IJsland te genieten. Er zijn al veel sporen aangelegd die toegang bieden tot de meest afgelegen en interessante plaatsen in het land.

PLAN UW REIS
Elke reis naar IJsland voor iedereen die met zijn eigen voertuig wil gaan, begint bij het verlaten van de veerbootuitgang in Seydisfjordur. Dezelfde veerboot heeft IJsland vele jaren gediend en zijn capaciteit is niet gegroeid om aan de vraag te voldoen en als zodanig wordt het ten zeerste aanbevolen om uw zomervakantie naar IJsland ruim voor Kerstmis van het voorgaande jaar te plannen en dezelfde logica is van toepassing als u besluit te boeken een reis met Geko Expeditions.

HOOGLANDEN
Na een week vol te hebben gestaan ​​met brandstof en boodschappen voor een week autonomie, rent de groep, bestaande uit 6-voertuigen en 14-deelnemers en de Nissan-patrouille van Geko Expeditions bezet door onze gids en expeditieleider Oliver, weg uit Seydisfjordur om de hooglanden van Oost-Azië aan te vallen IJsland reist over een kleine kronkelende weg. De wolken gaan opzij en onthullen de berg Snaefell (wat Sneeuwberg betekent), een echt baken in het landschap. Dit deel van het eiland is een typische noordelijke taiga-omgeving. De weinige bomen die nog steeds in IJsland aanwezig zijn, bevinden zich op de bodem van de vallei die we achterlaten.

We rijden snel een klein pad op dat ons over een bergkam voert om een ​​paar kleine meertjes te ontdekken die verborgen zijn achter de heuvels. Terwijl we deze naderen, zien we enkele wilde ganzen wegvliegen. Oliver kent elke hoek van dit magische land. Hij herinnert ons snel alles aan de regels voor het oversteken van rivieren: schakel lage versnellingen in en houd een constante en lage snelheid in het water. Grote stenen die een differentieelkoker kunnen openen, kunnen gemakkelijk in het ijzige bed van de beekjes schuilen.
Snelle spectaculaire oversteekplaatsen die grote sprays produceren van water dat spuit op 5m hoog zijn het best bewaard voor de films, het is nu om het in het echte leven te doen! Dit is de eerste grote test van zenuw voor de meeste deelnemers. Het is niet elke dag dat je kap verdwijnt onder het water van een rivier ... Het is bijzonder belangrijk om het traject te volgen dat door Oliver geschetst is, op straffe van vallen in een gat en vast komen te zitten. . Die eerste avond, de heldere hemel van juli en de opwinding van het begin van de reis hielden ons lang wakker in een sublieme kampeerlocatie op 700 m hoogte.

IN HET HART VAN EEN VOLCANO
De kou en de nachtvorst op onze tenten in de ochtend herinneren ons eraan dat we op 65 ° noorderbreedte zijn. Na een snel ontbijt en een briefing die de komende dag schetst, gaan we naar ons eerste lavaveld ... en het zal niet het laatste zijn. Het landschap gecreëerd door de gestolde lava, lagen van onwerkelijke vormen en basaltblokken, houdt nooit op te verbazen. Sommigen van de groep beweren zelfs enkele trollen te zien ... Het lijkt erop alsof de uitbarstingen pas gisteren plaatsvonden. Het grootste deel van de vulkaanlava van Askja stroomt, dateert echter van 1875. Het weer is vanmorgen niet zo goed, maar we konden een reis langs de zijkanten van deze mythische vulkaan niet weerstaan.


Het toegangspad was net voor vandaag geopend en na een 45-wandeling binnen de caldera, nog steeds bedekt met sneeuw, komen we aan de rand van het bevroren watermeer van Öskjuvatn. Het lijkt gek om in het hart van een vulkaan te zijn die nog steeds actief is, de laatste beving werd gevoeld in augustus 2014, (tijdens de uitbarsting van de glaciale vulkaan van Bárdarbunga). Naast de krater van het koude meer is nog een meer, veel kleiner, Lake Viti (meer van de hel in het IJslands). Het bestaat uit warm water en is opaal van kleur. Het was moeilijk om de verleiding te weerstaan ​​om hier te baden.

HET OUDE SPOOR
Vanavond in ons volgende kamp krijgt Oliver een telefoontje dat ons allemaal opbeurd maakt. Rangers in Vatnajökull National Park hebben ons uitgenodigd om de volgende dag de oversteek van het beroemde oude nummer Gaesavatnleid te proberen. We zullen de eerste zijn om dit jaar de overtocht te proberen. Dit legendarische nummer wordt als een van de moeilijkste op het eiland beschouwd. Het is het originele nummer dat het land van oost naar west doorkruist en werd ruim voor de F910 gemaakt. Het oversteken van het eiland langs de noordelijke voet van de enorme Vatnajökull-gletsjer is altijd als moeilijk en gevaarlijk beschouwd. Met een hoogte van meer dan 1200m. Het is meestal een van de laatste nummers die in de zomer wordt geopend.


Er zijn jaren dat het onbegaanbaar blijft, nog bedekt met sneeuw. Het team van Geko Expeditions is goed bekend bij de bewakers van het Vatnajökull Park en in het bijzonder voor de rangers die aanwezig zijn in deze regio. Ze kennen de expertise van de Geko-gidsen en weten dat ze kunnen worden vertrouwd om de regels te handhaven terwijl ze een baan voor het eerst van het seizoen openen: respecteer de oorspronkelijke lay-out van de baan, ook wanneer deze laatste bedekt of onzichtbaar is in de sneeuw . En dat het verboden is om een ​​omweg te maken door een gebied met open terrein om sneeuwvelden of sneeuwhopen te omzeilen. Deze activiteit zou onherstelbare schade toebrengen aan het delicate terrein.


De rangers vertrouwen ook op het feit dat de Geko-voertuigen en die van hun klanten over het algemeen goed voorbereid zijn en kunnen reizen op moeilijk terrein. Een teken aan het begin van de track geeft aan dat deze track is gereserveerd voor 'superjeeps'. De parkwachters zijn meestal druk genoeg bezig met het volgen van onderwijs en hulpoperaties die al meer dan een eeuw worden uitgevoerd, ten behoeve van toeristen die door Dacia Duster of soortgelijke voertuigen de Highlands willen verkennen.

DE ALLUVIAL DUIDELIJKHEID
Het eerste obstakel op onze oost-west kruising is een immense alluviale vlakte van ongeveer 15 km lang. Het is vooral belangrijk om niet op het verkeerde moment de uiterwaarden in te gaan. Inderdaad, verschillende weersomstandigheden kunnen de vlakte veranderen in een meer dankzij het smelten van ijs uit Vatnajökull. We moeten onze banden laten leeglopen volgens de instructies van Oliver. En de instructies van Oliver zijn duidelijk, voertuigen moeten in een strak konvooi blijven en rijden in de sporen van de voorgaande voertuigen. Als u 2m aan beide zijden passeert, kan het voertuig onmiddellijk tot stilstand komen. Oliver vertelt ons een motortoerental boven 2500 rpm te handhaven om niet te worden verrast door een zachte zone. We vergrendelen het centrale differentieel en raken de derde versnelling ... laag bereik ...

HOOG IN EMOTIE
Het weer is helaas niet gunstig vandaag. Een sterke horizontale wind blaast veel zand op, waardoor het moeilijk is om het terrein te lezen. Het water bedekt de vlakte al gedeeltelijk van 20 tot 30cm. Opnieuw zijn de instructies van de leider duidelijk, handhaven momentum. De gebieden met zacht zand worden uiteindelijk vervangen door hardere gebieden waarop voertuigen grip en snelheid beginnen terug te winnen. Sommige zandbanken zorgen ervoor dat we volledig stoppen en wanneer ze uit zijn gaan we weer door voor een nieuw gedeelte, op weg ... het is een lange 15 km!


En opeens horen we allemaal een telefoontje op de radio: "Oliver, ik zit vast! “. Het op één na laatste voertuig, een zwaarbeladen HDJ100, is in een zacht gebied neergestort. Ondanks de waarschuwing bleef hij in een hoge versnelling .... Gelukkig kon het laatste voertuig stoppen op een stukje hard zand. Oliver verzamelt vervolgens alle andere deelnemers en leidt ons naar de overkant uit het gevaar van opstijgend water. Hij keert terug om het ongelukkige voertuig te redden. De Nissan haalt de Toyota uit dit slechte scenario. Het was ook tijd op tijd omdat tijdens het uur dat nodig was voor de manoeuvre, het waterniveau om ons heen toenam met een extra 20cm.

EEN SPECTACULAIR UITZICHT
Na een welgekomen lunchpauze vertrekt de groep en begint de klim naar de voet van de gletsjer met zware sneeuw. Het nummer is bijna onzichtbaar. We moeten slalommen tussen grote stenen die de laagste voertuigen niet altijd kunnen vermijden. We ontmoeten snel eerste stukken sneeuw. Soms gebruikt hij ons momentum, soms op een extra lage snelheid, Oliver geeft ons zijn wetenschap van het rijden in de sneeuw. Voertuigen met grote wielen hebben een voordeel. Een Hilux met 18 "-wielen en banden van originele maat kunnen niet 'zweven' en zullen een van de sneeuwvelden niet kunnen passeren.

Naarmate we hoger komen, verbetert het weer en wordt het uitzicht opvallend. We zien al snel de Noordelijke Hooglanden aan onze voeten. We kunnen op zijn minst 50 km in de verte zien. We realiseren ons hoe zwaar en meedogenloos dit land is. Geen levende ziel of teken van leven voor zover het oog kan zien. We gaan verder langs het gezicht van de gletsjer, bedekt met zand en stenen, soms lijkt het ijs een sublieme smaragdgroene gloed te geven. Na wat avonturen en vele fotostops gaan we weer naar beneden en keren terug naar een vallei bedekt met zachtgroen gras. Wilde ganzen liggen aan de rand van de rivier en kijken toe hoe nieuwsgierig deze grote stalen dieren op hun grondgebied binnendringen.

Vanavond kamperen we naast een heerlijk hete lente. Na deze buitengewone dag die iedereen zich zal herinneren, voelen de deelnemers zich zeer ontspannen en eenvoudig gelukkig na een dag vol groot avontuur. De hitte van het bad eindigt zelfs van de meest energieke van ons en de slaap vindt ons allemaal heel snel.


ZWARTE VERDIENSTEN
We vervolgen onze reis naar de Hooglanden door de regio van de zwarte woestijnen te naderen. Als zwarte of grijze rotsen omni aanwezig zijn op het grootste deel van het eiland, is het gebied dat we ontdekken bijzonder. Er groeit geen vegetatie in deze hoek van het land. Grijs zand en zwart vulkanisch gesteente bedekken alles, zover het oog reikt. Een echt verloren spoor slingert tussen pieken en lavavelden, voordat hij over een bergkam klimt, waar een vergezicht op zoek is naar iets dat het einde van de wereld onthult. Helemaal geen kleur aan de horizon. Uit deze grijze soberheid ontstaat toch een gevoel van harmonie en zeer bijzondere schoonheid. Als het zand nat is, is het zwart. De wind beeldhouwt rimpelingen en droogt de blootgestelde delen uit waardoor een fantasie ontstaat van grijs en zwart. Soms lijkt het een hallucinatie. Als het zand geel of oranje was, konden we bijna in de Sahara Tadrart zijn.
In het hart van dit saaie en mistroostige uitzicht, verschijnt plotseling een reeks meren omzoomd met fluorescerend groen. Alsof het woestijnvergezicht niet genoeg was, wisselt de baan af tussen de toppen en de oever van het meer, soms 4m breed tussen de 2-vlakten van water ... We hebben geen woorden om uit te drukken hoe geweldig dit voelde. IJsland heeft vandaag de zwaarste harten veroverd.


HET KOKENDE HART
De volgende dag beginnen we aan een paar snelle en gemakkelijke tracks, voordat we ons weer gaan bezighouden met een klein spoor dat alleen bekend is bij Geko Expeditions en de lokale bevolking. We blijven de gletsjer Vatnajökull ronddraaien, die zo groot is als Corsica. We naderen deze keer zijn westkant. In tegenstelling tot voorgaande dagen zijn de bergen hier royaal bedekt met gras, mos en korstmossen. Het spoor nadert de hoge bergen in het centrum. We komen enkele sneeuwpassages tegen die we moeten overbruggen in korte bursts van snelheid en koppel met banden op de 0.8-balk. Tussen de 2-pieken gaan we een vallei in met tientallen stoomfumarolen. De grond is heet. We komen uit voertuigen om deze magische regio te voet te verkennen. Een symfonie van kleuren die ons wordt aangeboden. Oker aarde of donker rood, fluro groen korstmos, grijs zand, groen-grijs mos. IJsland verovert ons zeker door ons te verwelkomen in zijn geheime en borrelende hart. Oliver's high mountain guide kwalificatie is nuttig om ervoor te zorgen dat niemand van ons zich op gevaarlijk terrein begeeft. Sommige sneeuwgebieden lijken inderdaad stevig en drijvend, terwijl de aarde in feite beneden kookt. Het is erg belangrijk om te weten waar je in dit landschap loopt.

 

EEN MEER CROSSEN IN 4X4
We zetten onze voortgang voort en dalen af ​​met 300m. Vervolgens passeren we verschillende valleien die elk mooier zijn dan de volgende. De rivieren zijn soms verspreid over meerdere kilometers, waardoor wetlands worden gevormd die worden gekoloniseerd door prachtige velden van cottongrass (Eriophorum) die er smetteloos en zijdeachtig uitzien.


In de bocht van een rotsachtige helling tuimelen we voor een meer tussen hoge bergen. We horen Oliver op de marifoon: "Ben je klaar om een ​​meer over te steken? "En van hij gaat alleen en daalt in het meer met zijn zwarte Nissan Patrol. Hij vroeg ons te wachten ... wat niet altijd een goed teken is ... het voertuig vordert 5M vanaf de kust in ongeveer 60cm water met een vlakke bodem.


De patrouille is binnenkort slechts een punt in de verte. Maar we kunnen duidelijk zien dat hij juist aan de andere kant uit het meer is gekomen. Ongelooflijk. Oliver legt vervolgens uit dat hij ervoor wilde zorgen dat geen stenen die van de berg waren gerold de doorgang blokkeerden voordat de hele groep kon oversteken. Is met een mengeling van spanning en opgetogenheid dat we de 400m over het meer rijden, natuurlijk, niet zonder te vergeten de GoPro te gebruiken.

Na nog een dag van ontdekking meer en meer verbazingwekkende sites, en we bereiken de zuidkust van het eiland waar we een welverdiende stop maken voor een overnachting in een comfortabel hotel, na 1 week reizen en leven op de weg. We zullen nu een tweede week doorgaan met verschillende tracks, maar even intens, voordat we Seydisfjordur gaan bezoeken om de ferry te halen. De overtocht per twee dagen zal nodig zijn om de emoties van deze onvergetelijke reis zoveel mogelijk te verwerken. We hebben het gevoel dat we gisteren zijn vertrokken ... Deze 2-weken zijn zo snel voorbijgegaan voor ons. We hebben zoveel schoonheid gezien en zoveel intense ervaringen beleefd .... Intens. Dit woord geeft de beste samenvatting van onze reis. Hooguit de volgende, het leven is te kort.

GEKO EXPEDITIES
buiten de gebaande paden 4 × 4 tours
selfdrive en begeleid in het Engels en het Frans
E-mail: [e-mail beveiligd]
www.gekoexpeditions.com
Facebook:facebook.com/gekoexpeditions/
YouTube: www.youtube.com/geko4x4com
Instagram: https://www.instagram.com/geko_expeditions/
Adres: Amaris 1 - CH-1645 Le Bry -
Zwitserland