De oudste woestijn ter wereld - De Namib-woestijn oversteken.

De Namib-woestijn in Namibië wordt beschouwd als 's werelds oudste woestijn. Het omvat meer dan 102,248 vierkante mijl (270,000 vierkante kilometer) van de zuidwestelijke rand van het Afrikaanse continent. In dit artikel brengt Nicolas Genoud van Geko Expeditions ons op een 7-dagavontuur door de duinen ..

Nicolas en zijn partner Sandra hebben de wereld rondgereisd sinds ze 15 jaar oud waren. Van Costa Rica tot Botswana, van Rusland tot Madagaskar, geen enkel continent ontsnapt aan hun honger naar ontdekking.

In 2003 creëerde Nicolas Geko Expeditions, dat avontuurlijke trips organiseert en begeleidt waarvan de gemene deler de ontdekking buiten de gebaande paden is.


Sindsdien heeft Geko verschillende expedities georganiseerd en begeleid naar various bestemmingen, waaronder meer dan 30 in de Sahara.
Hier brengt Nicolas ons mee op een van zijn begeleide Namib-expedities.

Namib, deze magische naam heeft me sinds mijn jeugd geboeid. Namib "waar niets is". Ik droom er vaak van. Dit is de oudste woestijn ter wereld, het bevat de hoogste duinen en grenst aan de Atlantische Oceaan. Het is moeilijk om je een meer vijandige plaats op aarde voor te stellen ... Het is misschien omdat de mens daar geen plaats heeft dat het zo fascinerend is voor de mens.

We verlieten de hoofdstad van Namibië, Windhoek, 5 dagen geleden. Het zuiden langs de grens passeren, aanraken maar nooit helemaal binnengaan. Vandaag is de grote dag, wanneer we beginnen aan onze oversteek van de Namib-woestijn, van zuid naar noord, van Lüderitz naar Swakopmund. We reizen voor 7 dagen van overtocht voor ongeveer 800 km. Het beroemde en lang verboden "Sperrgebiet" oversteken, het verboden mijnbouwgebied, alvorens het nu beschermde gebied van het Namib-Naukluft Natuurpark over te steken. De toegang tot de woestijn is streng gecontroleerd en beperkt. Slechts een handvol gecertificeerde gidsen bieden routes aan in het noordelijke deel van het nationale park. Geko Expeditions, die deze expeditie organiseert en begeleidt, is uitsluitend geautoriseerd om de zuidelijke zone, die van het "Sperrgebiet", binnen te gaan. Deze machtiging vereist het verkrijgen van de goedkeuring van het Ministerie van Mijnen en Energie.

Nadat we het laatste controlepunt gepasseerd waren en onze papieren hadden gecontroleerd (en gekatalyseerd) beginnen we met het leeg laten lopen van de banden van de Land Cruisers. 0.8-balken, ze zullen bij gelegenheid in de moeilijkste passages naar 0.6 gaan.

We laten de beschaving achter en volgen met konvooi op een baan die heel snel plaatsmaakt voor een onmetelijkheid van ongerept zand. De groep bestaat uit 8 Land Cruisers verbonden door VHF-radio. De twee gidsen nemen de leiding terwijl een logistiek voertuig deze volgt. Het is belangrijk om in de voetsporen van het hoofdvoertuig te rijden. Het is ten strengste verboden voor de voertuigen om hun eigen / meerdere sporen te creëren. De Namibiërs maken er een punt van hun woestijn te behouden. Tijdens deze reis kruisen we geen enkel voertuig tijdens de 7-dagen van oversteken.

Sommige basistechnieken en -principes worden al vroeg op de kruising beoefend. Het is belangrijk om te begrijpen met welke snelheid je een duinvlucht of afdaling moet benaderen om het momentum te beheren, de keuze en de variatie van de versnelling en de acties die moeten worden ondernomen in het geval van een naderende crash. Er zijn veel belangrijke technieken om te leren. We besluiten deze inleiding tot woestijnrijden door enkele grotere duinen over te steken en te acclimatiseren voor wat ons te wachten staat. Gelukkig zijn zowel de moeilijkheidsgraad als de grootte van de duinen vooruitstrevend. Het is leuk om wat 'menselijke schaal' duinen te proberen voordat we de monsters op dag drie tegenkomen.

SCHEEPSWRAKKEN
We gaan tijdens de reis de kust in en uit. Reizen langs de kustlijn is zeer aantrekkelijk omdat de zee mooi is en er zijn talloze scheepswrakken en interessante flora en fauna, maar er is ook een altijd aanwezige dodelijke valstrik van vast komen te zitten tussen onaantastbare duinen en een opkomend tij. Op een punt langs de kust komt een spookachtig figuur naar voren. Als we dichterbij komen, wordt het scherper, het is het wrak van een immens vrachtschip. De Frotamerica. het is een surrealistische visie.

Deze Braziliaanse bulkcarrier, 200m long en 35'000 ton, liep in februari 2013 vast terwijl het naar India ging om te worden ontmanteld. We hadden indrukwekkende verhalen gehoord over het verwijderen van 139 tonnen olie door 4x4s via de Namib, waarmee een grote ecologische catastrofe werd voorkomen. De bres die in de boeg is gemaakt om de vaten leeg te maken, is nog steeds zichtbaar. Helaas bevat het vrachtschip nog steeds veel afval dat niet is gepland om te verwijderen.

De schijnbaar eeuwige mist die de kustlijn en de vele riffen bedekt, maakt de Namib-kust tot een van de gevaarlijkste in Afrika. Talrijke wrakken getuigen hiervan. Op onze reis passeerden we de Frotamerica, Otavi, Shaunee of Eduard Bohlen. De laatste ligt meer dan 800 m van de kust, in het midden van de zanderige zee. Indrukwekkend.

DE HOTTENTOTS-BAAI
We bereiken Hontentot Bay ongeveer 1 uur vóór zonsondergang. Vanaf de top van een duin zien we een van de mooiste schouwspelen die we tot nu toe hebben gezien. De oceaan is versierd met metaalachtige kleuren die contrasteren met de sinaasappel van de duinen. en een kolonie flamingo's fladdert in de lagune beneden, Magie.

Het team zette het kamp achter de eerste grote duin, beschut tegen de wind. Onze kok bereidt heerlijke maaltijden 's ochtends en' s avonds. Een WC-tent en een douchetent worden geplaatst, we installeren windbrekers en een vuur wordt aangestoken in een vuurpot.

De volgende dag, om de kou en de vochtigheid zoveel mogelijk te vermijden om de mist te vermijden, gaan we weg van de kust en dalen diep in het hart van de woestijn. De duinen hier zijn hoger en het rijden wordt technischer. We hebben de enorme beklimmingen en afdalingen nog niet bereikt, maar eerder een opeenvolging van middelgrote duinen en gangen.

We bereiken Saddle Hill midden in de ochtend. Van het mijnwerkerskamp is niet veel over. Het dak van sommige barakken steekt uit het zand. Het grootste deel van het kamp is in feite verzwolgen door het zand. Sommige prospectiehulpmiddelen blijven hier en daar. Het klimaat en de zout-spray hebben al het staal teruggebracht tot de toestand van een bruine bladachtige schimmel. Verrassend genoeg zijn hout en rubber veel ouder geworden. We vinden ook enkele zware machines zoals bulldozers. Ze werden in stukjes getransporteerd en hier in de 1940s weer in elkaar gezet. De geschiedenis van het prospectie mijnen in de Namib is opwindend. Het begon aan het begin van de 20e eeuw. De technologie was rudimentair en het leven van de mens had weinig waarde.

DE CHINESE MUUR
We rijden over een opeenvolging van bijzonder zuivere en mooie duinen, we gaan terug naar de kust, verder naar het noorden. We zijn ongeveer halverwege onze reis ... We hebben net de Grote Muur bereikt. We stoppen bij de top van een enorme duin die in de oceaan stort, 230m hieronder. We zijn klein verloren in deze onmetelijkheid. Je hebt echt het gevoel dat je de rand van de wereld hebt bereikt. 43 °. de volgende dag rijden we naar het strand over een grote val naar de oceaan, waarbij we de helling gebruiken als een gigantische glijbaan. We proberen onze aankomst te timen tussen twee golven die aan de voet van de duin likken.

Bij eb kunnen we op een strook zand rijden, variërend van 2 tot 6 m breed tussen de voet van de duinen en de oceaan. De timing moet perfect zijn, anders zou deze strip niet te doorlopen zijn.

DE REUZE DUINEN
Uiteindelijk blokkeert een reeks stenen de weg. Dus we gaan terug naar het hart van Namib. We naderen de veel gevreesde sectie, die van de gigantische duinen. Snel naderen we een reeks enge beklimmingen en afdalingen. De afdalingen van 100 naar 150m zijn des te indrukwekkender omdat ze voor de gelijkwaardige beklimmingen staan. Eerst zeggen we "Onmogelijk"! Gelukkig vermijdt onze zuid-noord route dat we de steilste hellingen van het gezicht nemen. We dalen af.

Het vereist een goede techniek en deskundig oordeel en begeleiding om ervoor te zorgen dat we er allemaal in slagen deze zone te doorkruisen. Dit is het meest technische deel van de reis. Het traject is belangrijk.

De ervaring van het voorste voertuig wordt erg belangrijk. Follwers observeren. De voertuigen waren allemaal zwaar en hadden wat gebrek aan benodigde kracht, worstelden aan het begin. Sommige delen van zacht zand openbaren zich in de klimmuur. Een val. We keren een of twee keer achteruit. Wanneer we niet voorbij een sectie kunnen komen, keren we achteruit zo hoog mogelijk terug, dan beginnen we opnieuw, gaan we telkens iets hoger omhoog in de torenhoge duinen. Uiteindelijk komen we allemaal door.

Nadat we door een gebied met paarse duinen van adembenemende schoonheid zijn gekomen, bereiken we Sandwich Harbof voor onze laatste camping. Deze site is magisch. Het water van een ondergrondse rivier die de Namib doorkruist, verzamelt zich hier en creëert een lagune waar een vegetatie wordt gestippeld en waar een aantal vogels worden beschermd.


Een serene en feestelijke sfeer heerst over dit laatste kamp uit. We zijn allemaal dankbaar dat we een zeldzame en magische ervaring hebben geleefd, zo ver van ons dagelijks leven. De droom van het kind is uitgekomen en ik moet zeggen dat de realiteit ver boven mijn verwachtingen is uitgekomen.

Als om het einde van de reis te markeren, komt de volle maan ons begroeten, in een kristalheldere hemel die alleen in de woestijn te zien is. De jakhalzen houden ons gezelschap tot de volgende dag, waar we Walvisbaai binnengaan en terugkeren naar de beschaving.

Geko Expeditons volgende tours van Namibië vinden plaats op 23.12.2017 en 06.01.2018
U kunt meer informatie vinden op de onderstaande link van hun website.

De oudste woestijn ter wereld - De Namib-woestijn oversteken

Rusland - Doel Murmansk 4WD Touring op het Russische Kola-schiereiland

ISSUE SIX - SPRING 2018 - TURAS CAMPING EN 4WD AVONTUREN MAGAZINE