Die geskiedenis van tente. Wie het die tent uitgevind?

Tente is deesdae 'n noodsaaklike toerusting vir enige soort voortdurende reis, of dit nou stap, kampeer of oorland gaan. Tente word dwarsoor die wêreld gebruik om leërs te beskut, kampeerders vir ontspanning te beskerm, bergklimmers warm te hou en in die algemeen gemak en oorlewing te bevorder.

Prospektors tent in die 19de eeu Amerika. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sutlers_tent_petersburg_01730v.jpg

Met verloop van tyd het die idee van 'n tent sinoniem geword met die idee van 'die buitelewe' en met 'die natuur', maar die eerste tente het gedien as huise vir die mense wat hulle opgerig het, en die liggewig en komponent-gebaseerde struktuur van tente het gepas vir die nomadiese lewenstyl van vroeë mense.

Heropbou van 'n ystertent.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asparn_Zaya_Altsteinzeit_Jurte.JPG

Tente is 'n voortsetting en 'n evolusie van vroeëre strukture wat oorspronklik gebou is met dierevel, dierbene en boomtakke. Bene van massiewe wolmammoede is gedurende die ystydperk as ondersteuningsmateriaal gebruik om skuilings te bou, sowel deur Neanderdalmense as vroeë mense. Die oudste bekende voorbeeld van hierdie soort skuiling is in Moldawië gevind en dateer uit ongeveer 40,000 vC. Meer as sewentig voorbeelde van hierdie skuilings is ontdek, hoofsaaklik op die Russiese vliegtuig. Hierdie hutte was almal sirkelvormig en wissel in grootte tussen 8 tot 24 vierkante meter. Sommige van hierdie wonings was in die nabyheid van mekaar, en waar dit die geval was, is dit van 1 meter tot 20 meter van mekaar afhangend, afhangende van die terrein.

Heropbou van 'n leer-Romeinse leër tent.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lederzelt492.JPG

Groot mammoetbene is gebruik om as fondament te ondersteun en te dien, en die geboë tande is gebruik om 'n ingangsafstand te ondersteun; beide bene en tande is waarskynlik gebruik om die dakke van die dierevel te ondersteun. Daar is bewyse dat sommige van hierdie hutte 'n ruimte gehad het om 'n vuur aan te steek, en dat bene as voedsel gebruik is (in 'n tyd toe hout baie skaars was). Argeoloë glo dat alhoewel sommige van hierdie bene afkomstig is van diere wat deur mense of neanderdalmense doodgemaak is, maar dat bene in sommige van die skuilings in die ouderdom van 'n paar duisend jaar verskil het, wat daarop dui dat die boumateriaal eerder die versamelde oorblyfsels van diere was wat baie dood is. honderde jare tevore. Hierdie bene is nie net gebruik om skuiling te maak nie, maar het ook gedien as 'n materiaal waaruit gereedskap, versiering, meubels en selfs musiekinstrumente gekap is.

Tipi's word al millennia deur nomadiese stamme gebruik.
Foto: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Tente wat baie meer ooreenstem met ons moderne idee van 'n tent, is ten minste so ver terug soos in die vroeë Ystertydperk gebruik, en waarskynlik baie langer. Tente word ook in die Bybel genoem, veral in Genesis 4:20 word Jabal beskryf as 'die eerste een wat in tente woon en skape en bokke grootmaak'. En in Jesaja 54: 2 word aangedui hoe belangrik die tent in vroeë samelewings was: “Vergroot die plek van u tent, en laat hulle die gordyne van u woonplekke uitsit: moenie spaar, u toue verleng en u spel versterk nie.”

Yurts word al meer as 3,000 jaar as wonings in Asië gebruik. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyrgyzsk%C3%A1_jurta,_Song-k%C3%B6l.jpg

Al die vroeë tente is van dierevel of leer gemaak met behulp van houtstutte, toue en houtstake-ondersteuning, en hierdie basiese ontwerp- en konstruksiemetode het vir 40 of 50 duisend jaar nie noemenswaardig verander nie.

Die tente wat deur die Romeinse leër gebruik is, was ook gewoonlik van leer, en genoeg is bekend oor die ontwerpe wat 'n paar goeie voorbeelde van hierdie soort tent in die moderne tyd gebou het, meestal deur moderne heraktore. 'N Groot verskeidenheid tentstyle en groottes is deur die Romeinse leër gebruik vanuit die' Contubernium ', 'n 8-man groepstent, 'n 3M vierkante tent, ongeveer 1.5 m lank en het 8 soldate geslaap.

'N Moderne tonneltent. Foto: Nicolas Genoud, www.gekoexpeditions.com

Elke kontubernium is gewoonlik 'n pak muile toegeken om die tent en ander swaar toerusting te dra, ten minste vanaf die tyd van Marius. 'N Bediende het die muile op die opmars gelei en ander dienste aan die Contubernium gelewer. Die muile het die twee tentpale gedra, 'n gevoude tent, stokke, toue, twee mandjies wat ook gebruik is vir die opgrawing van die kampgooi, die graafgereedskap, 'n klein klip koringknipper en ekstra kos.

Tekening van 'n antieke Romeinse tentkamp. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:History_of_Nero_(1881)_(14772631552).jpg

'N Centurion het 'n groter tent gehad en dit vir homself gehad, want as offisiere het Centurions ook in hul tent vergader, het die hoër mure en addisionele pole (twee middelste pale en 4 hoekpale) meer ruimte en interne ruimte gegee.
Die generaal en miskien ander senior offisiere het baie groter tente gehad.

'N Gerekonstrueerde reuse- en beenskuil, soortgelyk aan die oudste bekende menslike skuiling wat 40,000 XNUMX jaar gelede gebou is. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mammoth_House_(Replica).JPG

Oor die hele wêreld het nomadiese mense voortdurend verskillende ontwerp van tentstrukture ontwikkel. Hierdie nomades, soos inheemse Amerikaners, Mongoolse stamme en Bedoeïene, het tente as huise gebruik en gaan voort om hul vee te volg.

'N Moderne hoë-tegnologie tipie van www.Nordisk. I

'N Tipi, tepee of teepee is 'n ander soort tent wat histories deur nomadiese mense gebruik word. Hierdie keëlvormige tente verskil van ander keëlvormige tente deurdat hulle almal 'n rookklep aan die bokant het om vure binne die tent te laat verbrand. Tipi’s is deur inheemse Amerikaners en deur inheemse bevolking in Noord-Europa en Asië gebruik.

Tepees word vandag nog gebruik deur sommige van hierdie inheemse bevolking, hoofsaaklik vir seremoniële doeleindes, en daar is 'n aantal maatskappye wat nou moderne Tepees vervaardig uit hoë-tegnologie materiale, soos die wye verskeidenheid tente van Deense Kompanjie. Nordisk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt

'N Tradisionele Kirgiziese yurt in 1860 in die Syr Darya-oblast. https://en.wikipedia.org/wiki/Yurt#/media/File:Syr_Darya_Oblast._Kyrgyz_Yurt_WDL10968.png

'N Ander soort tradisionele nomadiese skuiling is die yurt. 'N Yurt is 'n draagbare, ronde tent wat tradisioneel met velle of vilt bedek is en word en word steeds gebruik as 'n woning deur nomadiese mense in die steppe van Sentraal-Asië. Yurts is gemaak van hout en bamboes steun en balke en het 'n groot dak, soms selfonderhoudend en soms ondersteun met 'n sentrale binnepaal (of verskeie). Yurts word al meer as 3,000 jaar as wonings in Asië gebruik. Yurts is so ontwerp dat dit relatief maklik is om uitmekaar te haal en weg te pak in 'n verpakking wat agter op 'n kameel of 'n yak kan vervoer word.

'N Moderne daktent van Darche

In meer onlangse tye het vervaardigers soos die Eureka-tentonderneming ontspannings-tente begin produseer wat gelei het tot die groei van die kampeer- en buitelewe-industrie aan die begin van die 20ste eeu, en wat daartoe bygedra het om kampeer te maak tot 'n baie gewilde en wydverspreide ontspanningsaktiwiteit in Amerika. aan die begin van die 20ste eeu.
Tentontwerp en materiale is gedurende die 20ste eeu radikaal bygewerk. Die swaar houtsteunpale is vervang met metaal en dan word plastiekpale, buigbare pale meer algemeen geword en die vorm van tente het begin verander en stywe lineêre tente met baie ou toue het minder gereeld geword.

'N Moderne Hard Shell tent van James Baroud

Die tente van vandag kan dikwels buitengewoon vinnig opgestel word en van liggewig materiaal soos nylon is beide maklik om te dra en baie bestand teen die elemente. Die verskeidenheid vorms en materiaal van tente is deesdae enorm, ons het tonneltente, opblaasbare tente, opspringtente, geodesiese tente, dakke vir dakke, sleepwaentente en meer.

'N Moderne daktent van www.tembo4x4.com

Hoe dit ook al sy, al is miljoene tente al verbeter, is een ding nog steeds waar: tente vul daardie baie belangrike vereiste om ons warm en droog te hou wanneer ons in die natuur is, en miskien laat ons ook 'n kontinuïteit voel met ons voorouers wat deurgebring het hulle lewens dwaal deur die vlaktes en slaap in hul eie skuilings deur die geskiedenis.

 

Tembo 4 × 4 daktent van FD 4 × 4 sentrum

Die geskiedenis en oorsprong van oorlanding