Georgia on suosittu matkailukohde hyvästä syystä. Maassa on upea yhdistelmä henkeäsalpaavia maisemia, ystävällisiä ihmisiä ja upea ja kiehtova kulttuuri. Länsimaisten standardien yhdistelmä tyypillisesti itäiseen elämäntapaan on tässä ilmeinen. Ja jokaisella Georgian alueella on omat ainutlaatuiset piirteensä, jotka kannattaa kokea.

Aloitamme Georgian seikkailumme Tbilisin lentokentällä, jossa retkikoneet odottavat meitä. On olemassa useita yrityksiä, joissa voit vuokrata tällaisia ​​ajoneuvoja. Jos olet kiinnostunut vuokraamaan 4 × 4 autoa ilman passia, mutta myös ilman kattotelttoja tai muita retkeilyvarusteita, suosittelen https://rent.martynazgruzji.pl/Jos haluat vierailla Georgiassa retkikunnalla Land Rovers, kokeneiden oppaiden johdolla, suosittelen land4travel.com 😉

Udabno, Oasis Club

Reittimme ensimmäinen pysäkki on 70 km: n päässä Tbilisi Udabnosta, jossa sijaitsee Kingan ja Xavierin johtama klubi. Se on ihanteellinen paikka levätä kovan päivän ajon jälkeen. Vaikka se on 70 km pitkä, koska ajamme maantieltä - matka kestää 4 tuntia, ja jos sataa, jotkut osat ovat melko vaikeita. Udabno on myös hyvä lähtökohta Davit Garejalle - paikalle, jonka jättäminen Georgian kiertueelta olisi anteeksiantamaton synti.

David Gareja on monimutkainen luostarirakennuksia, jotka on kaiverrettu kallioon Kachetian alueella. Perustanut 13 syyrialaisen munkin 4. vuosisadalla Garedja-nimisen vuoren rinteille. Ensimmäinen siellä asuneista munkkeista nimettiin Davidiksi, tästä johtuen koko kompleksin nimi. Rakennuksissa asuu tällä hetkellä useita munkkeja, ja tämän paikan oikeudellinen asema on epäselvä. David Gareja on aivan Georgian ja Azerbaidžanin rajalla, ja nämä maat ovat edelleen kiistassa temppelikompleksin omistuksesta.

Syyskuun alussa Oodabno-festivaali järjestetään Udabnossa, festivaalilla esiintyy musiikkia puolalaisilta ja georgialaisilta bändeiltä. Lisätietoja festivaalista löydät Facebookista.

Kahden päivän kuluttua Udabnossa on aika jatkaa matkaa. Tavoitteenamme on Dedoplisckaro, jossa sijaitsee Vashlovanin kansallispuiston osasto (41.462607, 46.103662), josta ostamme luvat kansallispuistoon pääsemiseksi. Mutta ennen kuin saavumme sinne, ajetaan joitain mutkatulivuoria (41.245649, 45.843757).

Hautausmaa lähellä Muston tietä

Kaakkois-Kachetian kukkuloiden ja arojen joukossa kasvaa pieniä tulivuoren käpyjä. Ajoittain niistä poistetaan viileää vettä, kaasua ja joskus öljyä, johon on sekoitettu mutaa. Kun tämä valuu teille, he tulevat suoiksi ja liukkaiksi.

Saapuessamme kaupunkiin ensimmäinen tehtävämme on käydä virallisessa puiston toimistossa, josta ostamme pääsyliput. Kun tarvittavat muodollisuudet on suoritettu, leirimme Alazani-joen rannalla, joka on pohjimmiltaan Georgian ja Azerbaidžanin raja. Ostokset tässä vaiheessa ovat tärkeitä, koska seuraava mahdollisuus varastoida on 2 täyttä päivää. Dedoplisckarossa on myös tärkeää tankata ajoneuvosi ja täydentää vesivarojasi. Mielestäni Park Vashlovani on piilotettu helmi, jota turistit eivät tunne. Ei niin, että valitan, päinvastoin - Tämä tarkoittaa, että todennäköisesti seuraavien 3 päivän ajan olemme yksin tai melkein yksin. Vashlovani on paratiisi offroad-kuljettajille - täällä ajamme kuivuneen joen sänkyä pitkin, juuri täällä se sykkii sydämemme nopeammin jyrkillä nousuilla tai laskuilla, ja se on täällä (kuten useimmissa Georgian alueella), että voimme leiriytyä missä tahansa, kunhan kunnioitamme ja emme jätä jälkiä.

Vashlovanin kansallispuisto sijaitsee Georgian eteläisimmässä osassa, Azerbaidžanin rajalla. Se on autiomaata ja osittain autiomaata, jossa asuvat Anatolian leopardit, raidalliset hyeenat, ruskeakarhut, sudet tai ilvekset ... Valitettavasti luultavasti kaikki villieläimet piiloutuvat ruohoon loman aikana 😉

Leirimme Mijnis Kuressa, aivan Alazani-joen lämpimän veden yläpuolella, jonka kanava erottaa meidät Azerbaidžanista. Tähtitaivas on myös hämmästyttävä, en ole koskaan nähnyt niin paljon tähtiä missään muualla kuin Afrikassa.

Pakattuamme leirimme suuntaamme pohjoiseen kohti hedelmällisen Kakheti-alueen suuria viinitarhoja. Suurimman syvyyden ja puhtaimman aromin viinejä - separavi, tsinandali tai kindzmarauli - tuotetaan täällä.

Kachetiassa ollessasi muista käydä Kvarelissa, kaupungissa, jossa on maan vanhimmat viinitilat ja kallioperäinen bunkkeri, jota käytetään nyt viinin varastointiin. Tunneli sijaitsee noin 2 km kaupungista länteen ja sen vakiolämpötila on 14 ° C - mikä on ilmeisesti ihanteellinen lämpötila viinin varastointiin. Olemme jo tunnistaneet seuraavan leirintäpaikkamme - se on Alazanin luoto, jota käännämme joelle.

Mutta ennen kuin pääsemme sinne, meidän on vielä tarkasteltava vielä yksi paikka - Nekresin luostari, joka on rakennettu yhden korkean kaukasuksen alueiden viehättävälle rinteelle, jossa joka vuosi Nek'resoban juhlan (7.11.) Aikana on tapana uhrata. porsas

On aika lähteä ystävällisestä - suuntaamme vuorille. Tänään nousemme suurella nousulla 1880 metrin korkeuteen. Omalo. Tie Alvanista korkealla vuoristossa sijaitsevaan kylään on vain noin 70 km, mutta se on vaikea ja täynnä kuoppia, joten varovainen ajaminen sen yli vie noin 4 tuntia ja tämä tie vaatii ehdottomasti 4 × 4 -ajoneuvon. Omalo on lähtökohta vaellukselle Shatiliin, muutama kymmenen kilometriä itään.

Alvani - Omalo-tietä pidetään yhtenä vaarallisimmista maailmassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että otat henkesi käsissäsi reitin jokaisen kilometrin kohdalla, vaikka joillekin ihmisille näkymä ikkunasta voi varmasti nostaa adrenaliinitasoa. Se on myös Kaukasuksen korkein tie, ja Abanon sola (2950 m merenpinnan yläpuolella. M) on sen korkein kohta.

Tätä reittiä käytettäessä on tärkeää, että sinulla on kokemusta 4 × 4: n ajamisesta vuoristoteiden yli ja että sinulla on myös erittäin hyvä etäisyyden tunne ja ajoneuvosi koko. Tie on riittävän kapea, kun kohtaat ajoneuvon, joka tulee kohti sinun täytyy ajaa aivan kuilun reunaa pitkin.

Itse Omalossa kannattaa nähdä siellä oleva linnoitus, ja voit valita yöpyä vierastalossa tai muuten tai mennä vielä korkeammalle - Dartloon ja viettää yön siellä leirissä luonnossa. Omalosta on hevospolku Shatilaan, joka vuosi meillä on houkutus yrittää ajaa sitä autollamme ja sanomme joka vuosi, ehkä ensi vuonna .. Talvella tie on täysin kulkematon.

 

Tbilisi-hostelli, pääkaupunki Georgian pääkaupungissa

Toisinaan tien varrella voit nähdä pienen kappelin, muistomerkin niille, jotka eivät ylittäneet reittiä passin kautta. Jos selviät ajamisesta… ja sinulla ei ole vielä tarpeeksi vuoria, niin onnekas, edessäsi on toinen vuorikiipeily - tällä kertaa Shatiliin - kylään, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Omalosta itään.

Szatili on ainutlaatuinen kansankulttuurin muistomerkki. Tämä hyvin säilynyt linnakylä on peräisin keskiajalta (noin 12-luvulta), joka kohoaa Argun-joen rotkossa vain 4 km: n päässä Tšetšenian rajalta.

Historiallinen kompleksi koostuu noin 60 tornista, jotka on yhdistetty seiniin tai laitureihin. Koko alue on kompakti, erittäin upea linnoitus, jonka juurella on toinen paikka leiriytyä. Shatili, kuten Mutso, on paikka, jota massaturismi ei ole vielä löytänyt.

Tie Shatilaan ja takaisin kestää kaksi päivää, joten pohjoiseen (suunta - kohti Shatiliä) menevän pysähdymme Jomardin koskenlaskuleirille, jonne Georgi vie meidät koskenlaskuun Aragvi-joella. Täällä on valittavissa juoksuja vaikeuksiin 2+ ja joskus 4 + ... Jokaiselle löytyy jokaiselle jotakin.

Menemällä reittiämme pidemmälle - vältämme tarkoituksellisesti ruuhkaisen Gruzian War Roadin. Se on tärkein reitti, joka yhdistää Georgian pääkaupungin Tbilisi Venäjän Vladikaukin kaupunkiin. Satojen autojen ja linja-autojen lisäksi, joissa turistit käyvät katsomassa Cminda Samebaa ja kazbekia, kohoavat yli sinun, löydät myös ylikuormitettuja kuorma-autoja.

Tie Omaloon on yksi Georgian vaarallisimmista teistä

Huolimatta siitä, että Georgian sotatietä pitkin 165 km pituudeltaan on lukuisia näköalapaikkoja ja majoituspaikkoja, kaksi todella vierailun arvoista kohtaa ovat Truso Valley ja Jute Valley.

Ei ilman syytä, Truson laaksoa pidetään yhtenä Georgian kauneimmista laaksoista - korkeat huiput, lukuisat mineraalilähteet ja kaunis laakso tekevät uskomattoman vaikutelman vierailijoille. Tie laaksoon on kapea ja kuoppainen, ajaen pitkin rotkoa, jonka pohjalla Terek-joki virtaa. Tien vaikeudet palkitaan näkymillä - kohoavat vuorenhuiput, oranssi ja valkoinen travertiini sekä laakson päässä maalauksellisella paikalla olevat Zakagorin linnoituksen rauniot

Toinen nähtävyys retkikarttamme kartalla on Ushguli, Swanetin yläosassa. Ushguli on monimutkainen 4 kylää Zhibiani, Chvibiani, Chazhashi ja Murkmeli. Kompleksi sijaitsee 2100 metrin korkeudessa merenpinnasta Enguri-joella Shkharan juurella - Georgian korkeimmalla vuorella. Hyvin usein alue on lumen peitossa jopa puoli vuotta, ja näinä aikoina tie Mestiaan on väistämätön.

Vaikka suurin osa matkustajista haluaa päästä Ushgulaan helpommalla reitillä - Zugdidistä ja Mestiasta, valitsemme sen sijaan reitin Lentekhin kautta ... Tällä tiellä on varmaa, että se ei tule olemaan helppoa - tulvat, pienet mutat, kivi, kuoppaiset tiet, jyrkät nousut ja ei puhelintoimintaa. Kaunis, eikö? Ja jos tähän lisätään tosiasia, että lunta on siellä usein heinäkuuhun asti, niin mitä muuta haluat haasteena? Ilman kunnollista 4 × 4: ää korkealla jousituksella ei ole mitään järkeä ajaa tälle alueelle.

Ylä-Swanet-alue on Unescon maailmanperintökohde, ja se on esimerkki hyvin säilyneistä (pitkän eristystyönsä ansiosta) vuoristomaisemista, joissa on keskiaikaisia ​​torneja. Chazhashin kylässä niitä on yli 40, jotka on rakennettu 9. ja 12. vuosisadan välillä. Kun torneja käytettiin puolustustorneina hyökkääjiä vastaan, pohjakerroksen huoneita käytettiin asuintiloina, ja ylemmässä kerroksessa oli aita. Kivitorni on tyypillinen osa Ylä-Swanetian maisemaa, ja sen korkeus on jopa 20 metriä.

Ushgulia ympäröivät vaaleanvihreät niityt, ja taustalla loistaa aina Shkaryn valkoinen huippu. Tämä 5,000 vuotta vanha vuori on Georgian korkein huippu. Jos päätät joskus jäädä hieman kauemmin Ushgulaan, se on loistava tukikohta jäätikoiden vaellukselle. Meno-paluu vaellus kestää noin 10 tuntia.

Menemällä alas - Mestiaan - toiseen kaupunkiin retkikuntareitillämme, seuraamme aluksi vuoristoa, soraa ja sateessa voimakkaasti mutaista ja liukasta tietä, joka lopulta antaa tien betonille ja asfaltille. Vaikka Ushguli ja Mestia ovat vain 45 km: n päässä, tämä ajomatka kestää noin 3 tuntia.

Mestia on Swanetian pääkaupunki, pieni kaupunki, joka näyttää - ainakin ulkopuolelta - saksalaiselta tai sveitsiläiseltä lomakohteelta. Siellä on lentokenttä, hyvä hotelli, lukemattomia hostelleja ja ravintoloita.

Tie Mestiasta Zugdidiin on vuoristoinen ja mutkikas, vaikka se on asfaltti. Tällä segmentillä on oikeastaan ​​vain yksi nähtävyys - Jvari-pato Inguri-joella (42.762417, 42.039227). Georgian mukaan se on maailman korkein kaaripato! Rakennettu Neuvostoliiton aikana toveri Chruszczówin aloitteesta. Vain muutaman vuoden käytön jälkeen kävi ilmi, että pato on huonossa kunnossa ja vaarassa katastrofi, joten se oli rakennettava uudelleen. 271 metrin korkeus tekee hämmästyttävän vaikutelman. Sadonkorjuun jälkeen voit uida siellä - tai vuokrata vesiskootterin tai ponttonin.

Georgian ystävämme valmisti meille tuoreen vuohen

Ushguli, joka sijaitsee 2,100 metrin korkeudessa lähellä Shkharan juurta, joka on yksi Suur-Kaukasuksen vuorien korkeimmista huippukokouksista.

Menemällä pidemmälle Batumin suuntaan - reittimme seuraavaksi pisteeksi - menemme vierailemaan Anakliassa, jossa leirimme ensimmäisenä yönä Mustanmeren rannalla. Tämä on loistava leirintäalue, varsinkin niille, jotka ottavat lapsensa mukaan - Anaklialla on ainoa vesipuisto Georgian rannikolla.

Teemme toisen, hyvin lyhyen pysähdyksen noin tusinan kilometrin päässä Batumista - pysähtymällä kalatorilla, josta voit ostaa valitsemastasi merestä pyydettyä kalaa. Juuri ajoissa kokata se illalla nuotion rannalla.

Seuraavan yöpymisemme pysähtymme Kobulettissa - merenrantakohteessa - rannalla, puiden varjossa. Se on suosittu paikka, jossa myös paikalliset turistit yöpyvät - se on joskus meluisa, mutta voit tavata täällä erittäin mielenkiintoisia ihmisiä. Heinäkuussa pidetään täällä musiikkifestivaali.

Mielestäni yksi päivä riittää nähdäksesi suurimman osan Batumin tarjonnasta - ellet halua kävellä tavoitteettomasti, istua merenrantapubeissa tai makaa rannalla aurinkoa. Joitakin asioita, jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia: Argo-köysirata, Ali- ja Nino-veistos - 'georgialainen azerbaidžanilainen pariskunta, kävele kävelykadun varrella' ja muista myös syödä hyvää Ajar khachauriia yhdessä satamapubeista .

Muutaman tunnin kiertoajelun jälkeen lähdimme taas tielle - tämä osa ei ole helppoa, vaikka ensimmäiset kilometrit näyttävät siltä. Kuljemme vanhalla reitillä SH1 Khulon kautta, Goderdzit kulkevat aina Achalcichleen.

Alussa ajetaan mukavaa asfalttitietä, joka ajan mittaan kapenee yhä enemmän, kunnes siitä tulee lopulta sorapolku. Suurin osa matkustajista valitsee helpomman tavan, mutta käymme silti tällä tavoin tutustumassa vanhaan ystäväämme Timuraan. Tutkimme hänet muutama vuosi sitten, kun eksyimme tälle alueelle.

Khulossa käännymme oikealle ja pienien Ajarian kylien läpi, joissa käytämme off-road-pikakuvakkeita päästäksesi Goderdziin. Tällä alueella järjestetään joka vuosi off-road-ralli, johon osallistuu autoja Georgiasta, Venäjältä ja Turkista

Kun olet voittanut Goderdzi-passin, meillä on vielä pitkä matka mennä Achalcichleen - matkalla sinun on oltava varovainen pitämään silmällä - vasemmalla puolella ajaessasi ohitat Jovan, mukavan georgialaisen, joka johtaa tien reunaa baari. Herkullisten villien lisäksi voit varastoida sieltä herkullisen puhtaan, tislatun cha-cha - rypäleistä valmistetun vahvan vodkan. 😉

Shatili, historiallinen ylängökylä Georgiassa, lähellä Tšetšenian rajaa.

Muutaman tunnin ajon jälkeen pääsemme vihdoin Vardaan - retkikuntamme määränpäähän. Muista pysähtyä näköalapaikkaan (41.379207, 43.287176), josta voit ihailla koko rock-kaupungin panoraamaa. Vardzia on ehdottoman välttämätön, kun matkustaa Georgian ympäri.

Kivikaupunki perustettiin 12. ja 13. vuosisadan vaihteessa, aluksi armeijan linnoituksena, joka myöhemmin muutettiin luostariksi.

Koko kompleksi sijaitsee 1300 m merenpinnan yläpuolella ja sijaitsee kauniilla paikalla Mtkwati-joen kanjonin yläpuolella. Nykyään vain noin 250 huonetta on säilynyt, samoin kuin käytävien, tunnelien sekä vesi- ja viemärijärjestelmien yksittäiset osat. Sen kukoistuksen aikana siellä pysyi samanaikaisesti jopa 60,000 XNUMX ihmistä.

Juhlitaan Tiblisin keskustassa ennen vetäytymistä ajoneuvoihin

Kun leirit yön yli - on parasta valita suuri raivaus joen toisella puolella tai muuten leiriytyä lähellä kuumaa lähdettä, joka sijaitsee 1.5 km: n päässä luostarista.

Kun ajatellaan paluureittiämme, meillä on kaksi reittivaihtoehtoa - yksi on helppo - asfaltti borjomi-puiston tai vaikeampi reitti tabatskurin kansallispuiston läpi ja… luonnollisesti valitsemme vaihtoehdon 2, voimme vierailla Borjomissa toisen kerran.

Tabatskurissa nautimme hienosta maastossa ajamisesta, ajoimme järven ympäri pohjoisesta ja todella vaikean reitin Bakurianista Manglisiin, ja lopuksi suoran asfalttien Tbilisiin, lopeta matkamme.

Tbilisi - Georgian pääkaupunki on myös näkemisen arvoinen. Epäilemättä se on yksi mielenkiintoisimmista kaupungeista, joissa minulla on ollut mahdollisuus käydä. Se on muuttunut paljon viime vuosina, mutta se on säilyttänyt ainutlaatuisen luonteensa.

Jos sinulla on vielä kaksi päivää aikaa säästää, kannattaa käydä Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. Kaupungin keskipiste on Vapauden aukio - valtava liikenneympyrä, jonka keskellä on Georgian suojeluspyhimyksen Pyhän Yrjön patsas. Sitten kävelemällä Pushkin-kadulla, törmäämme vanhankaupungin raunioihin ja majakanvartijan muistomerkkiin. Mielestäni - kaupunki näyttää paljon paremmalta pimeän jälkeen, kun valot valaisevat rakennuksia ja monumentteja ja tämä näyttää todella siistiltä.

Paluumatkalla - menemme rikkikylpyihin, jotka ovat perintö kaupungin turkkilaisille, ja teemme hieronnan. Ei ole mitään rentouttavampaa, varsinkin lähes kuukauden mittaisen retken vaikeuksien jälkeen ...