Roest is de corrosie van metalen die onder bepaalde omstandigheden plaatsvindt, het is een chemische reactie (oxidatie) tussen staal, of ijzer, zuurstof en water, die het uiterlijk van ijzeroxide (of roest) veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak van roest op voertuigen is de blootstelling van metalen aan water. Zout water veroorzaakt sneller roest, omdat zout water het oxidatieproces versnelt. Op voertuigen kunnen alle onderdelen die zijn gemaakt van staal of ijzer roesten, van panelen en de romp tot kritieke onderdelen zoals chassis, scharnieren en andere structurele componenten.

Definitie: 'roest' een roodachtige of geelachtig bruine afschilferende coating van ijzeroxide die wordt gevormd op ijzer of staal door oxidatie, vooral in de aanwezigheid van vocht.

De vaak zware en natte omstandigheden van off-road rijden kunnen ook, in combinatie met roest, het uitvallen van belangrijke componenten versnellen. Veel Offroad- en expeditiebestuurders ondervinden bijvoorbeeld terugkerende problemen met scharnieren aan de deur van hun voertuigen. Losse, gebroken of roestende scharnieren kunnen een echte pijn en zelfs een gevaar zijn, wanneer je onderweg bent.


Inzicht in de uitdagingen waarmee off-roadvoertuigen dagelijks worden geconfronteerd, het Duitse bedrijf,
Offroad Monkeys besloten om robuuste componenten te bouwen die zeer betrouwbaar zijn en ontworpen om te verduren en Land Rover-scharnieren hebben ontworpen en gebouwd die extreem kunnen worden gebruikt waardoor snel minder goed gemaakte onderdelen kapot gaan.

Deze scharnieren zijn ontworpen en gebouwd in haar eigen high-tech gebouwen in Duitsland en zijn vervaardigd van hoogwaardig aluminium van vliegtuigkwaliteit met hoogwaardige smering. Dit aluminium heeft een zeer sterke corrosiebestendigheid en al het aluminium heeft een zeer lange levensduur en het kan worden vervaardigd om sterker te zijn dan staal.


De Offroad Monkey scharnieren zijn gemaakt met binnenste roestvrijstalen bouten met spiraalvormige groeven om smeervet optimaal te verdelen, en de scharnieren zijn ook voorzien van roestvrij stalen lagers die indien nodig kunnen worden vervangen zonder het hele scharnier te hoeven vervangen.
Voor die Defenders die een reservewiel op de achterdeur hebben, eist deze lading natuurlijk een zware tol van de originele scharnieren van de achterdeuren. Veel Defender-rijders zijn bekend met de sterke slijtage van de scharnieren van de deur en piepende en krakende geluiden die gemaakt kunnen worden door een verouderende achterdeur. Dat was de reden Offroad Monkeys besloot ook om duurzame scharnieren van de achterdeuren te ontwikkelen, opnieuw met gebruik van aluminium met hoge weerstand.

Deze scharnieren maken gebruik van verwisselbare wrijvingslagers en de bouten hebben een dikke spiraalvormige groef voor een betere verspreiding van vet door het scharnier, het vet smeert en bestrijdt roest. De scharnieren zijn bestand tegen permanent zwaar gebruik zonder slijtage. Bovendien zorgt het nauwkeurige ontwerp van de scharnieren en de precieze fittingen ervoor dat er geen binnendringen van water of vocht in de deuren plaatsvindt.

Offroad Monkeys- Echte techniek om veel voorkomende problemen op te lossen

Het Offroad Monkeys team maak alles, van de componenten tot het afgewerkte onderdeel in hun eigen werkplaats. Dit familiebedrijf produceert al vele jaren onderdelen voor zowel de auto- als de motorindustrie en het team daar benadrukt voortdurend het belang van het gebruik van de beste materialen, om de hoogste precisie en betrouwbaarheid te bieden en ook om het ontstaan ​​van roest te bestrijden en zo te vergroten de levensduur van de onderdelen.
Voor meer informatie kunt u de De website van Offroad Monkey. Of kom langs en zie ze Abenteuer and Allrad in juni.

http://www.offroad-monkeys.uk/