CTEK, de in Zweden gevestigde fabrikant van hightech acculaders / -onderhouders, herinnert eigenaars eraan dat voor degenen die hun voertuigen en kampeerspullen tijdens de wintermaanden niet gebruiken, het wat extra tijd nemen om uw vrijetijdsbatterijen op de juiste manier gereed te maken voor opslag, kan elimineren vele uren van frustratie in de lente. Hier zijn een paar eenvoudige stappen.

1) Reinig de batterij, kabelklemmen en lade Verwijder de batterij uit het batterijcompartiment en gebruik een soda of waterpasta om eventuele zuren te reinigen en neutraliseren. Ophopingen van zuur of vuil kunnen kleine hoeveelheden stroom tussen de aansluitklemmen laten stromen. Gebruik schoon water om de reinigingsoplossing af te spoelen.

Gebruik een staalborstel op de klemmen en kabelklemmen totdat alle corrosie, vet en ander verontreinigend materiaal is verdwenen en het metaal glanzend is. Breng diëlektrisch vet aan op de aansluitklemmen om corrosie in de toekomst te voorkomen.

2) Inspecteer de buitenkant van de batterij en controleer het elektrolytniveau. Inspecteer de batterijlade en de buitenkant van de batterijhouder grondig. Let op lekken, scheuren en corrosie, die allemaal de prestaties en zelfs de veiligheid in gevaar kunnen brengen. Een lekkende of gecorrodeerde batterij moet worden vervangen.

Als het een conventionele (geventileerde) batterij is, die in veel klassieke auto's wordt gebruikt, controleer dan of het elektrolytpeil boven het minimum en op of onder de maximumniveau-lijn aan de zijkant van de batterij ligt. Als het een AGM-accu (Absorbed Glass Mat) is, ook wel aangeduid als Valve Regulated Lead Acid (VLRA) of Maintenance Free, zijn deze accu's verzegeld en hoeven deze niet te worden gecontroleerd. Breng de batterij terug naar het batterijcompartiment of zoek een schone, droge locatie om deze in de winter op te slaan, waar deze niet de kans krijgt beschadigd te worden of omver te vallen.

3) Bevestig een slimme batterijlader / -onderhouder Om overladen en mogelijke schade aan de batterij te voorkomen, is het belangrijk om een ​​slimme batterijlader / -onderhouder te gebruiken, zoals de CTEK MXS 5.0. Deze lader "praat" tegen de batterij terwijl deze is bevestigd, detecteert het laadniveau en past het tarief dienovereenkomstig aan. Door dit te doen zullen je batterijen in de top schande zijn voor de lente.