Ons ken vandag snorkels met voertuie en die gebruik daarvan om 4WD-voertuie deur diep water te laat woeker, om die voertuigmotor teen stof te beskerm en ook om die enjin se werkverrigting te verhoog. Maar wie het die snorkel van die voertuig uitgevind, hoe lank duur dit, en wat was die oorsprong van die snorkel van die voertuig?

Die eerste snorkels vir voertuie is op duikbote gebruik. Die uitvinding van die duikboot snorkel word dikwels aan Duitsland toegeskryf tydens die Tweede Wêreldoorlog. 'N Vroeë duikboot snorkel is egter reeds in 1916 in Skotland ontwikkel (deur James Richardson, 'n assistentbestuurder by Scotts Shipbuilding and Engineering Company).

'N Tenk wat met 'n snorkel waai

Alhoewel hierdie snorkel nooit deur enige vloot gebruik is nie. In 1926 het die Italiaanse kaptein, Pericle Ferretti, van die tegniese korps van die Italiaanse vloot, 'n suksesvolle ontwerp vir 'n snorkelstelsel uitgevind wat ook nooit op enige vlootvoertuie opgekom het nie. In Duitsland, toe Nederland Nederland verslaan het, het Duitsland die 1940-0 en 25-0 verower. duikbote, wat albei toegerus was met 'n snuiver (snuiver), 'n eenvoudige snorkelstelsel wat die voortstuwing van diesel op 'n diepte van die periskoop moontlik maak en ook die batterye gelyktydig kon oplaai.

Aanvanklik het die Duitse Kriegsmarine snorkels slegs gesien as 'n manier om vars lug in die bote te verskaf, maar met toenemende duikbootverliese het hulle besluit om snorkels op hul U-bote te installeer, maar dit is in 1943 op U-58 getoets en gedurende 1944 ongeveer die helfte van die U- bote wat in Frankryk gestasioneer was, het snorkels aangebring.

Terselfdertyd is daar ook begin snorkel aan te pas by ander soorte militêre voertuie, insluitende tenks, troepedraer en vragmotors en jeeps. Diepgelaaide Britse Churchill-tenks het snorkels gebruik tydens aanvalle van die Geallieerdes op die Duitse besette Frankryk gedurende 1942. Tanks het oor die algemeen waterdigte bemanningskompartemente gehad, en die voertuig kon dus volledig onder water wees met die maksimum diepte vir 'n tenk wat deur die hoogte van die snorkel bepaal word. In die geval van amfibiese jeeps uit die Tweede Wêreldoorlog is al die enjins se openinge en elektrisiteit verseël en die diepte van die voertuig word bepaal deur die hoogte van die insittendes se hoofde bo die water, aangesien die bemanningsareas nie waterdig was nie.

Foto: Nicolas Genoud -Geko Expeditions

Baie militêre voertuie gebruik deesdae snorkels of is ontwerp vir snorkels wat oor die luginlaat aangebring kan word, sodat die voertuie deur diep water kan woeker, beperk deur die hoogte van die snorkel (en vir voertuie met onafgedekte bemanningsruimtes, die hoogte van die inwoners se koppe).
As daar water in die snorkel getrek word, sal hierdie water ook in die enjin ingetrek word, sodat dit uitsny.

'N Moderne voertuig wat in die diep water met 'n snorkelfoto waai: Nicolas Genoud -Geko Expeditions

Die ontwerp van snorkels vir voertuie het mettertyd aanhou ontwikkel en as entoesiaste oor die land is ons almal baie bekend met die snorkels wat aan buitelandse voertuie gekoppel is. Afgesien van die vermoë om voertuie te laat woeker, bied moderne snorkelstelsels ook ander voordele, soos om stof en sand uit die enjinfilter te hou en sodoende die duursaamheid van die enjin te verbeter en ook die lugvloei en luginlaat van die motor te verhoog en sodoende die enjin se werkverrigting te verbeter. .

Hier is meer oor enkele moderne kwaliteit snorkels beskikbaar by Bravo Snorkel: