Kuva: Nicolas Genoud- Geko-retkikunnat

Ihmiset ovat navigoineet laajojen maa-alueiden ja avomeren yli ainakin 4000 vuotta ja luultavasti paljon kauemmin. Ensimmäinen länsimainen sivilisaatio, jonka mukaan on kehitetty menetelmiä navigoimiseksi merellä, olivat foinikialaiset, jotka vuodesta 2000 BC käyttivät karttoja ja havaintoja auringosta ja tähdestä löytääkseen sijaintinsa ja määrittääkseen matkasuunnan. Ajan, historian ja ihmisten kekseliäisyyden kehitys on tuonut meille jatkuvan innovaatiovirran, kun tekniikoita löydettiin ja tekniikoita kehitettiin parantamaan jatkuvasti ihmisten kykyä navigoida suurien ja tuntemattomien etäisyyksien yli.

Varhaiset instrumentit

Leveysaste voidaan havaita kohtuudella helposti navigoimalla tähtiin, pohjoisella pallonpuoliskolla merimiehet pystyivät löytämään nykyisen sijaintinsa leveyden mittaamalla pohjatähteen korkeuden horisontin yläpuolella, tämä kulma asteina oli aluksen leveysaste. 'Islannin aurinkokiveä' on eräänlainen mineraali, jonka on tunnetusti käytettynä auringon paikantamisessa pilvisissä ja lumisissa olosuhteissa, polarisoimalla auringonvaloa silloin, kun sitä käytetään katsomaan aurinkoa, ja määrittämällä atsimuutti, mikä helpottaa varhaisten merimiesten navigointia auringon alla monissa olosuhteissa.

Sekstantti- https://en.wikipedia.org/wiki/Sextant#/media/File:Sextant.jpg

Yksi ensimmäisistä ihmisen tekemistä navigointitekniikoista oli Mariner-kompassi, joka oli nykyaikaisen magneettisen kompassin esivanhempi. Näitä varhaisia ​​kompasseja pidettiin usein epäluotettavina, koska todellisen pohjoisen ja magneettisen pohjoisen välistä eroa ja magneettisen vaihtelun eroa ei ymmärretty.

Islannin aurinkokivi - https://en.wikipedia.org/wiki/Iceland_spar#/media/File:Silfurberg.jpg

13-luvun aikana merimiehet alkoivat tallentaa matkoistaan ​​yksityiskohtaisia ​​tietueita ja muuttivat nämä tietueet karttoiksi, jolloin syntyivät ensimmäiset merikartat. Varhaiset kaaviot olivat epätarkkoja, mutta olivat silti arvokkaita. Nämä kartat eivät osoittaneet leveyttä tai pituutta, mutta oli merkintöjä, jotka osoittavat kompassin kulkusuunnan tärkeimpien kohteiden välillä.

Mariner's astrolabe c.1645 https://en.wikipedia.org/wiki/Sextant#/media/File:Sextant.jpg

Jotkut ensimmäisistä välineistä, joita purjehtijat käyttivät leveyden määrittämiseen, olivat astrolabe ja kvadrantti. Astronomiakehitys keksittiin muinaisessa Kreikassa, ja tähtitieteilijät käyttivät sitä alun perin kertoakseen ajan. Merimiehet ottivat sen käyttöön viidennellätoista vuosisadalla auringon ja tähtien sijainnin mittaamiseksi ja siten leveysasteen määrittämiseksi. Vuoden 1730 ympäri kaksi miestä ympäri maailmaa toisistaan, englantilainen matemaatikko John Hadley ja amerikkalainen keksijä Thomas Godfrey, keksivät kumpikin itsenäisesti oktantin, joka antoi merimiehille paljon tarkemman työkalun horisontin ja auringon, kuun tai kuilun välisen kulman määrittämiseen. tähdet leveysasteen laskemiseksi. Tämän instrumentin kehitti myöhemmin edelleen amiraali John Campbell, joka ehdotti muutettua mallia, joka tuotti ensimmäisen sekstantin vuonna 1757.

Koko tämän ajan työkalut olivat käytettävissä leveysasteen määrittämiseksi, mutta pituusaste oli vaikeampaa, ja pituusaste voitiin vain estimoida eikä mitata, pituusaste laskettiin vertaamalla aloituspaikan ja uuden sijainnin välistä päiväajan eroa, mutta kunnes 10-luvulla jopa tarkimmat kellot voivat menettää jopa 150 minuuttia päivässä, mikä voi johtaa jopa XNUMX mailin tai enemmän epätarkkuuksiin sijainnin laskemisessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_navigation#/media/File:World_Map_1689.JPG

Tarkan kronometrin keksintö vuonna 1764 tarjosi kuitenkin lopulta tarkan tavan laskea pituusaste. Vuonna 1884 päämeridiaani (sijaitsee 0 ° pituusasteella) perustettiin kansainvälisesti meridiaaniksi, joka kulkee Greenwichin, Englannin, läpi.

Tutka-navigointi- https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_navigation#/media/File:Radar_screen.JPG

MODERNIN NAVIGOINTI

20-luvulla kehittyi edelleen perinteisten instrumenttien helppokäyttöisyys ja toi myös navigointiin joitain tärkeitä uusia tekniikoita, mukaan lukien tutka, radio majakat, gyroskooppiset kompassit ja globaalit paikannusjärjestelmät.

Gyroskooppikompassi keksittiin vuonna 1907, ja se oli parannus magneettiseen kompassiin nähden siinä, että ulkoiset magneettikentät eivät vaikuta siihen ja osoittavat aina todelliseen pohjoiseen. Ensimmäinen radiotunnistus- ja etäisyys (tutka) -järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1935, ja sitä voitiin käyttää paikantamaan näköalueen ulkopuolella olevat esineet pomppimalla radioaaltoja niitä vastaan.

Gyrokompassin leikkaus https://en.wikipedia.org/wiki/Sextant#/media/File:Sextant.jpg

Vuosina 1940–1943 Yhdysvalloissa kehitettiin navigointijärjestelmä, nimeltään ”Long Range Navigation (Loran), ja jota käytettiin pulssisilla radiosignaaleilla lukuisten” asemien ”välillä alusten sijainnin määrittämiseksi. Tämä oli tarkka useille satoille metreille, mutta oli rajoitettu kattavuus eri asemien sijainnin perusteella.

20-luvun lopulla globaali paikannusjärjestelmä tuli korvaamaan Loran. GPS-järjestelmä käyttää samaa aikaeron periaatetta erillisistä signaaleista, kuten Loran, mutta GPS: n kanssa signaalit tulevat satelliiteista, jotka kiertävät maata. Nykyään GPS-järjestelmässä on yhteensä 24 satelliittia. Siellä on myös 24 toiminnallista GLONASS-satelliittia, GLObal NAvigation Satellite System ”, on venäläinen avaruuspohjainen satelliittinavigointijärjestelmä. Galileo-navigointisatelliitteja on myös 24, Galileo on eurooppalainen maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä, joka otettiin käyttöön vuonna 2016.

Loran-navigointijärjestelmä - https://en.wikipedia.org/wiki/LORAN#/media/File:LORAN_AN-APN-4_receiver_set.jpg

GPS / GLONASS / Galileo on nyt tarkin keino globaaliin navigointiin. GPS: n tarkkuus on jopa 1 metri. Nykyaikaiset nykyaikaisimmat GPS-järjestelmät, joita sekä merimiehet että maalla toimivat tutkijat käyttävät, käyttävät nykyään GPS- ja / tai GLONASS-satelliittien signaaleja.

Varhainen GPS-satelliitti - https://www.researchgate.net/figure/Illustration-of-the-Navigation-Technology-Satellite-2-NTS-2-The-satellite-included_fig1_258812899

 

Maailman ensimmäinen kannettava GPS-järjestelmä - https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System#/media/File:Leica_WM_101_at_the_National_Science_Museum_at_Maynooth.JPG

 

Gough Map- https://fi.wikipedia.org/wiki/Gough_Map#/media/File:Gough_Kaart_(hoge_resolutie).jpg

 

Iranilainen Astrolabe - https://en.wikipedia.org/wiki/Astrolabe#/media/File:Iranian_Astrolabe_14.jpg

 

Kuva: Aleksander Veljkovic

 

FOX-7 POIS-GPS


Lukijamme tuntevat paljon käytetyn navigointijärjestelmän ja siihen luotettavan, kun tutkimme tuntemattomia alueita ja maastopolkuja, toisin sanoen FOX-7 Offroad-navigointijärjestelmää Navigattor.com. Fox 7: ssä on korkeavahvistusinen GPS-vastaanotin, joka on 10 kertaa tarkempi kuin puhelimen tai tabletin käytettävissä oleva sijainti.

Nämä yksiköt ovat täydellisiä navigointiin maastossa, joten kestäviä ja luotettavia niitä voidaan käyttää polkupyörissä ja mönkijöissä sekä maastossa. OziExplorer-sovellus suorittaa Offroad-navigoinnin räätälöitynä käyttöliittymänä, jonka on kehittänyt Navigattor.

Maailmanlaajuiset topografiset kartat OziExplorerille ovat ilmaisia Navigattor GPS-laitteet ja ne on esiasennettu laitteeseen tilauksesta tilauksesta Navigattor.

Kuten varhaiset merimiehet, jotka merkitsevät tuntemattomia reittejä karttoihinsa, myös OziExplorer-sovellus antaa sinun ladata reittipisteitä ja seurata tiedostoja GPX-muodossa sekä ladata ja viedä reittejä ja jakaa muiden kanssa.

Joukkue Navigattor voi neuvoa sinua käytettävissä olevista maailmanlaajuisista topografisista kartoista ja voi myös asentaa tarvittavat kartat laitteeseen etukäteen, ennen kuin ne lähettävät FOX-7-yksikön sinulle.

Navigointijärjestelmät ovat edenneet pitkälle, ja tekniikka, joka on pakattu niin kestävään ja luotettavaan laitteeseen, on vaikuttava. Voit oppia lisää FOX-7: stä osoitteessa Navigattor.com