Het bereiken van Sandakphu - het Indiase Himalaya-gebied dat ook bekend staat als het 'Land of Land Rovers'

Diep in de Indiase Himalaya-regio, ook wel bekend als het 'Land of Land Rovers', biedt een vloot van klassieke Land Rover-modellen uit 1957 een onmisbare transportverbinding tussen Maneybhanjang en Sandakphu in West-Bengalen.

Als onderdeel van de 70th-jaarviering van Land Rover bracht Land Rover de vieringen naar nieuwe hoogten door deze afgelegen plattelandsgemeenschap in West-Bengalen te bezoeken. Het dorp Sandakphu ligt op een hoogte van 3,636m en is alleen toegankelijk via een steile en rotsachtige weg met een vloot van 42 grondig onderhouden Series Land Rovers.

Sandakphu is de hoogste berg van West-Bengalen en bevindt zich in de wijk Darjeeling. Het ligt direct naast het Singalila National Park, dat zich op de grens bevindt die wordt gedeeld door de buurlanden West-Bengalen en Sikkim.

Sandakphu is een heel bijzondere plaats en de uitzichten rondom het zijn spectaculair waar de toppen van de Everest, Lhotse, Kangchenjunga en Makalu - (die toevallig tot vier van de vijf hoogste bergtoppen van de wereld behoren) - te zien zijn aan de bovenste punt. Er wordt gezegd dat het het beste uitzicht biedt op Kangchenjunga.

Het woord Sandakphu betekent hoogte van de vergifplant, die kan worden opgevat als een verwijzing naar de verschillende giftige planten die in de regio groeien.

De temperatuur schommelt tussen 5 naar 15 graden in het zomerseizoen en tussen -5 en -10 graden in het winterseizoen. Er is hevige regenval in de periode tussen juli en september, dus de baan kan heel uitdagend zijn.

Een film die in de nazomer van 2018 door Landrover werd uitgebracht, belicht de spectaculaire reis van 31 km die inwoners van Maneybhanjang in West-Bengalen, India regelmatig maken naar Sandakphu om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Torenhoge hellingen, met rotsen bezaaide pony's en verraderlijk weer zijn slechts enkele van de gevaren die de bewoners en hun Land Rovers dagelijks tegenkomen tijdens hun reis naar het dorp op een heuveltop.

Het Land Rover-team verfilmde de opmerkelijke collectie Series-modellen, die een reddingslijn vormen voor de lokale gemeenschappen.

Een fascinerend en meeslepend verhaal ontvouwde zich in 1958 in Maneybhanjang, West-Bengalen. Het leven was zwaar in de, toen dun bevolkte plaats, langs de Indo-Nepal-grens. Deze veerkrachtige mensen waren vastbesloten om tegen de verwachtingen in te slagen en vertrouwden op pony's om zichzelf en hun voorraden over afstanden ver en dichtbij te verplaatsen. Tot de eerste van de Series 1 Land Rovers arriveerde in 1958.

Deze vroege Land Rovers werden voor het eerst geïmporteerd in India door Britse theeplanters, die de verschillende theeplantages exploiteerden waar Darjeeling nu beroemd om is.

In de loop der jaren werden de meeste originele uitrusting van deze Land Rovers, inclusief hun benzinemotoren, vervangen door Mahindra / Isuzu Diesel-componenten. Hoewel dit hen een paar decennia lang nieuw leven inblies.

We hebben begrepen dat deze verouderde voertuigen nu ongeschikt worden geacht door de regering van West-Bengalen. Eén ding is zeker en dat is dat deze werkpaarden meer dan hun oorspronkelijke doel hebben overleefd, een waar testament is voor de ingenieurs die deze vroege Land Rovers vele manen geleden ontworpen hebben.