Telttien historia. Kuka keksi teltta?

Nykyään teltat ovat olennainen laite kaikenlaisille kevyille jatkuvalle matkalle, vaikkapa retkeilyyn, retkeilyyn tai liikkumiseen. Ympäri maata telttoja käytetään suojaamaan armeijoita, suojelemaan vapaa-ajan retkeilijöitä, pitämään vuorikiipeilijät lämpimänä ja yleensä auttamaan mukavuutta ja selviytymistä.

Prospectors teltta 19th Century Amerikassa. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sutlers_tent_petersburg_01730v.jpg

Ajan myötä teltta-ajatus on tullut synonyymi ajatukselle "ulkona" ja "luonteella", mutta ensimmäiset teltat toimivat koteina ihmisille, jotka pystyttivät heidät ja kevyet ja komponenttirakenteiset teltta-rakenteet sopivat nomadinen elämäntapa varhaisilta ihmisiltä.

Rautakauden teltan kunnostaminen.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asparn_Zaya_Altsteinzeit_Jurte.JPG

Teltat ovat jatkossa ja kehittämässä aikaisempia rakenteita, jotka alunperin rakennettiin eläinhäkillä, eläinten luista ja puiden oksista. Massiivisista villakuoreista peräisin olevia luita käytettiin tukimateriaaleina rakentaakseen suojaa sekä neandertalin että alkeellisen ihmisen jääkauden aikana. Tämäntyyppisen suojan vanhin tunnetuin esimerkki löytyy Moldovasta ja on peräisin noin 40,000 BC: stä. Näistä suojapaikoista on löydetty yli seitsemänkymmentä esimerkkiä, lähinnä Venäjän lentokoneella. Nämä mökit olivat kaikki pyöreitä ja vaihtelivat kooltaan 8-24 neliömetriä kohden. Osa näistä asuinpaikoista sijaitsi toistensa läheisyydessä, ja jos näin oli, etäisyydet 1 metristä 20 metreihin toisistaan ​​riippuivat maastosta riippuen.

Nahkaisen roomalaisen armeijan teltaan rekonstruktio.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lederzelt492.JPG

Suurten Mammothin luita käytettiin tukemaan ja toimimaan perustana ja kaarevia tuskoja käytettiin tukireunan tukemiseen. Molemmat luut ja tuskit käytettiin todennäköisesti eläinten piilokattojen tukemiseen. On todisteita siitä, että joissakin näistä majoista oli tilaa palon sytyttämiseksi ja että luita käytettiin ruokana (kun puu oli hyvin vähän). Arkeologit uskovat, että vaikka jotkut näistä luista saattavat olla peräisin eläimistä, jotka tappoivat ihmisiä tai neandertekseereja, mutta joissakin turvakodeissa olevat luut olivat eroja jo useita tuhansia vuosia, mikä viittasi siihen, että rakennusmateriaalit olivat pikemminkin kerätyt eläimet, jotka olivat kuolleet monet satoja vuosia aiemmin. Näitä luita ei ainoastaan ​​käytetty suojaamaan, vaan ne toimivat myös materiaalina, josta työkalut, sisustus, huonekalut ja jopa soittimet karsittiin.

Nomin sukukunnat ovat käyttäneet Tipiä vuosituhansia.
Kuva: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Teltat, jotka näyttävät paljon vastaavan nykyaikaiseen teltta-ajatukseen, on käytetty ainakin niin aikaisin kuin rautakaudella ja todennäköisesti paljon kauemmin. Telttoja mainitaan myös Raamatussa, erityisesti Genesis 4: ssa: 20 Jabalista kuvataan "ensimmäiseksi asuvaksi teltoissa ja kasvattamalla lampaita ja vuohia". Ja Isaiah 54: 2 kertoo kuinka tärkeä teltta oli varhaisissa yhteiskunnissa: "Suurenna telttaasi paikka ja anna heidän venyttää asuinsiasi verhot. Älä säästä, pidennä johtoasi ja vahvista panoksesi."

Yurtsia on käytetty asumina Aasiassa yli 3,000 vuotta. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyrgyzsk%C3%A1_jurta,_Song-k%C3%B6l.jpg

Kaikki varhaiset teltat valmistettiin eläinhopeasta tai nahasta käyttämällä puiset tuet, köydet ja puupaneelituki ja tämä perusmuotoilu ja rakentamismenetelmä eivät muuttuneet merkittävästi 40- tai 50-tuhannen vuoden ajan.

Rooman armeijan käyttämät teltat olivat myös normaalisti nahkaa, ja malleista tiedetään tarpeeksi, että joitain hyviä esimerkkejä tämäntyyppisestä teltasta on rakennettu nykyaikaan, useimmiten modernin uudelleenkäyttäjineen. Roomalaiskansan armeija käytti monenlaisia ​​telttamuotoja ja koosteita "Contubernium": sta 8-ihmisryhmäteltasta, 3M-ruutuisesta teltasta, joka oli noin 1.5M korkeita ja nukkuneita 8-sotilaita.

Moderni tunnelin teltta. Kuva: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Jokaiselle kontuberniumille annettiin tavallisesti pakkausmula, joka kuljettaa teltta ja muita raskaita vaihteita, ainakin Mariuksen aikaan. Palvelija johti marjaan muulin ja tarjosi muita palveluja Contuberniumille. Muuli kuljetti kaksi telttatangosta, taitettu teltta, panokset, köydet, kaksi koriä, joita myös käytettiin leirin ojaan kaivamiseen, kaivutyökaluja, pieniä kivihukkohiomakoneita ja ylimääräisiä ruokia.

Piirustus muinaisesta roomalaisesta telttakampusta. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:History_of_Nero_(1881)_(14772631552).jpg

Centurionilla oli suurempi teltta, ja se oli itsessään, sillä päälliköiden, kuten Centurionkin, kokouksissa oli teltassa myös korkeammat seinät ja lisäpylväät (kaksi keskipalkkia ja 4-kulmatangot) antoivat enemmän päähuoneen ja sisäisen tilan.
Kenraalilla ja kenties muilla vanhemmilla upseereilla oli paljon suuremmat teltat.

Kunnostettu mammutin piilo- ja luontosuoja, joka on samanlainen kuin vanhin tunnettu ihmisen suoja, joka rakennettiin 40,000 vuotta sitten. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mammoth_House_(Replica).JPG

Koko maapallolla nomadalaiset ihmiset ovat jatkuvasti kehittäneet erilaisia ​​teltan rakenteiden suunnittelua. Nämä nomadit, kuten alkuperäiset amerikkalaiset, mongoliset heimot ja beduiinilaiset, ovat käyttäneet ja käyttävät edelleen telttoja koteina seuraamaan karjaa.

Moderni huipputekniikan tepee www.Nordisk. Eu

Tip, tepee tai teepee on toinen tyyppinen teltta, jota perinteisesti käyttävät nomadalaiset. Nämä kartion muotoiset teltat ovat erilaisia ​​kuin muut kartion muotoiset teltat, sillä niillä kaikilla on savuläppä yläosaan, jotta tulipalot voidaan polttaa teltassa. Tyypillisiä käyttävät alkuperäisamerikkalaiset ja alkuperäiskansat Pohjois-Euroopassa ja Aasiassa.

Tepees ovat edelleen käytössä tänään jotkut näistä alkuperäiskansojen lähinnä juhlamenoin, ja on olemassa useita yrityksiä, jotka nyt tuottamaan moderneja tepees high tech-materiaalit, kuten monenlaisia ​​majoissa tanskalaisen Nordisk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt

Perinteinen kirgisianjurta vuonna 1860 Syr Darjan alueella. https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt#/media/File:Syr_Darya_Oblast._Kyrgyz_Yurt_WDL10968.png

Toinen tyypillinen perinteinen nomadinen suoja on yurtti. Jurtti on kannettava, pyöreä teltta, joka on perinteisesti peitetty nahkojen tai huivin kanssa ja jota nomot ihmiset asuivat ja käytettiin edelleen Keski-Aasian pikkupurjeissa. Yurtit on valmistettu puusta ja bambusta ja kannuista, ja niillä on suuri katto, joskus itsekantava ja toisinaan tuettu keskiosalla (tai useammalla). Yurtsia on käytetty asumina Aasiassa yli 3,000 vuotta. Yurtit on suunniteltu olemaan suhteellisen helppo purkaa ja pakata pois pakettiin, joka voidaan kuljettaa takana kameli tai jakki.

Moderni kattopäällinen Darche

Viime aikoina valmistajat, kuten Eureka-telttayritys, alkoivat tuottaa retkeily-telttoja, jotka auttoivat auttamaan leirintä- ja ulkoiluteollisuuden kasvua 20th-luvun alussa ja auttaneet tekemään camping hyvin suositusta ja laajalle levinneestä vapaa-ajan toiminnasta Amerikassa XIX vuosisadan alussa.
Teltan suunnittelu ja materiaalit päivitettiin voimakkaasti 20th-luvun aikana. Raskaat puiset tukitangot korvattiin metallilla ja sitten muoviset navat, joustavat navat yleistyivät ja teltat muuttuivat ja jäykät lineaariset teltat, joissa on paljon kavennuksia, muuttuivat harvinaisemmiksi.

Moderni Hard Shell teltta James Baroud

Nykypäivän teltat voidaan usein asentaa erittäin nopeasti ja valmistettu kevyestä materiaalista, kuten nailonista, ovat sekä helppo kuljettaa että erittäin kestäviä elementtejä. Nykyään telttojen muoto ja materiaali on valtava, meillä on tunnelin telttoja, puhallettavat teltat, ponnahdus teltat, geodeettiset teltat, kattotuolit, perävaunujen teltat ja paljon muuta.

Moderni kattotupa teltta www.tembo4x4.com

Kuitenkin riippumatta siitä, kuinka monta telttaa on parantunut vuosituhannen ajan, yksi asia on yhä totta, teltat täyttävät tämän erittäin tärkeän vaatimuksen pitääksemme meidät lämpimänä ja kuivana, kun ne ovat luonnossa, ja ehkä myös me voimme tuntea jatkuvuuden esi-isiemme kanssa heidän elämänsä roaming tasangoilla ja nukkuminen omien suojien kautta historian.

 

Tembo 4 × 4 Rooftop Tent from FD 4 × 4 Center

Overlandingin historia ja alkuperä