Olielekken zijn vrij gewoon in voertuigen, dit zou een extra stimulans moeten zijn om uw olie te controleren en bij te houden. Foto: Robert Couse-Baker CC 2.0 Flickr

Het kiezen van de juiste olie voor uw voertuig kan een ingewikkelde klus lijken met zoveel beoordelingen en maten en oliesoorten. Een goede plaats om te beginnen is de gebruikershandleiding van uw voertuig. U kunt een olieviscositeit kiezen op basis van waar u woont of waar u het voertuig gaat gebruiken. Natuurlijk is het logisch om olie te kiezen die is vervaardigd door een gerenommeerd merk dat zich moet houden aan de overeengekomen internationale normen en voorschriften.
De viscositeit (de stromingsweerstand van een vloeistof) wordt geschat op 0 ° F. Voor motorolie wordt dit aangegeven met het cijfer vóór 'W' (voor 'W'inter) en met het getal na de W voor een hogere temperatuur (212F) . Dit betekent dat de olie is ontworpen om te werken en te presteren bij zowel koude starttemperaturen als normale bedrijfstemperaturen. Het eerste cijfer is de lage temperatuur en het hogere cijfer is de hoge temperatuur.

Foto: Nicola Baron CC 2.0 Flickr

Motorolie wordt dunner naarmate deze warmer wordt en dikker wordt naarmate deze afkoelt. Een olie kan voor één viscositeit worden beoordeeld als deze koud is, een andere als hij heet is. Hoe beter het is om te verdunnen, hoe hoger het tweede getal (bijvoorbeeld 10W-40 versus 10W-30). Dikkere olie dicht over het algemeen beter af en behoudt een betere smeringfilm tussen bewegende delen dan dunne olie.

Bij lagere temperaturen moet olie bestand zijn tegen te dik worden, zodat het nog steeds kan stromen en alle delen van de motor gemakkelijk kan bereiken waar het nodig is, daarnaast heeft dikkere olie meer energie nodig om de krukas te laten draaien. Overdreven dikke koude olie kan het een stuk moeilijker maken om de motor te starten en kan ook het brandstofverbruik verminderen. In Europa wordt over het algemeen een 5W-olie in het algemeen aanbevolen voor gebruik. Maar voor zeer koude klimaten zijn sommige synthetische oliën verkrijgbaar bij de 0W-classificatie.

Zodra de motor loopt, wordt de olie heet en dunner en beweegt deze zich vrijer in de motor.
Volledig synthetische versus deels synthetische oliën - Bij sommige moderne hightech-motoren zijn volledig synthetische oliën vereist. Ze gaan langer mee en hebben betere prestaties dan andere oliën op alle gebieden, van viscositeitsbereik tot zuiverheid. Ze stromen beter bij lagere temperaturen en handhaven een hoge smering bij zeer hoge temperaturen. Het nadeel is dat deze oliën erg duur zijn en niet elk type motor kan er baat bij hebben. In feite bevatten ze mogelijk niet alles wat uw specifieke voertuig nodig heeft.

Part Synthetic Oils zijn een mix van synthetische olie gemengd met biologische olie. Deze mengsels zijn ontworpen om te werken bij zware belasting en bij hoge temperaturen zijn ze minder vluchtig dan volledig synthetische olie, waardoor ze minder en langzamer verdampen dan synthetische olie, dit betekent dat ze minder moeten worden bijgevuld en economischer kunnen zijn . Dit type olie wordt vaak gebruikt in 4WD-voertuigen / SUV's en is veel minder duur dan volledig synthetische olie.

Foto: Mike Mozart CC 2.0 Flickr

Veel 4WD-voertuigen hebben een zeer lange levensduur en oliën met een langere levensduur zijn geformuleerd met afdichtconditioners die in de poriën van de afdichtingen vloeien om ze te 'repareren' door hun vorm en flexibiliteit te herstellen. De meeste grote oliemerken hebben een olie die specifiek is ontworpen voor motoren met meer dan 75,000 kilometers aan slijtage, die additieven in de olie bevatten die de motorslijtage helpen verminderen en andere anti-verouderingsvoordelen bieden.

Synthetische oliën leveren meer mijlen per gallon, ze beschermen je motor veel beter dan organische olie en kunnen ook helpen om slib en afzettingen uit je motor te verwijderen, terwijl ze ook lekken dichten en zeehonden repareren. Organische olie kan echter zoveel als 6 tot 10 keer goedkoper zijn dan biologische olie. Gewone 'organische' of minerale olie is de goedkoopste en ook de minst effectieve soort olie.

Het is ook vermeldenswaard dat u voor de meeste motoren probleemloos heen en weer kunt schakelen tussen synthetische en biologische olie.