omslagfoto: 16: 9Clue CC 2.0 Flickr

Phillip Hummel van Kudu Overland legt uit dat het de bedoeling van het bedrijf is om gasten te laten deelnemen aan expedities over het land in hun eigen 4 × 4-voertuigen. De expedities omvatten het gebruik van sporen en paden die zich uitstrekken over een spectaculair landschap en landschappen van Europa en Marokko. In deze functie sluiten we ons aan bij Kudu op een van de recente Marokkaanse tours.

Ontscheping van de veerboot begint het vooruitzicht van het avontuur dat voor ons ligt te groeien terwijl we ons een weg banen uit Santander richting Salamanca voor ons eerste doorgangskamp.

De groep was vroeg in de ochtend wakker geworden om zich voor te bereiden om Salamanca te verlaten en richting Algeciras te gaan. Nadat de kaartjes in de haven zijn gekocht, gaat de groep aan boord van de veerboot in de namiddag naar Tangier Med. Alle benodigde papieren documenten worden aan boord van de veerboot gemaakt en vervolgens bij het uitstappen rijden we door de grens en gaan wearby kampeer in Tanger om te genieten van onze eerste nacht in Marokko.

dag 1 - We verlaten het kamp in Tanger en rijden naar de snelweg, eenmaal op de snelweg gaan we langs de kust richting Rabat en vervolgens richting Fes en vervolgens naar Guercif. Deze snelweg kost ongeveer £ 15 per voertuig. We vullen allemaal brandstof bij Guercif en gaan dan naar kamp Ben Yakoub voor de nacht. Dit kamp ligt aan de poort naar het plateau Rekkam.

Het terrein is vaak ruig en onregelmatig

dag 2 - 's Ochtends vertrekken we naar Camp Ben Yakoub en zoeken een klein winkeltje waar we wat proviand in voorraad hebben. Daarna gaan we op weg naar de sporen, ze zijn erg ruw, steenachtig en zwaar en we brengen het grootste deel van de dag door in de eerste en tweede versnelling. We gaan langzaam langs het plateau Rekkam, in de richting van een meertje waar we 's avonds wild kamperen, en gebruiken de proviand die we vanmorgen hebben opgeslagen voor ons avondmaal.

dag 3 - We verlaten ons wilde kamp in de ochtend en gaan langzaam verder langs het plateau Rekkam. De sporen worden beter, als we een agrarisch gebied beginnen te betreden, dan op landelijke wegen voor een korte stint op de teer, en dan gaan we weer op pad. De weg is aanvankelijk redelijk goed, maar wordt snel slechter als we vele kleine rivieren en geulen oversteken die we helemaal tegenkomen in de richting van Boudnib. Bij Boudnib nemen we ons kamp op voor de nacht op Camping Rekkam.

dag 4 - We verlaten het kamp en gaan naar een tankstation om te tanken. Er is ook een klein winkeltjearby waar we onze proviand opnieuw bevoorraden. Als we allemaal van brandstof worden voorzien en klaar zijn, gaan we de stad uit, al snel zien we onszelf een zeer stenig rivierbed kruisen en dan de lege wijk in. De nummers zijn hier redelijk snel en op een vlakke ondergrond met verreikende vergezichten. We stoppen bij een pittoreske kloof voor de lunch die uitzicht biedt over Algerije, voordat we verder gaan en naar beneden vallen in een vallei langs de Algerijnse grens. We passeren vele wachttorens van het leger terwijl we dit pad doorkruisen. Dit deel is erg hobbelig en stoffig en we moeten veel rivierbeddingen oversteken voordat we weer stoppen voor de lunch in een schaduwrijk palmenbos, waar een klein beekje doorheen loopt. Na de lunch beginnen de tracks aanzienlijk zanderiger te worden, terwijl we richting Egg Chebbi, Merzouga, gaan waar we onze camping voor vanavond zullen vinden. We brengen twee nachten door op deze camping. En sommige van de groep maken van de gelegenheid gebruik om op een kameelrit te gaan terwijl ze hier zijn.

Op de sporen

dag 5 - De tweede dag in Merzouga. Vandaag is een rustdag en voor degenen die mechanisch werk nodig hebben is er een lokale garage die Phillip op eerdere reizen heeft gebruikt en beveelt de groep aan. Terwijl Philip hier ook een ochtendtrip maakt naar de nearby duinen om die bestuurders te geven die graag een duin willen proberen, zodat ze in deze omstandigheden kunnen wennen aan het rijden. Halverwege de ochtend keert deze groep terug naar het kamp voor rust.
'S Middags nemen we een optionele begeleide reis door de duinen om de zonsondergang te bekijken. Dit is een opwindende rit waarbij we proberen zo hoog mogelijk in de grote duinen te komen en daar blijven hangen om te genieten van de beloning van een prachtige zonsondergang. Er is ook een optie voor diegenen die liever hier niet rijden om een ​​kameelrit door de duinen te maken om de zonsondergang te zien.

We gaan op weg naar een geheime oase waar we zullen lunchen ..

dag 6 - We laten Merzouga achter na het tanken en gaan nu richting Zagora. De tracks die we 's morgens tegenkomen zijn een mengsel van zand, steen en rivierbeddingen. We gaan richting een grote wadi / rivierbedding die we moeten oversteken, Philip zegt dat dit soms problematisch kan zijn, afhankelijk van de huidige waterstanden. We vonden dat het goed was, maar het gebied was in plaats daarvan erg droog en stoffig. We stoppen in Lac raider voor de lunch voordat we een groot uitgedroogd meer oversteken dat ook erg droog en stoffig was, hoewel Philip uitlegde dat als we het nat hadden gevonden, dit een lange omweg zou betekenen. Dan zijn we weer terug op ruwe stukken die uiteindelijk naar asfalt leiden en ons naar ons kamp brengen voor de nacht in Zagora.

dag 7 - We verlaten het kamp en gaan naar Zagora stad waar er een prachtige kruidenwinkel is en ook een fantastische snoepwinkel allemaal nearby. Voor degenen die mechanisch werk nodig hebben, is er een van de beste garages in Zagora die iets verderop in dezelfde straat ligt.
Na weer getankt te hebben, rijden we de stad uit op het asfalt richting Mhamid, waar we stoppen voor koffie voordat we serieus op de baan gaan. De sporen leiden ons naar de zandduinen van Chigaga, Phillip leidt ons naar een geheime oase waar we zullen lunchen.

Nomadische Hutten foto:Carlos ZGZ

Na de lunch wordt de weg een tijdje erg ruw voordat we bij Lake Iriki aankomen. Het meer is droog en onze oversteek is extreem stoffig, blijkbaar als het nat was geweest, zou het bijna onbegaanbaar zijn. Als we eenmaal over het meer zijn, keren de sporen terug naar ruwe stenen sporen die ons langs een militaire post leiden voordat we de stad Forum Zugid binnengaan waar we kamperen voor de nacht.

dag 8 - We verlaten het kamp en gaan op weg naar een tankstation en enkele kleine winkels om weer proviand in te slaan. Op de weg blijven we op de asfaltweg naar Tata. Als we Tata verlaten, zijn we op ruwe wegen die naar een rivierbedding rijden. Deze rivierbeddingen kunnen een mengsel zijn van zowel zand als steen, en kunnen vaak behoorlijk bezaaid zijn. Het gaat vrij traag als we door kleine en afgelegen dorpen rijden en een aantal fantastische landschappen en steeds veranderende rotsformaties passeren. We lunchen onder een woestijndoorn voordat we weer verder rijden langs de sporen naar Taliouine, waar we overnachten.

dag 9 - Vandaag is onze laatste dag van off-road rijden, we rijden nu de bergen in langs verschillende soorten tracks, sommige traag en ruw en een beetje sneller. We eindigen deze dag in Marrakech waar we twee nachten kamperen. Deze camping ligt op het terrein van een hotel, dus voor diegenen die in deze fase misschien een beetje luxe willen, is de keuze aan hen om te verblijven.

Dag - 10 Marrakech Sommigen van ons kozen ervoor om de verbazingwekkende kleurrijke souks van Marrakech te verkennen en boodschappen te doen, anderen besluiten te luieren in het zwembad van het hotel.

Dag - 11 Vandaag is het een vroege start, we gaan terug naar de snelweg en rijden het land op om de middagboot terug naar Spanje te nemen en vervolgens naar Tarifa waar we overnachten.

Dag - 12 We verlaten Tarifa en rijden door Spanje richting Salamanca naar onze laatste doorgangscamping.

Dag - 13 we verlaten Salamanca en rijden naar Santander en vangen de veerboot terug naar Portsmouth. Een fantastisch avontuur op een exotische plek achter ons. We ontspannen en ontspannen en reflecteren op de ervaring.

U kunt Kudu Overland contacteren via haar website of per telefoon of e-mail

T. 01278 424153
M: 07456 668530
E.[Email protected]