Wat is luchtdruk? Hier is een snel visueel voorbeeld. Neem een ​​1 inch vierkant stuk metaal dat 1 voet lang is en 1 pond weegt. Als dat stuk metaal op een schaal op zijn uiteinde zou staan, zou het 1 pond kracht per vierkante inch kracht (1psi) uitoefenen. Als u een 10 voet lang stuk van hetzelfde metaal zou gebruiken, zou dit 10psi van druk uitoefenen enzovoort.

De manier waarop gassen zoals lucht druk uitoefenen op de binnenkant van een afgesloten container zoals een band, is door de werking van de luchtatomen die met de zijkanten van de band botsen. Atomen in de band botsen constant tegen de zijkant van de band, deze botsingen oefenen een opwaartse druk uit op de band. Er zijn twee manieren om deze uitgaande druk te vergroten. Een daarvan is om meer luchtatomen in de band te plaatsen, hoe meer botsingen met de binnenkant van de band, hoe meer druk op de band wordt uitgeoefend. De andere manier is om de temperatuur van de atomen in de band te verhogen, hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de atomen bewegen, en dus hoe meer ze botsen tegen de binnenkant van de band.

Wanneer u de banden van uw voertuig oppompt, gebruikt u een pomp om de luchtdruk in de band te verhogen door het aantal atomen te vergroten die de lucht in de band vormen, banden bevatten meestal 30-40psi luchtdruk.

Je moet altijd je bandenspanning aanpassen tijdens het rijden op het strand, het maakt een enorm verschil

U kunt zich nu voorstellen dat de buitenluchttemperatuur of het weer een direct effect kan hebben op de druk van uw voertuigbanden. Banden kunnen leeglopen tijdens koud weer omdat de lucht die erin zit 'samentrekt' wanneer ze koud zijn, omdat de atomen minder botsen met de wanden van de band. Volgens bandenfabrikanten kan de luchtdruk dalen met 1-2psi voor elke 12C temperatuurverandering. Als de temperatuur bijvoorbeeld daalt van 30C naar 0c, kan uw bandenspanning tot 5psi dalen.

Controleer altijd de informatie over uw band voordat u de bandenspanning aanpast

Je moet ook altijd je bandenspanning controleren als je auto en banden koud zijn, wrijving tussen de weg en de band kan de band en de lucht binnenin verwarmen, waardoor je bandenspanning onnauwkeurig wordt.

Ook bij erg warm weer kunnen je banden psi toenemen. Daarom is het logisch om regelmatig uw bandenspanning te controleren, vooral als de seizoenen veranderen.